Haaveissa kasvihuone vanhoista ikkunoista? Kurkkaa ohjeet!
Piha ja puutarha
Haaveissa kasvihuone vanhoista ikkunoista? Kurkkaa ohjeet!
Antti ja Taina Lautalan maalaispuutarhan kasvihuone on tehty vanhojen ikkunoiden ehdoilla. Näin teet kasvihuoneen vanhoista ikkunoista Antin ohjeilla!
Julkaistu 21.4.2021
Viherpiha
Kokenut rakentaja Antti Lautala on nikkaroinut pihalleen paitsi kasvihuoneen myös savusaunan ja remontoinut talon. Vanhoja ikkunoita voi kysyä purkutyömailta, jos niitä ei ole omasta takaa, Antti vinkkaa.

Kasvihuone vanhoista ikkunoista – Antin ohjeet:

  1. Varmista kunnan rakennusvalvonnasta lupa ennen rakentamista. Piirrä huoneen malli ja mitat paperille. Käytettävät ikkunat määrittävät ansarin mitat.
  2. Kaiva noin 40 senttiä syvä kuoppa salaojaputkille. Täytä kuoppa maaperään sopivalla, vettäläpäisevällä maa-aineksella, kuten hiekalla.
  3. Tiivistä ja tasoita hiekka. Levitä sen päälle kaksi kerrosta 50 millin routaeristettä ja piirrä niihin ääriviivat tulevien runkotolppien ja ikkunoiden paikoiksi.
  4. Lado eristeiden päälle 10 sentin levyiset betoniharkot, joiden uriin upotat halkaisijaltaan 8–10 millin harjateräkset. Muuraa sitten harkkojen pinta umpeen.
  5. Kun laasti on kuivunut, levitä päälle 75 milliä leveä bitumikaista ja kiinnitä sitten alajuoksu 125–150 millin kiila-ankkureilla.
  6. Tee seinärungon kulmat 75 x 75 millin soirolla ja kulmien runkotolpat 75 x 50 millin vahvuisesta puusta. Tässä kasvihuoneessa on kahdeksan 170 sentin korkuista runkotolppaa. Päätyrunkotolpat ovat korkeammat, jotta kasvihuoneelle saatiin 270 sentin harjakorkeus.
  7. Jätä jokaisen runkotolpan ja ikkunapokan väliin 1–1,5 sentin rako ja tiivistä se uretaanivaahdolla. Kun vaahto on kuivunut, leikkaa ylimääräiset purseet veitsellä pois. Voit maalata vaahdon vesiohenteisella maalilla.
  8. Laita ikkunoiden paikoille asennuslaudat ja ruuvaa ikkunat väliaikaisesti niihin kiinni. Näin varmistat, että kaikki lasiaukot tulevat samalle korkeudelle ja pysyvät aloillaan asennuksen ajan. Kiinnitä karmit ruuveilla tai uretaanilla kasvihuoneen välitolppiin.
  9. Asenna runkotolppien päälle 50 x 75 millin soiro. Naulaa kattotuolien puut kiinni toisiinsa. Kiinnitä sitten kurkihirsi ja kattotuolit rungon päälle. Tässä kasvihuoneessa kattotuolit on tehty 32 x 100 millin lankusta ja kurkihirsi 50 x 150 millin lankusta. Ruodelaudat ovat 22 x 100 milliä. Sisäjiirien kitapuu eli vaakatuki on 2 x 4 tuuman lankku, koska katolle kertyy yleensä talvisin paljon lunta. Lisäksi kasvihuoneen harjapuu on yhdistetty kuistin vastaavaan.
  10. Kiinnitä valokate ruuveilla katon ruodelautoihin.
Kommentoi »