Maku

Kasviskoulu: palsternakka

Kasviskoulu: palsternakka

Makea, pähkinäinen palsternakka on porkkanan, sellerin ja persiljan sukulainen, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon. Se käy perinneherkkuihin ja eksoottisiin keitoksiin. Palsternakka on paikallaan jopa makeiden leivonnaisten mausteena.
Teksti Saara Törmä
Mainos

Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset Ry valitsivat vuoden 2004 vihannekseksi palsternakan, eikä syyttä. Liemijuureksena tunnettua kermanvalkoista herkkua ei kannata säästellä pelkkiin liemiin, sillä palsternakka on erinomainen ja edullinen raaka-aine moniin ruokiin. Maukas juures sopii raakana salaatteihin ja raasteisiin, aivan kuten porkkanakin. Kypsennettynä maku korostuu ja palsternakka paljastaa pehmeän, makean arominsa. Pannulla tai uunissa paistetut palsternakkalohkot eivät kaipaa seurakseen muuta kuin ripauksen suolaa ja pippuria, mutta tulisempikin mausteseos sopii palsternakan sopeutuvaiseen pintaan. Palsternakasta valmistat vaikka samettisen sosekeiton. Se ilahduttaa myös pataruoissa ja sattumilla ryyditetyissä keitoissa. Leipä- ja sämpylätaikinoihin raastettu palsternakka sopii kuin nakutettu, ja rohkea kokki kokeilee palsternakkaa myös makeiden piiraiden täytteissä marjojen ja hedelmien rinnalla.

Julkaistu: 9.3.2011
Katso myös nämä