Kellastunut hirsimökki muuttui kuin uudeksi pintaremontissa – katso ennen & jälkeen -kuvat ja hinta!
Rakenna ja remontoi
Kellastunut hirsimökki muuttui kuin uudeksi pintaremontissa – katso ennen & jälkeen -kuvat ja hinta!
Pietiläisen perheen käsin veistetyn hirsimökin seinät, katto ja lattia olivat vuosikymmenten kuluessa kellastuneet. Pintaremontissa kaikki pinnat käsiteltiin uudelleen. Maalin lisäksi näkymiä elävöitettiin valokuvatapetin ja sisustuskivien avulla.
22.3.2022
 |
Meidän Mökki

Keltaisuus oli vallannut vuonna 1968 valmistuneen vapaa-ajanviettopaikan käsin veistetyt hirsiseinät, kattopaneelit ja lattialaudat. Myös puusepän tekemien ikkunoiden puitteet olivat vuosien varrella patinoituneet.

Alkuun ajatuksena oli vain raikastaa pintoja maalaamalla. Ensimmäisenä maalausvuorossa oli mäntykatto, koska tummana se tuntui kaatuvan alaspäin ja madaltavan voimakkaasti sisätiloja.

Katon maalaus alkoi kevätviileillä, jolloin ainoa lämmitys oli avotakasta hehkuvan tulen lämpö. Juoksevan veden ja lämmön puuttuminen toi remonttiaikaan omat haasteensa.

Tältä mökin seinät näyttivät ennen remonttia.
Paras lopputulos syntyy maalaamalla vain muutama hirsi kerrallaan päästä päähän. Silloin vältytään maalirajoilta. Sama ohje pätee kattojen ja lattioiden maalaukseen.
Lopuksi remonttitrio oli maalissa lippalakkeja myöten.

Työssä oli monta vaihetta: katot pestiin maalipesulla, oksakohdat lakattiin oksalakalla, ja kolot kitattiin puukitillä. Kuivumisen jälkeen paikkauskohdat hiottiin ja puhdistettiin hiontapölystä. Ennen maalausta seinät suojattiin katon liittymäkohdista maalarinteipillä.

Onneksi kahden miehen talkooporukka muuttui aikuisen lapsen avustuksella kolmeksi, ja vuoronvaihdossa yksi maalaaja sai aina välillä lepuuttaa niskojaan.

Käsittelykertojen määrä nousi katon osalta kolmeen. Ensimmäinen käsittely tehtiin pohjamaalilla. Yksi meistä veti paneelien urat pensselillä, toinen tuli perässä telalla ja kolmas käsitteli paneelien päät tai sivut, jotka yhtyivät hirsipintoihin.

Lopuksi remonttitrio oli maalissa lippalakkeja myöten. Niskojen toivuttua ja maalikerroksen kuivuttua alkoi uusi kierros.

Näkymä olohuoneessa ennen remonttia.
Lattialaudat hiottiin lattiahiomakoneella. Hionnan jälkeen oli jälleen pyyhittävää niin seinillä kuin katossa. Korjaukset vanhaan lattiaan tehtiin puukitin avulla, minkä jälkeen paikatut pinnat hiottiin uudelleen. Lattia maalattiin telalla kolmesti, jotta se sai riittävän vahvuuden.

Katon sävyn vaalentuessa kerta toisensa jälkeen seinä näytti entistä keltaisemmalta ja lattia oranssin kukertavalta. Hirsiseinät päätettiin siksi maalata rohkeasti tummiksi. Rohkeuteen oli osaltaan syynä epäily siitä, ettei vaalea maali tulisi peittämään keltaisuutta kunnolla.

Kuultavaa puunsuojaa ei missään vaiheessa harkittu, koska sen peittävyys ei olisi todennäköisesti jaksanut vastustaa puun kovaa keltaisuutta. Maalivalinta tehtiin hengittävyyden perustella. Hirren parhaat ominaisuudet haluttiin säilyttää myös tulevina vuosina.

Sähkömies irrotti patterit, pistorasiat ja valokatkaisijat sekä suojasi sähköjohdot. Seinäpintojen käsittelyyn päästiin jalka- ja ikkunalistojen irrotuksen ja maalipesun jälkeen. Kattolistoja meillä ei ole.

Jokaisen osion maalaamisen jälkeen jäljelle jääneet maalaamattomat osiot kellersivät enemmän.

Mustaa maalia vastaan tai puolesta sai äänestää. Mustaa vastustavana hävisin perheen muille jäsenille, mutta lopuksi olin samaa mieltä sävyn osuvuudesta. Seinät maalattiin suojauksen jälkeen vain kertaalleen, koska tumma sävy peitti niin hyvin. Viimeistely tehtiin pienellä paikkamaalauksella. Hirsissä ei ollut montaa halkeamaa, jonne ei olisi päässyt pensselin kanssa.

Lattialaudat hiottiin lattiahiomakoneella. Hionnan jälkeen oli jälleen pyyhittävää niin seinillä kuin katossa. Korjaukset vanhaan lattiaan tehtiin puukitin avulla, minkä jälkeen paikatut pinnat hiottiin uudelleen. Lattia maalattiin telalla kolmesti, jotta se sai riittävän vahvuuden.

Jokaisen osion maalaamisen jälkeen jäljelle jääneet maalaamattomat osiot kellersivät enemmän. Lopuksi päädyttiin maalaamaan myös ikkunanpokat sekä mökissä aina palvellut lastulevyovi vihreäksi.

Vuorilaudat maalattiin kattoon käytetyllä maalilla vaaleiksi ja lattialistat seinämaalilla tummiksi.

Näkymä makuuhuonesyvennyksen suuntaan ennen remonttia.
Takaseinän sisustuskivien asennukseen käytettiin saneerauslaastia. Työssä eniten aikaa vei erikokoisten kivien sovittaminen paikoilleen. Takaseinän ikkuna on oikeasti tapettia, joka tuntuu antavan pienen mökin tiloihin lisäneliöitä.

Hirsiseinien tummaa kaavaa rikkoo makuuhuonesyvennykseen jäävä tapettiseinä. Seinään valittiin valokuvatapetti, jonka ikkunaruuduista maisema näyttää samalta kuin mökin ikkunoista katseltuna.

Tapettiseinä toteutettiin hirsiseinän päälle asennetun levyn avulla. Asennusrimat kiinnitettiin seinään ruuvaamalla alapäät hirteen kiinni. Yläpäät kiinnitettiin rimoihin asennettujen liukurautojen avulla, ja levy ruuvattiin rimoihin kiinni. Liukurauta myötäilee tarvittaessa hirsien painumisesta aiheutuvaa liikettä.

Valokuvatapetti tilattiin levyn mittojen mukaan ja liisteröitiin levyn pintaan.

Pintaremontin loppuvaiheessa punatiilinen muuri pinnoitettiin sisustuskivellä, joka sopi paikalle muuratun liuskekivitakan sävyihin.

Miksi maalata kaunis puupinta piiloon? Siinäpä hyvä kysymys. Oikeaa vastausta ei ole, on vain makuasioita ja mieltymyksiä.
Lieden takana olevan muurin taakse jää keittiösyvennys. Syvennyksestä lähtee ovi mökkilaajennukseen tehtyyn käymälään. Kurkkaa myös juttu keittiön remontista!

Mökkiraikastus ei siis tapahtunutkaan tavalliseen tapaan seinien vaalentamisella. Lopputuloksena mökin tunnelma olisi varmasti ollut niin valoisampi. Metsämökin tunnelmaan sopi meistä kuitenkin hieman rustiikki tunnelma. Voi toki olla, että liuskekivitakan muurannut muurari oli päivitellyt valintaamme.

Miksi maalata kaunis puupinta piiloon? Siinäpä hyvä kysymys. Oikeaa vastausta ei ole, on vain makuasioita ja mieltymyksiä.

Aikaisemmin käsittelemätöntä pintaa voi hieman vaalentaa esimerkiksi hiomalla tai puun vaalentamiseen tarkoitetuilla pohjusteaineilla. Tällaisella pinnalla voi käyttää sävytettyä kuullotetta, lakkaa tai öljyvahaa. Kauppojen kuultavat värikartat on aina tehty kuvaamaan sävyä uudella ja vaalealla puupinnalla. Kellastuneen ja tummuneen puun saaminen esimerkiksi kuultovalkeaksi ilman pohjatöitä on haastavaa ja monesti mahdotonta. Tällöin kannattaa kääntää katse peittävään maaliin.

Näin paljon mökin pintaremontti maksoi:

  • Tapetti Cabin, rullakoko 3,50 × 2,65 m, Tapettitaivas: 375 €
  • Tapettiseinälevy, liukuraudat, ruuvit ja kiinnitysrimat: 280 €
  • Verhoilukivi Mathios Stone Tuscany Gray, Home4you: 51,14 €/laatikko
  • Saneerauslaasti, puukitti, hiomapaperit, lattiahiomakoneen vuokra: 350 €
  • Maalipesu, pensselit, maalitela: 35 €

Maalit:

  • Coloria Greenline -sisustusmaali valkoinen: 127 €/9 l
  • Coloria Greenline -sisustusmaali hiilenmusta: 127 €/9 l (2 prk)
  • Coloria Greenline -pohja- ja kattomaali: 89,95 €/9 l
  • Coloria Akvafloor -lattiamaali: 150 €/9 l
  • Coloria Deco Akva 20 -kalustemaali, sävy Nefriitti: 65 €/2,7 l

Yhteensä noin 1778 euroa.

Ulko-ovi maalattiin sammaleenvihreäksi Colorian maalilla, joka sävytettiin ikkunanpokissa toistuvalla Nefriitti-sävyllä. Vanhan ikkunan lasien tilalle asennettiin peilit tilan tunnun lisäämiseksi.

Asiantuntija vastaa: Näin vaalennat kellastuneet puupinnat

Mitä pohjatöitä pinnoille pitäisi tehdä?

Pintojen tulee olla puhtaita liasta, rasvasta ja pölystä, koska lian ja rasvan päälle eivät pintakäsittelyaineet tartu. Tulisijojen läheisyydessä olevat maalattavat pinnat puhdistetaan mahdollisesta noesta. Hyvä apu pintojen puhdistamiseen on maalipesu. Hilseilevät pintakäsittelyt tulee hioa ja kaapia pois. Koloja voi kitata piiloon, jos pintakäsittelyksi tulee peittävä maali. Kuultavien tuotteiden alta kittaukset näkyvät, ja monesti niitä ei kannata tehdä ollenkaan.

Mikä maali, jos alla on lakkaus tai muu kuultava pintakäsittely?

Aiemmin lakattujen pintojen kuultokäsittely ei monesti enää onnistu ilman vaivalloisia pohjatöitä, joten ne on järkevämpi maalata peittäviksi. Edellä mainittujen pohjatöiden lisäksi ei muuta tarvita, jos käyttää katto- tai seinämaalia, joka tarttuu erinomaisesti haastavillakin alustoilla. Näin tiiviskään lakkapinta ei tarvitse hiontaa tai lakkapinnan poistamista.

Miten pinta levittyy mahdollisimman tasaisesti?

Vesiohenteiset maalit levittyvät parhaiten keinokuitusiveltimellä. Maalin voi myös levittää telaamalla ja tasoittaa pinnan siveltimellä tai tasoittajalla. Etene aina muutama lauta, paneeli tai hirsi kerrallaan päästä päähän käsitellen.

Mitä etuja on muovittomalla maalilla?

Muovittomissa tuotteissa sideaineena käytetään vesiohenteiseksi emulgoitua kasviöljyä tai usean kasviöljyn yhdistelmää. Muovisideaineettoman maalin tai kuullotteen pinta ei kosteuden vaihdellessa tai rakenteissa liikkuessa tukkiudu pitkälläkään aikavälillä, ja näin pintakäsittelyaine ja rakenne säilyttävät hengittävyytensä. Varsinkin talveksi kylmilleen jäävissä rakennuksissa ja hirsirakennuksissa tämä on hyvä ottaa huomioon, kun tekee maalaustöitä.

Muovittomat maalit ovat ekologisia, koska sideaine valmistetaan uusiutuvista luonnonvaroista. Valitsemalla tällaisen tuotteen voi jokainen tehdä pienen ekoteon maaliostoksillakin.

Tuleeko hirren tai paneelin keltaisuus läpi vaalean maalin alta? Entä oksakohdat?

Oksien ja puun uuteaineiden läpilyöntiä ja maalipintojen värjäytymistä voi hillitä ja hidastaa mutta ei täysin poistaa. Puu on elävä materiaali ja voidaan sanoa, että se tekee mitä haluaa. Siihen nähden, minkä verran vanhoja puupintoja Suomen kokoisessa maassa vuodessa aina maalataan, värjäytymistapauksia on melko vähän. Puun luonnollisen ominaisuuden takia ei kannata jättää maalausta tekemättä.

Montako käsittelykertaa pinnoille tarvitaan?

Yleensä maalataan vähintään kahteen kertaan, kertamaalauksella saa harvemmin aikaan tasaista lopputulosta. Kuultavissa käsittelyissä sävyn voimakkuus riippuu aina käsittelykertojen määrästä. Kertakäsittely saattaa näyttää laikukkaalta.

Kysymyksiin vastasi maaliasiantuntija Janne Takkinen, Coloria.

13 kommenttia