Se kelluu sittenkin! Kurkkaa taloon, jossa meri on läsnä kaikkialla – jopa alapuolella
Koti veden päällä
Se kelluu sittenkin! Kurkkaa taloon, jossa meri on läsnä kaikkialla – jopa alapuolella
Kelluva omakotitalo Loviisan asuntomessualueella teki todeksi asumismuodon, jota on pidetty aivan lähitulevaisuuden trendinä ainakin vuosikymmenen ajan. Talo Lovisea on Suomen ensimmäinen ympärivuotiseen asuinkäyttöön tarkoitettu kelluva talo.
1.11.2023
 |
Meidän Talo

Vuoden 2023 asuntomessuille rakennetun Lovisea-talon merinäköala ei ole mikään sininen viiru horisontissa. Meri on metrin päässä kahdella sivustalla ja kolmannella ylellisen terassin jatkeena. Se on metrin päässä myös suoraan jalkojen alla, ja tämä herättää pienen epäilyksen keinuvasta kodista.

Tutustumiskäynnillä merenkäynti on maltillista mutta havaittavaa. Aallonmurtaja suojaa isommilta tyrskyiltä, ja paksujen kettinkien päässä olevat betonipainot pitävät keinumisen kurissa. Talo tuntuu vakaalta.

Loviisanlahdelle avautuva länsipääty on lähes kokonaan lasia. Yläkerran huoneet ovat etelä- ja itäseinustoilla, ja yläpohja seuraa jyrkän satulakaton muotoa. Niinpä olohuoneen korkeus on talon harjan kohdalla lähes seitsemän metriä.

Päädystä astutaan talon isolle terassille, joka on kuin kesäinen mökkilaituri, paitsi että se ei keiku ja poukkoile ponttonilaiturin tapaan, vaikka ponttonin päällä onkin, kuten koko talo.

Yläkerrassa käyntisilta johtaa työhuoneeseen, pesutiloihin – ja jälleen yhdelle terassille. Etelänpuolen terasseja suojaa ”ylimääräinen” ulkoseinä.

Talon pääsuunnittelija, arkkitehti Perttu Huhtiniemi kertoo yrittäneensä suunnitella terassit siten, että joka säällä löytyy jokin suojaisa paikka.

– Sen huomasi tässä paikan päällä, kun lounaistuuli yltyi kovaksi. Tuossa kulmassa tuuli, tässä pari metriä sivummalla oli suojaista. Ero oli huomattava.

Talo Lovisea rakennettiin lähes valmiiksi sisätiloissa. Rakenteet pysyivät varmasti kuivina. Kuva Perttu Huhtiniemi.
CLT-levy luo siistin pinnan ilman maalia, tapettia tai sisustuspaneeleja. Kuva Perttu Huhtiniemi.

Suomessa on useita kelluvia rakennuksia, mutta tätä ennen yksikään ei ole ollut ympärivuotisessa asuinkäytössä.

Loviisaan näitä taloja piti alun perin tulla yhdeksän. Niiden suojaksi rakennettiin aallonmurtaja ja pitkä kaareva laituri, johon talot oli määrä kiinnittää riviin.

Mutta kun rakennuskustannukset nousivat odottamattomasti, tekijät vetäytyivät hankkeesta. Alkuvuodesta 2023 näytti siltä, että asuntomessut jäävät ilman kelluvaa yleisömagneettia.

Paikalliset yrittäjät sisuuntuivat ja päättivät, että ainakin yksi talo rakennetaan. Hanketta edistämään perustettiin Loviisan Kelluva Kuningatar -osakeyhtiö. Sen osakkaina ovat muun muassa talorungon rakentajaksi valittu Timberpoint ja kellumisesta huolehtinut TotalPro.

Aikataulusta tuli todella tiukka, ja talon suunnittelu jouduttiin panemaan osin uusiksi. Alkuperäinen pääsuunnittelija ei pystynyt raivaamaan tilaa kalenteristaan, mutta Perttu Huhtiniemi onnistui siirtämään muita hankkeitaan.

– Tulin mukaan huhtikuun alkupuolella, ja toukokuun lopulla uudistetut suunnitelmat olivat valmiina. Saman tien alkoi sitten tekeminen, hän kertaa.

Talo laskettiin ponttonien päälle rakennetulle teräsarinalle järeällä satamanosturilla. Kuva Perttu Huhtiniemi.
Merellisestä ympäristöstä pääsee nauttimaan kahden kerroksen terasseilla. Kuva Perttu Huhtiniemi.
Kierreportaat johtavat yläkerran makuuhuoneeseen ja käyntisillan kautta talon märkätiloihin. Kuva Perttu Huhtiniemi.

Aikaa oli noin kuusi viikkoa. Töitä paiskittiin kolmessa vuorossa. Kolme viimeistä viikkoa arkkitehti oli itsekin mukana kirvesmiehenä.

– Todettiin, että se on tällä tavalla paljon nopeampaa kuin niin, että selvitetään asioita kuvista, soitetaan minulle ja koetetaan tulkita vastaus. Nyt tultiin suoraan kysymään, ja minä ohjeistin paikalla, että näin tehdään.

Lovisea-talo rakennettiin myytäväksi. Tämän jutun julkaisuhetkellä kauppoja ei ollut vielä syntynyt. Kieltämättä tarjousten lähtöhinta, 795 000 euroa, tuntuu aika korkealta talosta, jonka asuinpinta-ala on 113 neliötä.

Yksi Suomen arvostetuimmista kelluvan rakentamisen asiantuntijoista, Sweco Finlandin Senior Advisor Lasse Rajala, ei pidä kelluvan asuntorakentamisen hintatasoa kohtuuttomana.

– Jos tähänkin kohtaan olisi rakennettu kiinteä talo, olisi pitänyt ensin ruopata, sitten pengertää. Sitten vasta olisi päästy rakentamaan. Ei sekään halpaa ole. Tässä on vielä se hyvä puoli, että jos ympäristöä halutaan muokata, talon voi hinata muualle.

Etummaista ponttonia kiinnitetään kelluvan laiturin kylkeen. Kuva Perttu Huhtiniemi.
Lovisean kiinnityskettingit vaihdetaan 15 vuoden välein. Vaihtaminen maksaa noin 5000 euroa.
Ponttonien päällä on sinkitty teräsarina, jonka ansiosta talon alapohja on tuulettuva.

Taloa kelluttaa kolme betonikuorista ponttonia, jotka on täytetty paisutetulla polystyreenimuovilla, EPS:llä.

– Ponttonit on niputettu yhteen teräspalkeilla, ja ponttonien päällä on teräsarina, johon talo on kiinnitetty. Se on perustus, eikä se saa liikkua eikä vääntyillä, Huhtiniemi selittää.

Sinkityn arinan ansiosta talon alapohja on tuulettuva, joten mereltä roiskuva vesi pääsee kuivumaan aiheuttamatta kosteusvaurioita.

Laituriponttoneihin Lovisea on kiinnitetty kuudella ranteenpaksuisella kierretangolla. Näin vältyttiin ylimääräisiltä joustorakenteilta. Talo ja laituri myötäilevät vedenpinnan korkeusvaihteluja yhdessä.

Kun talo nostettiin ponttonien päälle telakkanosturilla, se punnittiin samalla. Ennalta arvioitiin talon painoksi 66 tonnia, mutta se osoittautuikin hieman kevyemmäksi.

Moinen hoikistuminen on periaatteessa pelkästään hyvä asia. Mitä kevyempi ponttonien päällä oleva rakennus on, sitä alemmaksi koko rakennelman painopiste asettuu. Kokonaisuus on vakaampi.

Kun CLT:stä, ristiinlaminoidusta massiivipuulevystä, rakennetaan noin 300 mm:n paksuiset seinät, muita eristeitä ei yleensä tarvita. Talo Lovisea tehtiin kuitenkin hieman toisella tavalla.

– Alun pitäen laskettiin, että täys-CLT olisi liian painava. Siksi seiniin laitettiin 120-millinen CLT ja kivivillaeriste, Huhtiniemi sanoo.

Kun talo oli uitettu paikalleen, se saatiin tarkasti vaateriin kahdella betonipainolla. Lievä epätasapaino johtui osin siitä, että kaikkia rakenteita ei ollut asennettu paikalleen ennen kuin yleisö virtasi messuille.

Keittiöstä pääsee suoraan eteläiselle terassille. Terassin kaiteet rakennettiin kuvan ottamisen jälkeen. Keittiökalusteet ovat Arkkenin valmistamat.
Keittiön hennosti vihertävä sävy herätti ihastusta messujen aikaan.
Lovisean sisustussuunnittelusta vastasi sisustusarkkitehti Ilkka Palinperä. Eloisat puuseinät antavat taustan monenlaisille sisustusratkaisuille.
Pohjoisseinässä on vain kaksi merihenkistä pyöröikkunaa, mutta länsipääty on suureksi osaksi lasia.
Talon harjan kohdalla olohuoneen korkeus on lähes seitsemän metriä.

Lasse Rajala on ollut suunnittelemassa monia kelluvia rakennuksia. Usein sellaisissa paikoissa, joissa kustannus- ja varustelutaso ei ole ollut määräävä tekijä. Näissa hankkeissa on usein aktiivinen tasapainotusjärjestelmä. Jos esimerkiksi taloon asettunut juhlaväki siirtyy samalle seinustalle nostamaan maljoja, ponttoneiden nurkkiin asennetut painolastitankit täyttyvät tai tyhjenevät automaattisesti ja pitävät talon suorassa. Loviseassa ei tällaista kallista automatiikkaa käytetä.

Kaikkien kelluvien rakennusten korkeusasema muuttuu vedenkorkeuden vaihtelujen mukaan.

– Vesi- ja viemäriliitännöissä täytyy olla pump­paustekniikkaa sekä taipuisat liitokset, Rajala kertoo.

– Putkistot viedään rantaan yleensä käyntisillan kannen alle rakennetussa kourussa. Rakennuksen liikkeet on ennakoitu ja putkistoihin rakennettu riittävä jousto.

Näin on tehty myös Lovisean liitännät. Yhden ponttonin sisään rakennetussa teknisessä tilassa on painevesiviemärin pumppu. Talon sisällä viemärilinjat toimivat painovoimaisesti, mutta kaadot ovat tavallista jyrkemmät, sillä talo voi tietyissä olosuhteissa kallistua hieman.

Työhuoneen alla olevasta ruokailutilasta on käynti isolle länsiterassille.
Satulakattoa myötäilevä yläpohja tekee tilasta ilmavan ja avaran. Yläkerran työhuoneesta on merinäkymä kahteen suuntaan.
Yläkerran makuuhuoneen ikkunat antavat aamuaurinkoon.

Suomessa meriveden pinnan vaihtelut ovat melko suuria.

– Helposti voidaan olla puolitoista metriä plussalla tai metri miinuksella. Varmuusvarat riippuvat rakennuksen elinkaaresta. Jos rakennus suunnitellaan 50 vuodeksi, katsotaan ennuste sadalle vuodelle, ja sen perusteella määritellään maksimiarvot.

Paikallisiin vaihteluihin vaikuttavat pääasiassa vesimassoja pakkaava tuuli, ilmanpaine ja talvella jääolosuhteet. Sitä vastoin vuoroveden vaikutus on Suomen rannikoilla vain muutamia senttimetrejä.

Loviisanlahden keskisyvyys on vain noin 1,5 metriä. Niinpä kelluvalle talolle tehtiin lisää liikkumatilaa ruoppaamalla. Nyt laiturin kohdalla syvyyttä on 2,5 metriä, ja kun talon syväys on noin yksi metri, pohjakosketuksen vaaraa ei ole. Huoltoruoppaus on suunniteltu tehtäväksi kymmenen vuoden välein.

Meriveden pinnankorkeus voi vaihdella jopa kaksi metriä. Vesi- ja viemäriputkiin on rakennettu joustovarat.
Asuntomessujen avajaisissa esiteltiin vielä jonkin verran keskeneräistä taloa. Väliaikaisen portaikon vieressä näkyy kaksi kahden tonnin betonipainoa, joiden avulla talo saatiin kellumaan tarkalleen suorassa.
Yläkerran terassilta on suojaisa näkymä Loviisanlahdelle etelään.
Terassilta toiselle pääsee portaikkoa pitkin. Ulkopuolinen seinä tarjoaa näkö- ja tuulensuojaa.
Loviisan asuntomessuille vuonna 2023 valmistuneessa kelluvassa CLT-runkoisessa talossa on asuinpinta-alaa 113 neliötä: keittiö-olohuone, kolme makuuhuonetta, wc, sauna ja pesuhuone.

Lovisea-taloa pitävät paikoillaan kymmenen paksuilla kettingeillä kiinnitettyä betonipainoa. Jokainen painaa 3000 kiloa. Kun puhutaan korkeintaan parin metrin korkeusvaihtelusta, kettingit joustavat roikkumalla.

– Raskaita kettinkejä ei saa millään suoraksi, ne toimivat osana stabiloivaa rakennetta, Rajala kertoo.

Kelluvien rakenteiden käyttäytymiseen liittyvät asiat osataan Suomessa erittäin hyvin.

– Suomi on laivanrakennuksen suurvalta. Offshore-osaamista on todella paljon, samoin hydrodynaamista osaamista. Jääolosuhteet ja muut ymmärretään hyvin.

Hydrodynamiikka on mekaniikan ala, joka käsittelee nesteen liikkeitä ja niihin liittyviä voimia.

– Tässä on kysymys talonrakennus- ja laivanrakennusinsinööritaidon yhteen lyöttäytymisestä. Molempia tarvitaan. Laiva ei ole optimitalo eikä talo optimilaiva.

– Nyt ohjeistus on aika hajanaista. Tietoa on, mutta se on osin laivapuolella, osin talopuolella ja osin pitkin maailmaa. Ne pitää yhdistää jollain konstilla.

Kuka sen homman tekee?

– No, me insinöörit, Rajala sanoo ja hymyilee leveästi.

3 x kelluva asuminen

1. Historia

Seattlen kaupunki Yhdysvaltain luoteiskulmassa oli jo 1930-luvulla kelluvan asumisen keskus. Parhaimmillaan kelluvissa taloissa asui yli 2000 ihmistä. Houkuttimena oli se, ettei veden päälle rakennetuista asumuksista peritty kiinteistöveroa. Nykyään kaupungin kelluvissa kodeissa asuu enää noin 500 ihmistä, mutta talot ovat yhä laajalti tunnettuja. Siitä piti huolen Nora Ephronin menestyselokuva Uneton Seattlessa. Tom Hanksin esittämä yksinhuoltajaisä asui tuollaisessa kelluvassa talossa.

2. Nykyisyys

Maailman suurin kelluva huvila valmistui Rauman telakalla vuonna 2016. Arabiemiraatteihin viety, kerrosalaltaan 6 000 m²:n (!) kokoinen rakennus oli alun perin ”vain” kelluva huvila, mutta parin vuoden kuluttua omistaja halusi sille päälle sattuessaan päästä vaihtamaan maisemaa, ja nyt siinä on kolme kääntyvällä potkurilla varustettua moottoria. Jokaisen potkurin läpimitta on vähän yli metrin.

3. Tulevaisuus

Viime syksynä Helsingin kaupunginhallitus varasi kantakaupungin länsipuolelta Ruoholahdesta alueen kelluvan asuntohankkeen kehittämiseksi. Alustavan suunnitelman mukaan alueelle rakennetaan viisikerroksisia kelluvia taloja, yhteensä 30 000 kerrosneliömetriä. Talojen lämmitys otetaan lämpöpumpuilla vesistöstä, pysäköintihallit rakennetaan betoniponttonien sisään. Jos hanke etenee suunnitellusti, rakentaminen voi käynnistyä jo vuonna 2024.

Kommentoi »