Maku

Kehnäsieni

Kehnäsieni

Opettele tunnistamaan maukas kehnäsieni.
Teksti Marita Joutjärvi
Kuvat Mika Haaranen
Mainos
  • Oljenkeltaisen lakin muoto muuttuu vanhetessaan pallerosta laakeaksi sombreroksi, pinta on säteittäin ryppyinen ja helmenharmaan härmän peittämä. Likaisen valkoinen, tasapaksu jalka, jonka yläosassa helposti irtoava rengas. Malto kellanvalkoinen ja heltat vaaleanruskeat. Kasvupaikkoina kangasmetsät, sammaliset harjumetsät koko maassa elokuusta syyskuun loppuun.
  • Parhaimmillaan nuorena, jolloin jalkakin on vielä mehukas. Vanhetessaan maku tulee usein karvaaksi, vanhoista yksilöistä käytetään vain lakit. Ei tarvitse esikäsitellä, heti valmis silputtavaksi mm. patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja piiraisiin. Säilöttäessä pakastaminen paras vaihtoehto, kuivaaminen kitkeröittää sienen.
Julkaistu: 9.8.2010
Katso myös nämä