Karhunvatukka – näin onnistut kasvatuksessa ja käytät sadon makeissa herkuissa
Karhunvatukan tummat, kiiltävät marjat siintävät monen kotitarhurin haaveissa. Varmimmin satoa tuottavat raatelevan piikkiset lajikkeet. Piikittömät, isomarjaiset lajikkeet vaativat hemmottelua ehtiäkseen kypsyttää satoa. Herkullinen marja maistuu ihanalta jälkiruoissa ja leivonnaisissa.
Karhunvatukka eli karhunvadelma oli meillä vuosikymmeniä lähes unohdettu kasvi. Innostuksen arvostetun herkkumarjan kasvattamiseen herätti aikainen ja kestävä paikalliskanta ’Sonja’, jonka taimet tulivat myyntiin tällä vuosituhannella.
’Sonjan’ ensimmäiset marjat kypsyvät otollisena kesänä jo elokuun alussa. Aikaisesta kypsymisajasta on silkkaa etua, sillä aurinkoisessa kesäsäässä kypsyneet marjat keräävät eniten makeutta. Syksyn sateet tekevät marjoista vetisiä ja mauttomia. Jos kypsyminen alkaa myöhään, iso osa sadosta jää myös valmistumatta.
’Sonja’ ehtii kypsyttää sadon yleensä IV-, otollisissa oloissa V-vyöhykkeelläkin. Lämmin kasvupaikka on tärkeää karhunvatun kasvatuksessa. Lisäksi kaikki sadon kypsyttämistä jouduttavat konstit kannattaa ottaa käyttöön etenkin pohjoisessa ja pitkän kasvukauden vaativilla lajikkeilla.
Lämmittämätön kausihuone varmistaa etenkin pitkää kasvuaikaa vaativien lajikkeiden sadon. Lämpö ja kosteus voimistavat karhunvatun kasvua entisestään, joten se jättää muut lajit jalkoihinsa. ’Thornless Evergreen’ -lajike kasvattaa useiden metrien mittaiset versot, jotka kannattaa laskea talveksi alas ja suojata.
Onnistunut talvehtiminen tietää runsasta kukintaa. Siitä iloitsevat myös pölyttäjähyönteiset, jotka hyörivät uutterasti hohtavan valkoisissa kukissa.
Karhunvatukka – kasvatus onnistuu näillä vinkeillä
Maa
Multava ja kosteutta pidättävä.
Kasvupaikka
Aurinkoinen ja tuulensuojainen paikka on ihanteellinen. Etenkin arat ja myöhään kypsyvät lajikkeet kannattaa istuttaa lämpimään paikkaan esimerkiksi muurin edustalle tai kausihuoneeseen. Huoneen lakikorkeuden on hyvä olla noin kolme metriä. Istuta karhunvatukka paikkaan, jossa taimella on tarpeeksi tilaa ja kilpailukykyisiä kasveja kaverina.
Tuenta
Välttämätön. Tue versot säleikköön tai lankoihin. Voit tukea kasvuston myös samaan tapaan kuin kärhön ja ympäröidä taimen esimerkiksi raudoitusverkolla. Sido satoversot tukeen.
Pölytys
Itsepölytteinen, mutta hyötyy hyönteispölytyksestä. Huolehdi, että pölyttäjät pääsevät kukkien pariin.
Lisäys
Onnistuu juurivesoista. Ota versoja keväällä ennen kasvuunlähtöä. Lisää vain terveitä ja satoisia kasveja.
Leikkaaminen
Versot ovat kaksivuotisia. Poista satoa tuottaneet versot syksyllä ja harvenna uusia keväällä. Jos lajike on pystykasvuinen, jätä siihen versoja noin 25 sentin välein. Köynnöstävällä lajikkeella satoversoja voi olla tusinan luokkaa.
Suojaus
Arat lajikkeet hyötyvät suojauksesta etenkin lumettomina pakkastalvina. Kevättalvella ahava saattaa kuivattaa versoja. Lämpimässä paikassa versot saattavat lähteä aikaisin keväällä kasvuun. Suojaa silmunsa puhkaisseet taimet pakkaspeitteellä tai moninkertaisella harsolla, jos pakkanen uhkaa.
Kasvitaudit ja tuholaiset
Virustaudit saattavat heikentää karhunvatukan kasvua ja satomäärää. Myyrät ja jänikset syövät versoja, peltomyyrät saattavat aiheuttaa pahaa tuhoa talvisuojien alla.
Sadonkorjuu
Korjaa satoa sitä mukaa kuin marjat kypsyvät. Mitä mustempi marja, sitä makeampi maku. Suloisen mehukkaan, aromikkaan ja makean, eli kypsän, karhunvadelman paljastaa värin lisäksi marjan kiinteä pehmeys. Tavallisesta vadelmasta poiketen kukkapohjus jää marjaan kiinni. Karhunvadelma pitää poimia juuri oikeaan aikaan, eikä se säily hyvänä kuin muutamia päiviä. Karhunvatukka kestää hyvin pakastamisen.
Karhunvatukan käyttö
Karhunvatukka on jälkiruokien, leivonnaisten ja tunkutarjottimien koristelussa ehkä marjoista upein, mutta sen käyttöä ei kannata jättää pelkkään koristeluun. Leivo karhunvadelmaa piirakkaan omenan kera tai parita galetteen luumujen kaveriksi. Juustokakussa, pavlovassa tai marenkitortussa marja toimii mainiosti! Kokeile sitä myös salaattiin mansikan tapaan tai keitä hurmaavaksi hilloksi. Herkkua kelpaa säiden viilentyessä sipaista skonssille tai sujauttaa juustotarjottimelle.
Muokattu 8.8.25 klo 15.55: Lisätty karhunvatukan käyttövinkkejä ja reseptejä.