
Vahvanmakuisena liemijuureksena tunnettu palsternakka muistuttaa muodoltaan porkkanaa. Paksu tyvi suippenee teräväksi kärjeksi ja juures saattaa kasvaa jopa puolen kilon painoiseksi. Tämä porkkanan sukulainen olikin tärkeä kasvis Euroopassa ennen perunan tuloa. Jo muinoin keltit viljelivät palsternakkaa ja se oli myös tuttu kasvis kreikkalaisten ja roomalaisten ruokapöydissä. Suomeen sen oletetaan kotiutuneen jo 1300-luvulla.
Keittojen ja kastikeliemien lisäksi makeahko palsternakka sopii käytettäväksi sellaisenaan juuresten tapaan. Se sopii raakana salaatteihin ja raasteisiin, aivan kuten porkkanakin.
Kypsennettynä maku korostuu ja palsternakka paljastaa pehmeän, makean arominsa. Pannulla tai uunissa paistetut palsternakkalohkot eivät kaipaa seurakseen muuta kuin ripauksen suolaa ja pippuria, mutta tulisempikin mausteseos sopii palsternakan sopeutuvaiseen pintaan.
Palsternakasta valmistuu myös herkullinen kiusaus kinkku- ja sipulisuikaleiden sekä kerman kanssa. Vihreitä lehtiä voit silputa kastikkeisiin ja keittoihin makua antamaan. Palsternakan aromaattinen tuoksu ja maku johtuvat sen sisältämästä voimakastuoksuisesta aromiöljystä. Kuoritut palsternakat säilytetään kylmässä vedessä, johon voi lisätä palan sitruunaa pitämään juureksen väriä puhtaan valkoisena.
Palsternakasta valmistat vaikka samettisen sosekeiton. Se ilahduttaa myös pataruoissa ja sattumilla ryyditetyissä keitoissa. Leipä- ja sämpylätaikinoihin raastettu palsternakka sopii kuin nakutettu, ja rohkea kokki kokeilee palsternakkaa myös makeiden piiraiden täytteissä marjojen ja hedelmien rinnalla.