Kehnäsieni
Ruoka
Kehnäsieni
Kehnäsieni on hyvä ruokasieni, jota löytyy koko maasta. Sieni ei vaadi esikäsittelyä vaan se on heti käyttövalmis patoihin, keittoihin ja piirakoihin.
Julkaistu 9.8.2010
Maku

Näin tunnistat kehnäsienen:

  • Oljenkeltaisen lakin muoto muuttuu vanhetessaan pallerosta laakeaksi sombreroksi, pinta on säteittäin ryppyinen ja helmenharmaan härmän peittämä. Likaisen valkoinen, tasapaksu jalka, jonka yläosassa helposti irtoava rengas. Malto kellanvalkoinen ja heltat vaaleanruskeat. Kasvupaikkoina kangasmetsät, sammaliset harjumetsät koko maassa. Paras poiminta-aika elo–syyskuu.
  • Parhaimmillaan nuorena, jolloin jalkakin on vielä mehukas. Vanhetessaan maku tulee usein karvaaksi, vanhoista yksilöistä käytetään vain lakit.

Näin käytät kehnäsientä ruoanlaitossa:

  • Kehnäsienen nuoret, ryppyiset yksilöt ovat kokonaan käyttökelpoisia. Vanhemmiten sienen jalka tulee kuituiseksi, joten iäkkäämmistä yksilöistä kannattaa käyttää vain lakit.
  • Kehnäsientä ei tarvitse esikäsitellä, vaan se on heti valmis silputtavaksi esimerkiksi patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja piiraisiin.
  • Sienen tiivis rakenne voi houkutella kuivaamaan, mutta tätä ei suositella, sillä kuivaaminen kitkeröittää kehnäsienen miedon ja omintakeisen maun. Sen sijaan pakastusta ja etikkasäilöntää kannattaa kokeilla.
2 kommenttia