Kesäkurpitsan kasvatus – näillä vinkeillä varmistat runsaan ja herkullisen sadon
Satoisa suosikki
Kesäkurpitsan kasvatus – näillä vinkeillä varmistat runsaan ja herkullisen sadon
Kesäkurpitsan kasvatusta ei kannata aloittaa liian aikaisin, sillä liian pitkä esikasvatusaika ja kylmä alkukesä koituvat muuten taimien kohtaloksi. Katso ohjeet, joilla varmistat herkullisen sadon!
2.5.2023
 |
Viherpiha

Kesäkurpitsan kasvatus on mukavaa puuhaa, sillä kyseessä on yksi kotipuutarhan tuottoisimmista vihanneksista. Ennen satokautta taimen pitää kuitenkin selättää alkukesä, joka koettelee lämpöä vaativaa lajia monin tavoin. Kylmä tuuli, alhainen lämpötila ja viileät sateet tyssäävät kesäkurpitsan kasvun, jäähdyttävät kasvualustan ja piiskaavat harson märäksi mytyksi taimen päälle.

Kesäkurpitsan kasvatus

Kasvupaikka

Kunnosta ravinteikas ja kuohkea kohopenkki aurinkoiseen ja tuulensuojaisaan paikkaan. Köynnöstävän lajikkeen voi myös istuttaa kasvihuoneeseen ja tukea tomaatin tapaan.

Kasvualusta

Ravinteikas, humuspitoinen ja ilmava, pH 6–7. Lava, kohopenkki ja lämpöpenkki hellivät kesäkurpitsan juuristoa.

Esikasvatus

Kylvä kesäkurpitsan siemenet yksitellen suoraan taimipotteihin 3–4 viikkoa ennen istutusta toukokuun loppupuolella. Vältä yli kuukauden esikasvatusaikaa.

Istutus

Kesäkurpitsa kannattaa istuttaa kesäkuun alkupuolella, kun hallat ovat ohi. Totuta kylmänarat taimet ulkoilmaan kasvuharson alla ennen istutusta. Jos haluat aikaistaa istutusta, varaudu hallaöihin ja suojaa taimet kylmältä moninkertaisella harsolla. Tunneli, lava ja kannellinen viljelylaatikko keräävät lämpöä ja suojaavat tuulelta. Istuta pensastavat lajikkeet 70–100 sentin välein.

Lämpimässä maassa siemen taimettuu muutamassa päivässä.

Avomaankylvö

Mahdollinen etelässä. Siemenen esi-idätys kostean talouspaperin välissä jouduttaa taimettumista. Kylvä siemen penkkiin, kun maa on lämmennyt vähintään +13-asteiseksi. Peitä harsolla. Kylmässä ja märässä maassa siemen mätänee herkästi.

Ruukkukasvatus

Valitse ruukkukasvatukseen hillittykasvuinen kesäkurpitsalajike ja vähintään 35-senttinen ruukku. Sijoita ruukut lähekkäin pölytyksen varmistamiseksi. Kasvatus onnistuu myös viljelysäkissä, johon mahtuu lajikkeesta riippuen 1–3 tainta.

Hyödynnä myös laatikoita ja kasvatussäkkejä.

Kastelu

Vältä kesäkurpitsan kastelua kylmällä vedellä ja viileällä säällä. Kastele lämpimällä vedellä ja pidä maa tasaisen kosteana.

Lannoitus

Taimi tarvitsee lisätyppeä kesän aikana. Lisälannoita taimia kesän mittaan esimerkiksi kastelulannoitteella, kananlannalla, bokashinesteellä, nokkoskäytteellä tai vihersilpulla.

Emikukkien ja hedekukkien pitää olla yhtä aikaa auki, jotta kesäkurpitsan pölytys onnistuu.

Pölytys

Lähes kaikki lajikkeet vaativat pölytyksen. Kasvustossa pitää olla samaan aikaan auki sekä hede- että emikukkia. Poista harso, kun kesäkurpitsoiden kukinta alkaa, jotta pölyttäjät pääsevät emi- ja hedekukkiin. Voit myös pölyttää kukkia siveltimellä etenkin, jos niissä ei näy hyönteisiä.

Sato

Kylvöstä satoon kuluu aikaisimmilla lajikkeilla noin pari kuukautta. Yleensä sato alkaa noin 4–6 viikon kuluttua istutuksesta. Kesäkurpitsan satokausi ulottuu heinäkuusta syyskuun alkuun.

Ensimmäisenä satovaiheeseen ehtivät aikaiset zucchini-tyyppiset kesäkurpitsalajikkeet. Sen sijaan italialaiset herkut ja monet tiivismaltoiset kiekkokurpitsat antavat odottaa satoa viikon tai useamman pitempään.

Korjaa kesäkurpitsasatoa lähes päivittäin. Vauhtiin päästyään kesäkurpitsan hedelmät pullistuvat hengästyttävää tahtia. Huikea kasvutahti kääntyy voitoksi, kun keräät ainakin osan hedelmistä pikkuruisina. Pienet hedelmät ovat ohutkuorisia ja maukkaita. Kun kesäkurpitsa kasvaa kokoa, kuori paksunee ja samalla säilytysaika pitenee. Säilytä noin 10 asteessa.

Kesäkurpitsan kylvö- ja istutusajat

Kesäkurpitsan käyttö

Pienet mureat kesäkurpitsat maistuvat sellaisenaan ja salaatissa. Kookaskin hedelmä on käyttökelpoinen, kunhan malto on kiinteää ja hedelmä tuntuu kokoonsa nähden painavalta. Suureksi venähtänyt hedelmä sopii parhaiten kypsennettäviin ruokiin.

Parhaimpaan satoaikaan myös kukkia riittää täytettäväksi ja kuorrutettavaksi. Ota mallia Etelä-Euroopasta ja korjaa pitkulaisia zucchineita jo ennen kuin keltainen kukka on ehtinyt lakastua.

Kesäkurpitsan kasvatus vaihe vaiheelta – näin onnistut!

1. Esikasvata kesäkurpitsan taimia muutama viikko, jolloin sadonkorjuu aikaistuu. Istuta kesäkurpitsan taimi penkkiin noin kolmiviikkoisena, kun siinä on sirkkalehtien lisäksi pari kasvulehteä. Sopiva istutusetäisyys kesäkurpitsan kasvatukseen on noin 80–100 cm. Ruukkuistutukseen sopivat pienikokoiset lajikkeet.

Sujauta taimia istuttaessasi kuopan pohjalle vähän orgaanista lannoitetta, kuten kanankakkaa tai kompostoitua hevosenlantaa. Katteeksi sopii nurmisilppu. Se pidättää kosteutta, vähentää rikkaruohojen kasvua ja ravitsee sopivasti.

2. Peittele kesäkurpitsan taimi istutuksen jälkeen kasvuharsolla. Kesäkurpitsan kasvatuksen alussa taimi hyötyy myös suojaamisesta rankoilta sateilta, sillä läpimärkä, viileä maa heikentää juuriston toimintaa. Ota avuksi muovitunneli, taimikupu tai vanhat ikkunanpokat. Myös jos lämpötila on alle +10 astetta, pidä harso kasvuston yllä.

3. Poista suoja kesäkurpitsan kasvuston päältä, kun kukinta alkaa. Voit varmistaa pölytyksen tupsuttelemalla hedekukista siitepölyä emikukkiin. Siitä on etua etenkin parvekkeella ja kasvihuoneessa.

4. Poista kuihtuneet kukat ja surkastuneet hedelmänalut. Mätä uhkaa kesäkurpitsan kasvatusta kostealla säällä loppukesällä ja syksyllä. Voit poistaa tuuheasta taimesta myös muutamia alalehtiä, jotta kasvusto kuivaa nopeasti.

5. Huolehdi kastelusta ja anna taimelle lisätyppeä heinäkuussa. Voimakaskasvuiset lajikkeet kasvattavat runsaan lehtimassan, ja ne vaativat typpeä hillittykasvuisia enemmän. Liiallinen typpilannoitus innostaa hedelmät pullistumaan huimaa tahtia ja lisää hedekukkien osuutta.

6. Katso siemenpussista kesäkurpitsalajikkeen ihanteellinen korjuukoko. Käytä keskenkasvuinen hedelmä mahdollisimman pian korjuun jälkeen. Jos hedelmän alkuja on runsaasti, kerää osa niistä minikokoisina. Tällöin taimi jaksaa tuottaa satoa tasaista tahtia. Poista kesäkurpitsakasvustosta kookkaat hedelmät, jotka vievät kasvin voimia ja heikentävät uusien alkujen muodostumista.

Kesäkurpitsa – lajikkeet:

Pääosa kesäkurpitsalajikkeista on pensastavia, pieni osa pitkäversoisia. Ruukkuun sopivat pienikokoiset lajikkeet. Hedelmien muoto vaihtelee pitkulaisesta palloon ja piparkakkureunaiseen kiekkoon.

Pitkulaisia:

 • ’Gold Rush’ F1: Tunnettu, satoisa, kullankeltainen. Suuri, tiheä lehdistö. Kasvuaika noin 55 vrk.
 • ’Diamant’ F1: Yleinen vihreäjuovainen lajike. Kasvuaika noin 55 vrk.
 • ’Zuboda’: Pitkulainen, tumma, marmorikuvioinen hedelmä. Satoisa.
 • ’Albarello’: Viirullinen, vaaleanvihreä ja kiinteä hedelmä. Suosittu Italiassa.
 • ’Black Beauty’: Hyvin tummanvihreä hedelmä, malto murea. Satoa tasaisesti ja pitkään. Kasvuaika noin 60 vrk. Vuodelta 1931.
 • ’Patio Star’ F1: Ruukkukasvatukseen. Tiiviskasvuinen, pienilehtinen. Kylvöstä satoon noin 80 vrk.
 • ’Midnight’: Ruukkuviljelyyn kehitetty piikitön lajike.
Kuvassa pitkulainen 'Zuboda'.

Kiekkoja:

 • ’Sunburst’ F1: Aikainen, kasvuaika noin 50 vrk. Keltainen, suurisatoinen. Myös minikasvatukseen.
 • ’Custard White’: Valkohedelmäinen.
 • ’Twinkle’ F1: Kullankeltainen.
 • ’Atena Polka’ F1: Kullankeltainen, nopeakasvuinen.
 • ’Scallopini’: Vanha kesäkurpitsalajike 1700-luvulta. Korjaa sen koristeellisia hedelmiä kymmensenttisinä tai sitä suurempina.

Palloja:

 • ’Rondini’: Köynnöstävä. Vihreä, oranssimaltoinen. Korjataan, kun halkaisija on 10–15 cm. Tuleentunut hedelmä säilyy joulukuulle.
 • ’Eight Ball’ F1: Nopea ja voimakaskasvuinen. Korjataan alle 10-senttisenä.
 • ’Tondo Chiaro di Nizza’: Vanha, Ranskassa ja Italiassa suosittu lajike. Raidallinen hedelmä parhaimmillaan noin 20-senttisenä.
 • ’Baby Round’ F1: Nopeakasvuinen lajike, jonka hedelmä kannattaa korjata alle 10-senttisenä.
Pyöreä 'Zappho'-lajike.

Aikaisia:

 • Zucchini-tyyppiset F1-hybridit: ’Gold Rush’‚ ’Ambassador’, ’Diamant’, ’Zuboda’, ’Sunburst’, ’Primula’, ’Atena, ’Polka’ ja ’Latino’.

Kesäkurpitsalajikkeita kasvupaikan mukaan

 • Ruukkuun: Pienikokoiset ’Bush Baby’ F1, ’Pic n Pic’ F1, ’Patio Star’ ja ’Midnight’.
 • Pieneen tilaan: Lähes piikitön ’Keesha’ F1.
 • Säleikköön: Pitkäversoiset ’Ola Escaladora’ ja ’Black Forest’ F1.
 • Kasvihuoneeseen: Partenokarppinen (ei vaadi pölytystä) ’Partenon’ F1.

Muokattu 2.5.2023 klo 12.50: Juttuun lisätty kuvia ja runsaasti uutta tietoa. Juttu on julkaistu alun perin 12.6.2015.

2 kommenttia