Viherpiha

Kesäkurpitsan kasvatus

Kesäkurpitsan kasvatus

Kesäkurpitsan kasvatusta ei kannata aloittaa liian aikaisin, sillä liian pitkä esikasvatusaika ja kylmä alkukesä koituvat muuten taimien kohtaloksi.
Teksti Outi Tynys
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Kesäkurpitsa on kotipuutarhan tuottoisimpia vihanneksia. Ennen satokautta taimen pitää kuitenkin selättää alkukesä, joka koettelee lämpöä vaativaa lajia monin tavoin. Kylmä tuuli, alhainen lämpötila ja viileät sateet tyssäävät kasvun, jäähdyttävät kasvualustan ja piiskaavat harson märäksi mytyksi taimen päälle.

Näin onnistuu kesäkurpitsan kasvatus

1. Istuta kesäkurpitsan taimi penkkiin noin kolmiviikkoisena, kun siinä on sirkkalehtien lisäksi pari kasvulehteä. 2. Peittele taimi istutuksen jälkeen kasvuharsolla. Alkukaudella taimi hyötyy myös suojaamisesta rankoilta sateilta, sillä läpimärkä, viileä maa heikentää juuriston toimintaa. Ota avuksi muovitunneli, taimikupu tai vanhat ikkunanpokat. 3. Poista suoja kasvuston päältä, kun kukinta alkaa. Voit varmistaa pölytyksen tupsuttelemalla hedekukista siitepölyä emikukkiin. Siitä on etua etenkin parvekkeella ja kasvihuoneessa.

4. Poista kuihtuneet kukat ja surkastuneet hedelmänalut. Mätä uhkaa satoa kostealla säällä loppukesällä ja syksyllä. Voit poistaa tuuheasta taimesta myös muutamia alalehtiä, jotta kasvusto kuivaa nopeasti.

5. Huolehdi kastelusta ja anna taimelle lisätyppeä heinäkuussa. Voimakaskasvuiset lajikkeet kasvattavat runsaan lehtimassan, ja ne vaativat typpeä hillittykasvuisia enemmän. Liiallinen typpilannoitus innostaa hedelmät pullistumaan huimaa tahtia ja lisää hedekukkien osuutta. 6. Katso siemenpussista kesäkurpitsalajikkeen ihanteellinen korjuukoko. Käytä keskenkasvuinen hedelmä mahdollisimman pian korjuun jälkeen. Jos hedelmän alkuja on runsaasti, kerää osa niistä minikokoisina. Tällöin taimi jaksaa tuottaa satoa tasaista tahtia. Poista kesäkurpitsakasvustosta kookkaat hedelmät, jotka vievät kasvin voimia ja heikentävät uusien alkujen muodostumista.

Lue sivuiltamme myös:

Avomaankurkun istutus ja hoito

Lehtikaalin kasvatusohje

14 ideaa keittiöpuutarhaan

Julkaistu: 11.6.2015
Katso myös nämä