Kevättalven pihatyöt
Piha ja puutarha
Kevättalven pihatyöt
Kun lumi on sulanut ja maa kuivahtanut, päästään pihalla tositoimiin, Nyt on aika istuttaa, lannoittaa ja leikata.
16.12.2013
 |
Viherpiha

Kevättalven aurinko koettelee jouluruusua siinä missä muitakin ikivihreitä kasveja. Leikkaa ruskettuneet lehdet pois, niin kukat pääsevät oikeuksiinsa. Uusia raikkaan vihreitä lehtiä nousee maasta nopeasti. Jouluruusun nuokkuvia kukkia on helpompi ihailla, jos kasvi istutetaan rinteeseen tai harjuun.

Jos pensasaita jäi loppukesällä leikkaamatta, on nyt oikea hetki tasoitella muodosta ulos kasvaneet oksat. Halutessasi voit käyttää linjanarua varmistamaan aidan suoruuden. Aitasaksilla työ käy leppoisasti ja äänettömästi.
Harvenna herukka- ja karviaispensaita. Leikkaa vanhimmat ja maahan painuvat oksat maan rajasta ennen silmujen puhkeamista. Poimi samalla äkämäpunkin saastuttamat silmut, jotka erottuvat kasvustossa pyöreinä ja pulleina. Hävitä saastuneet silmut polttamalla tai heittämällä roskiin.
Ensimmäiset kotilot ja liljakukot lähtevät liikkeelle sään lämmetessä huhtikuussa. Kotilot lymyävät lehtikarikkeessa, liljakukkoja voi etsiskellä hentoisista kirjopikarililjoista. Aloita tarkkailu ja torjunta heti auringon alkaessa lämmittää, jotta tuholaiset eivät pääse lisääntymään vaivihkaa.
Lakastuneita ruukkunarsisseja ei tarvitse kuivatella varaston nurkissa, vaan ne voi istuttaa puutarhaan jo keväällä. Varastossa syksyä odottavat narsissiruukut unohtuvat helposti. Halutessasi voit erotella sipulit ja istuttaa ne yksitellen. Tee istutuskauhalla niin syvä kuoppa, että sipulit peittyvät multaan. Lakastuvat lehdet jäävät piiloon vihertyvien perennojen ja pensaiden alle.
Lannoitteet kannattaa levittää puutarhaan heti lumen sulettua, sillä rakeet liukenevat kevätkosteaan maahan. Tarkkaile sääennusteita ennen työhön ryhtymistä. Ihanteellista on, jos onnistut lannoittamaan juuri ennen sadetta. Kanankakkarakeet tai muu eloperäinen lannoite tarjoaa maan pieneliöstölle humusta hajotettavaksi, mikä virkistää sen toimintaa. Eloperäisen lannoitteen sisältämät ravinteet liukenevat kasvien käyttöön hitaasti kesän aikana, jolloin lisälannoitusta ei tarvita.

Lue lisää:

Kommentoi »