Meidän Mökki

Kellastunut mökkikeittiö koki täydellisen muodonmuutoksen raikastusrempassa – kurkkaa ennen & jälkeen -kuvat ja remontin hinta

Kellastunut mökkikeittiö koki täydellisen muodonmuutoksen raikastusrempassa – kurkkaa ennen & jälkeen -kuvat ja remontin hinta
Kellastuneen männyn värinen keittiö sai remontissa täysin uuden ilmeen. Vaikka kaappitila samalla väheni, tila muuttui aiempaa huomattavasti käytännöllisemmäksi.
Julkaistu 30.8.2022

Ensimmäinen mökkikohtaaminen ei unohdu koskaan. Automme lipui alkukeväisen räntäsateen saattelemana pitkin liejuista, roudan raatelemaa mökkitietä myynnissä olevalle kiinteistölle. Luulen, että oli vuoden harmain päivä. Ensimmäinen vastaan tullut rakennus oli juuri ja juuri pystyssä pysyvä sauna.

Odotukset nousivat hieman, kun jatkoimme kävellen eteenpäin. Ryhdikäs, tontilla humisseista hongista käsin veistetty hirsimökki seisoi vakaana mäen korkeimmalla kohdalla. Sen perustukset olivat pysyneet paikoillaan. Vuonna 1968 täällä ahkeroinut hirsirakentaja oli tiennyt tarkkaan, miten rakennus saadaan elämään pitkään.

Ostopäätökseen vaikuttivat tontin sijainti ja asuinrakennuksen hyvä peruskunto.

Keittiön vanhat kellastuneet puupinnat eivät miellyttäneet uusia omistajia.

Sisätiloissa kaikki huoneet avautuvat toisiinsa, eikä väliovia ole ollenkaan. Se sopii meille oikein hyvin.

Käytettyjen materiaalien ja sävyjen valinta oli sen sijaan haaste. Oli valittava punainen lanka, joka ohjaisi suunnitelmaa läpi tulevan raikastuksen, johon kuului myös keittiön ehostus. Tarkoituksena oli tehdä reipas nuorennusleikkaus ja kadottaa kaikenkattava keltaisuus.

Alkuperäisessä keittiössä oli myös liikaa kaappitilaa tarpeitamme ajatellen.

Kaapit oli alun perin tarkoitus jättää paikoilleen ja vain raikastaa ne maalaamalla. Tarkemman tutustumisen jälkeen runkojen huono kunto muutti suunnitelmia.

Hirsiseinille ruuvien varaan kiinnitetty kaapisto oli kärsinyt siitä, että hirret olivat painuneet. Kaapit oli vaihdettava. Kaapistoa ei kuitenkaan hävitetty, vaan parhaat osat annettiin kierrätykseen.

Kantoveden varassa toimiva mökkikeittiö ei ollut järin käytännöllinen ennen remonttia.

Kalusteiden poisviennin jälkeen aloitettiin työt sisäkaton maalauksella, mitä seurasi seinien ja viimeiseksi lattian maalaus. Kellastunut tunnelma väistyi hiomapaperilla, maalipesulla, pohjamaalilla, oksalakalla ja maalilla. Näppylähanskat kuluivat puhki ja epätoivokin saattoi kurkistaa nurkan takaa.

Maalauksen ohessa valittiin uudet kalusteet. Kolmen viikon toimitusaika oli ratkaiseva tekijä niiden valinnassa. Työtaso päädyttiin tilaamaan metritavarana toisesta paikasta.

Keittiön sävyksi valitsimme metsämökin henkeen sopivan mustan. Toivoimme, että näin kokonaisuus maastoutuu mahdollisimman hyvin seinän sävyyn.

”Runkojen huono kunto muutti suunnitelmaa. Ne olivat kärsineet hirsien painumisesta.”
Kaikkia pintoja ei suinkaan maalattu mustaksi, vaan vastapainoksi tilassa on myös vaaleita pintoja.

Uusien kaappien paikka rajattiin syvennykseen jäävälle osalle. Liikkeestä tilattiin vain alakaapistot vetolaatikoineen.

Kaapit kiinnitettiin hirsiseinään seinälle asennetun levyn avulla. Levy kiinnitettiin pystyrimoihin. Rimojen alapäät ruuvattiin hirteen ja yläpäät kiinnitettiin rimoihin asennettujen liukurautojen avulla. Liukurauta myötäilee hirsien painumisesta aiheutuvaa liikettä, vaikka se onkin vähentynyt vuosien kuluessa lähes olemattomaksi.

Pystyrimojen väliin asennettiin vaakalaudoitus keittiökaapistojen yläreunan korkeudelle.

Vesi mökkiin tuli ja tulee edelleen käsivoimilla. Aikaisemmin vesi poistui allaskaapissa sijainneeseen pönttöön.

Uuteen keittiöön asennettiin allas, josta vedettiin ulosmenoputki maahan kaivettuun kivipesään. Läpivienti tehtiin lattiaan rasiaterän avulla. Mökin alla oleva ryömintätila helpotti reiän tekemistä.

Kaappien kiinnityksen jälkeen oli aika aloittaa sisustuskivien asennus. Sisustuskivet tilattiin jo ennen remontin alkamista.

Tiilien alla oleva levy jätettiin tarkoituksella alle huonekorkeuden. Jos hirsiseinät elävät, levyllä on tilaa liikkua. Keittiöstä johtaa ovi wc-tilaan. Vanha levyovi maalattiin, ja siihen kiinnitettiin ikkunasta tehty peili. Keittiökalusteiden päälle asennettu taso tilattiin Bauhausista, ja sen pinta käsiteltiin kestäväksi puuvahalla. Levityskertoja oli kaksi. Kuparihana on vain koriste. Vesi mökkiin tuodaan kantamalla.

Kaappien yläpuolelle kiinnitettiin tiilet levyyn kaakeliliimalla. Sopiva saumausväli tehtiin styroksitulpilla. Sauman koko on sama kuin tiiliseinään käytettävän saumausraudan.

Liiman kuivuttua tehtiin saumaus harmaalla muurauslaastilla. Asentaja neuvoi varaamaan työvaiheeseen aikaa ja kärsivällisyyttä. Punatiiliseen piippuun ja muuriseinäkkeeseen sama sisustustiili kiinnitettiin saneerauslaastilla.

Kun kalusteet olivat paikoillaan, sähköasentaja kytki uuden lieden ja ilmalämpöpumpun asentaja pumpun. Koko mökin tarpeen mukaan lämmittävän tai viilentävän pumpun paras paikka on keittiön seinällä. Siitä se levittää myös puuhellan lämpöä koko tilaan.

Vaikka keittiöstä puuttuu yläkaapisto, toimivuus on erinomainen. Astiat mahtuvat laatikkoihin, ja käyttöastiat ovat avohyllyssä. Vanha höyläpenkki toimii aputasona, jonka päällä voi säilyttää myös kahvinkeitintä ja ruokatarvikkeita.

Olisimmeko tehneet jotain toisin? Emme miettineet remontin vaiheita kovin pitkään, koska halusimme saada kaiken valmiiksi viivyttelemättä. Oman mökin remontointi on kaiketi loputonta, mutta nimenomaan siinä taitaakin piillä mökkeilyn viehätys.

Mitä remontti maksoi?

  • Keittiökalusteet, Gigantti 1 085 €
  • Taso, Bauhaus 119 €
  • Sisustuskiviä 6 m2, PKM Roer, Home 4 You 115 €/m2
  • Levy, kiinnikkeet, ruuvit, laasti, liima, paikallinen rautakauppa 250 €
  • Coloria Greenline -sisustusmaali hiilenmusta 127 €/9 l (2 prk)*
  • Helkama-jenkkijääkaappi, Euronics 599 €
  • Gorenje-liesi, Konenet 649 €
  • Ilmalämpöpumppu ja asennus, 2 500 €
  • Sähkötyöt 300 €

Yhteensä 6 319 euroa.

* Maalia käytettiin keittiön lisäksi muissakin mökin tiloissa.

Rustiikit vanhat kalusteet pehmentävät tummien ja vaaleiden pintojen välistä kontrastia. Avohyllyllä on paitsi käytännöllinen myös esteettinen funktio.
Jääkaappi hankittiin verkkokaupasta. Toimitus kesti muutaman päivän. Pieni pakastelokero riittää perheen pakastintarpeisiin mökillä. Ilmalämpöpumppu ja jääkaappi sulautuvat seinään mustan sävyn ansiosta.

Vinkit kantoveden varassa olevaan keittiöön

Pienessä mökkikeittiössä pärjää, kun toiminnot vastaavat tarpeita. Kodinkoneiden koko rajaa osin kalusteiden leveyttä ja syvyyttä.

Säästyykö kustannuksia, jos käyttää ovellisia hyllystöjä vetolaatikoiden sijasta?

Säästyy, mutta kannattaa pohtia, onko ratkaisu yhtä käytännöllinen. Laatikoilla saa paremmin hyödynnettyä säilytystilat ja tavarat pysyvät paremmassa järjestyksessä. Ulosvedettävä laatikko ei vaadi oven tapaan tilaa, kun se avataan.

Mitä ottaisit huomioon, kun suunnitellaan kantoveden varassa olevaa keittiötä?

Kannattaa huomioida, että allas on sopiva tiskaamiseen. Jos on käytettävissä paljon tilaa, kahden altaan ratkaisu voi olla kätevin. Vesisäiliön paikan tulisi olla altaan vierellä.

Mitä etua on vedikkeettömässä ovessa?

Yksinkertainen ratkaisu sopii paikkaan kuin paikkaan. Ahtaassa tilassa ovet aukeavat myös paremmin, jos vedin ei ole tiellä. Myös ovilevyjen puhtaanapito helpottuu.

Mitä suosittelisit tasoksi mökkikeittiöön?

Riippuu kohteesta ja käyttötarkoituksesta. Jos tiskaa kantovedellä, on hyvä varmistaa, että työtason materiaali kestää roiskeet.

Millaisia sisätilaratkaisuja laatikoihin saa?

Matala- ja korkealaitaisia sisälaatikoita, lasireunaisia puulaatikoita ja laatikoihin tilanjakajia, mikä auttaa pitämään järjestystä. Lisäelementtinä saa myös laatikkovalon.

Miten allaskaapin poistoputki vaikuttaa kaapistovalintaan?

Suosittelen valitsemaan aina jätevaunullisen vaihtoehdon.

Kysymyksiin vastasi Gigantti Epoq -keittiöiden asiantuntija Antti Pakarinen.

Kommentoi »