Viherpiha

Kesäkurpitsan kasvatus – näillä vinkeillä varmistat runsaan ja herkullisen sadon

Kesäkurpitsan kasvatus – näillä vinkeillä varmistat runsaan ja herkullisen sadon
Kesäkurpitsan kasvatusta ei kannata aloittaa liian aikaisin, sillä liian pitkä esikasvatusaika ja kylmä alkukesä koituvat muuten taimien kohtaloksi. Katso ohjeet, joilla varmistat herkullisen sadon!
Julkaistu 11.6.2015

Kesäkurpitsan kasvatus on mukavaa puuhaa, sillä kyseessä on yksi kotipuutarhan tuottoisimmista vihanneksista. Ennen satokautta taimen pitää kuitenkin selättää alkukesä, joka koettelee lämpöä vaativaa lajia monin tavoin. Kylmä tuuli, alhainen lämpötila ja viileät sateet tyssäävät kesäkurpitsan kasvun, jäähdyttävät kasvualustan ja piiskaavat harson märäksi mytyksi taimen päälle.

Kesäkurpitsan kasvatus – näin onnistut!

1. Esikasvata kesäkurpitsan taimia muutama viikko, jolloin sadonkorjuu aikaistuu. Istuta kesäkurpitsan taimi penkkiin noin kolmiviikkoisena, kun siinä on sirkkalehtien lisäksi pari kasvulehteä. Sopiva istutusetäisyys kesäkurpitsan kasvatukseen on noin 80–100 cm. Ruukkuistutukseen sopivat pienikokoiset lajikkeet.

Sujauta taimia istuttaessasi kuopan pohjalle vähän orgaanista lannoitetta, kuten kanankakkaa tai kompostoitua hevosenlantaa. Katteeksi sopii nurmisilppu. Se pidättää kosteutta, vähentää rikkaruohojen kasvua ja ravitsee sopivasti.

2. Peittele kesäkurpitsan taimi istutuksen jälkeen kasvuharsolla. Kesäkurpitsan kasvatuksen alussa taimi hyötyy myös suojaamisesta rankoilta sateilta, sillä läpimärkä, viileä maa heikentää juuriston toimintaa. Ota avuksi muovitunneli, taimikupu tai vanhat ikkunanpokat. Myös jos lämpötila on alle +10 astetta, pidä harso kasvuston yllä.

3. Poista suoja kesäkurpitsan kasvuston päältä, kun kukinta alkaa. Voit varmistaa pölytyksen tupsuttelemalla hedekukista siitepölyä emikukkiin. Siitä on etua etenkin parvekkeella ja kasvihuoneessa.

4. Poista kuihtuneet kukat ja surkastuneet hedelmänalut. Mätä uhkaa kesäkurpitsan kasvatusta kostealla säällä loppukesällä ja syksyllä. Voit poistaa tuuheasta taimesta myös muutamia alalehtiä, jotta kasvusto kuivaa nopeasti.

5. Huolehdi kastelusta ja anna taimelle lisätyppeä heinäkuussa. Voimakaskasvuiset lajikkeet kasvattavat runsaan lehtimassan, ja ne vaativat typpeä hillittykasvuisia enemmän. Liiallinen typpilannoitus innostaa hedelmät pullistumaan huimaa tahtia ja lisää hedekukkien osuutta.

6. Katso siemenpussista kesäkurpitsalajikkeen ihanteellinen korjuukoko. Käytä keskenkasvuinen hedelmä mahdollisimman pian korjuun jälkeen. Jos hedelmän alkuja on runsaasti, kerää osa niistä minikokoisina. Tällöin taimi jaksaa tuottaa satoa tasaista tahtia. Poista kesäkurpitsakasvustosta kookkaat hedelmät, jotka vievät kasvin voimia ja heikentävät uusien alkujen muodostumista.

2 kommenttia