Käytä jaloleinikkiä kekseliäästi kimpuissa ja istutuksissa
Piha ja puutarha
Käytä jaloleinikkiä kekseliäästi kimpuissa ja istutuksissa
Jaloleinikki kerää ihastuneita huokauksia niin kevätkimpuissa kuin ruukkuasetelmissakin. Kukat ovat kuin yhdistelmä uhkeimpia ruusuja ja pioneja. Jo pelkällä olemuksellaan ne tekevät arjesta juhlan.

Romanttinen, elegantti, suloinen, herkkä, säteilevä. Jaloleinikin silkkipaperisen ohuita, kerrannaisia kukkia kuvailevilta ihailijoilta eivät adjektiivit hevin lopu.

Välimeren seudulta ja Kaakkois-Aasiasta kotoisin olevasta luonnonlajista jalostettuja hienostuneita lajikkeita havittelevat yhtä lailla kimppujaan suunnittelevat morsiamet kuin ruukkutarhaansa somistavat multasormet. Ruukkutaimina myytävät jaloleinikit ilmestyvät kukkakauppoihin Italiasta ja Etelä-Ranskasta pääsiäisen aikoihin.

Jaloleinikit ovat mitä parhaimpia seuralaisia orvokeille, hentohelmililjoille ja muille kylmää kestäville kevätkukkijoille.
Violetit jaloleinikit ja orvokit varmistavat, että lankaköynnös ja ’Phoenix Green’ -sara eivät ruukussa sulaudu vihreäksi massaksi.
Jaloleinikki tunnetaan parhaiten leikkokukkana. Punaisen ja valkoisen sekä myös keltaisen ja oranssin erisävyisiä leikkolajikkeita myydään marraskuulta äitienpäivään saakka. Leikkaa varret poikki ja asettele erilaisia kukkia veteen laakeaan vatiin. Kukkahurmos on taattu.
Maljassa jaloleinikin kauneus pääsee loistamaan. Tee veitsellä varren tyveen pari viiltoa, niin vesi imeytyy kasviin hyvin. Jos mahdollista, vie malja yöksi viileään. Kukka kasvaa ja avautuu aina vain suuremmaksi, ja kukinnan lopulla viikon parin päästä alkaa nuokkua tulppaanin tapaan taipuisan kukkavanan päässä. Yhdistele kimppuun esimerkiksi kruunuvuokkoja ja helmililjoja.
Jos haluat korostaa jaloleinikin tenhoa, valitse sille asetelmaan samansävyinen kumppani. Magentanpunaiset jaloleinikki ja bellis eli kaunokainen saavat voimaa toisistaan ja nousevat hyvin esille lemmikin ja tiarellan keskeltä. Kun ryhmän kukinta hiipuu, siirrä tiarella ja lemmikki kukkapenkkiin ja etsi läpi kesän kukkivalle bellikselle uudet ruukkukumppanit.
Success XXL -lajikeryhmän jaloleinikeissa on uhkeat, halkaisijaltaan 10-senttiset kukat. Runsaasti kukkaversoja muodostavat tiiviskasvuiset lajikkeet kukkivat normaalia pitempään. Lajikkeissa riittää värivaihtoehtoja valkoisista monivärisiin keltaoransseihin ja purppuranvalkovihreisiin. XXL-jaloleinikit kannattaa istuttaa ruukkuun, jossa ne saavat runsaasti kasvutilaa. Yksittäinen taimi kaipaa vähintään 17 sentin kokoisen astian. Tässä jaloleinikille pitävät seuraa valkokukkaiset laukkaneilikat sekä timjamit ja rosmariinit.
Jaloleinikit ovat mukulakasveja, ja niiden kukinta kestää puutarhassa noin kuukauden verran. Lajikkeiden laajan värikirjon ansiosta voit sommitella niistä juuri niin räväköitä tai hempeitä asetelmia kuin haluat. Jaloleinikkien kanssa samaan astiaan sopivat sekä yksivuotiset kesäkukat että monivuotiset perennat ja sipulikukat. Kuvassa keltaisen ja punaisen jaloleinikin kanssa poseeraa hennon violetti- ja keltakukkainen kultalakka, purppurasuoninen haltiankukka ’Stoplight’ sekä lehtevät lankaköynnös ja kalliomaksaruoho.

Lue lisää:

Kommentoi »