Avotakka

Kultaranta kohosi mäntymetsään! Skanditalon sisustaja ja messukonkari kertoo, miksi messukotien seinät ovat niin usein valkoiset

Kultaranta kohosi mäntymetsään! Skanditalon sisustaja ja messukonkari kertoo, miksi messukotien seinät ovat niin usein valkoiset
Kestävien luonnonmateriaalien käyttö ja sisustussuunnittelija Sanna Siik-Keskisarjan luoma skandinaavinen sisustus vetoavat Naantalin asuntomessujen Kastelli Kultaranta -talossa. Kokenut asuntomessusisustaja kertoo, miksi messukohteiden seinät ovat useimmiten valkoisia tai ainakin hyvin vaaleita. Entä miten olohuoneen suuret ikkunat vaikuttavat sisustamiseen?
Julkaistu 15.7.2022
Sanna Siik-Keskisarja suosii kotimaisten valmistajien ja puuseppien tekemiä kalusteita.

Sanna Siik-Keskisarjan tarkat silmät havaitsevat lähes näkymättömän kauneusvirheen eteisen laattalattian ja olohuoneen parketin saumakohdassa. Rakennusmies saa Sannalta saman tien käskyn tulla vaihtamaan saumakohtaa peittävän, väärän värisen listan. Kastelli- talojen sisustussuunnittelija myöntää nauraen olevansa kova pitämään jöötä rakennusmiehille ja hyvä niin. On myös tulevien asukkaiden etu, että modernisti kodikkaan, laadukkailla kotimaisilla materiaaleilla sisustetun omakotitalon sisustus on viimeistä piirtoa myöten sellainen kuin millaiseksi Sanna on sen suunnitellut.

Maastoa mukailevalta terassilta on kulku kallioiseen mäntymetsään. Työlään nurmikon sijasta luonnonmukaisella tontilla kasvaa kunttaa. Karup Designin lepotuolit ovat Mulperipuusta.

Miten kuvailisit itseäsi sisustajana?

Olen skandinaavisen tyylin ja käytännöllisen sisustuksen ystävä. Suosin vaaleita pintoja, luonnonmateriaaleja sekä kotimaista puusepäntyötä. Minulla on kotona kaksi teiniä ja koira, joten kodin pitää olla helppohoitoinen ja tekstiilien kestäviä ja pestäviä. Talon arkkitehtuuri ja ympäröivä luonto vaikuttavat myös paljon sisustuksen tyyliin. Loivasti harjakattoinen Kultaranta-kohde inspiroi suunnittelemaan retro­värisen keittiön.

Terassin korkeassa lasipaviljongissa on Nikarin kookas tamminen Arkipelago-pöytä sekä pinottavat tuolit. Rottinkinen riippuvalaisin on B. Livingin.

Miten sovitat yhteen asukkaiden toiveet ja suunnittelijan näkemyksesi?

Asiakkaat valitsevat lähtökohtaisesti projektiinsa sisustussuunnittelijan, jonka tyylistä he pitävät. Jos asiakas on mieltynyt vahvasti vaikka 1980-luvun tummia pintoja suosivaan sisustustrendiin, pyrin tuomaan sisustukseen ajattomuutta ja pehmeyttä vaaleilla kalusteilla ja murretuilla väreillä.

Olohuoneen pitkä sivu ja pääty ovat ikkunapintaa. Tulikiven Hilpu-kamiina asettuu ikkunan eteen. Adean sirojalkaisten sohvan ja nojatuolin sekä ovaalinmallisen marmoripöydän seurana on Nikarin puurunkoinen tuoli. Ryijymäinen villa-pellavamatto on Woodnotesin.

Messutaloissa on usein valkoiset seinät. Arastelevatko asukkaat värejä?

Suurin osa suomalaisista pitää neutraaleista seinänväreistä ja pintamateriaaleista. Tuon värejä sisustukseen tekstiilien, kalusteiden ja taulujen avulla. Niitä on helpompi vaihdella ja muokata kuin seiniä, jos väreihin kyllästyy. Halusin tähän myyntikohteena olevaan taloon vaaleat seinät samoista syistä. Asiakkaiden on helpompi kuvitella kohde omilla kalusteilla sisustettuna kuin jos talossa olisi värikkäät tai tummat seinäpinnat.

Pienessä vierashuoneessa yöpyjiä palvelee Mulperipuusta hankittu Karup Designin laveri­sohva. Twiggy-pöytä on Woodnotesin ja Kaarna-matto Sera Helsingin. Kuutti Lavosen teos on Galleria Brondasta. Marmorinen pikkupöytä on Adean.

Miten huomioit ekologiset arvot materiaalivalinnoissasi?

Käytän kiintokalusteissa ja pintamateriaaleissa mieluiten kotimaisia ja eurooppalaisia puumateriaa­leja. Kartan sademetsäpuita, esimerkiksi viljeltyä tiikkiä tai sademetsistä hakattua merantipuuta. Pintamateriaalien pitää olla myrkyttömiä. Asiakkaani ovat tietoisia päästöluokituksista ja valitsevat sisustusmateriaaleja niiden mukaisesti.

Sannan suunnitteleman Puustelli- keittiön ruudukkomaiset yläkaapit sopivat retroväriseen keittiöön. Komea Rima-pöytä on kotimaisen Dejlig & Sinirannan. Tammiset Siro-tuolit ovat Woodnotesin. Kährsin saarniparketissa korostuvat luonnolliset puunsyykuviot.

Vaikeuttaako suuri ikkunaseinä kalusteiden sijoittelua?

Huonekaluja hankittaessa pitää huomioida kalusteiden mittasuhteet. Esimerkiksi suurten ikkunoiden ja niistä avautuvan maiseman eteen ei kannata sijoittaa korkeaselkäistä sohvaa tai nojatuoleja. Television sijoittaminen on hankalaa, jos ainoa ehjä seinä on ikkunoita vastapäätä. Aurinkoisella säällä aurinko paistaa suoraan kuvaruutuun. Kultaranta-kohteessa ikkunoihin on asennettu alhaalta ylös vedettävät auringolta suojaavat laskosverhot.

Sävykkäät ovet ovat petsattua koivuvaneria. Keraaminen välitila ja taso ovat myös Puustellin.

Mikä on tärkeintä keittiön suunnittelussa?

Aloitan mielelläni uudiskohteen suunnittelun asiakkaan kanssa aina keittiöstä, sillä onhan se kodin sydän. Keittiön pitää olla aikaa ja kulutusta kestävä. Suosin kaapistoissa erilaisia viilupintoja, jotka tuovat tilaan kodikasta tunnelmaa. Sijoitan kodinkoneet siten, että niitä on arjessa ergonomisesti helppo käyttää. Keittiö­tilassa pitää myös olla reilusti säilytystilaa. Suunnittelen kohteisiin yleensä kattoon asti ulottuvat yläkaapit ja leveän saarekkeen. Ihmisillä on useimmiten paljon astioita, eikä kaikkia astioita haluta avohyllyihin pölyyntymään.

Käytännöllinen pantry eli ruokakomero sijaitsee avokeittiön vieressä.

Tässä kohteessa on lisänä erillinen ruokakomero, jossa on reilusti hyllytilaa keittiön kuivaruokatarvikkeille. Komerossa sijaitsevat myös erilliset kierrätysastiat, jotka täydentävät keittiön jätteiden lajittelua. Näiden lisäksi keittiön allaskaapissa on kuusi lajittelusankoa, mikä on nykyisin minimimäärä.

Hyllyn alla ovat Sini-tuotteen kätevät lajitteluastiat. Sähkökaapin päälle on tehty hyllylevystä käytännöllinen laskutaso.

Onko musta keittiö edelleen trendikäs?

Keittiöissä sallitaan paljon vahvempia värejä kuin kodin muussa sisustuksessa. Musta keittiö on yhä pinnalla, mutta tällä hetkellä suosin vaaleita puunsävyjä ja lämmintä ruskeaa kuten tässä talossa. Haaveilen, että saisin toteutettua johonkin kohteeseeni vielä mustikansinisen keittiön.

Makuutilaan mahtuu vain parisänky, sillä vaatesäilytys on viereisessä vaatehuoneessa. Parempia aikoja -maalaus on Kaisu Kaplinin. Pellavaiset petivaatteet ovat Familonin ja Väre-villamatto Finarten. Riippuvalaisimet ovat Jotexista.
Lastenhuoneen leikkisät Rabbit-tuolit ja pöytä ovat Emilia Kareninan /  EK for kids. Sänky ja katos, petivaatteet ja seinätarrat sekä säkki­tuoli ovat Lil Decorista. Matto on H & M Homen, Belle-riippu­valaisin Innoluxin.
Pesuhuoneessa on Oraksen suihkut kahdelle. Laatoitetun seinäkkeen taakse jää wc. Puustellin allaslaatikoston ylle on kiinnitetty PsLightin valopeili.
Valoisa suihku- ja saunaosasto jatkuu kodinhoitohuoneena ja pukeutumistilana. Lattiassa ja seinissä on Pukkilan Deep Sugar -laatat.
Sannan suunnitteleman saunan valmisti Lumi-sauna.
Makuuhuoneen viereisessä vaatehuoneessa on Sannan suunnittelemat ja Puustellin valmistamat kaapistot. Kaappitilan maksimoimiseksi vaatetanko on tarkoitettu paidoille, hameille ja housuille. Eteisen korkeassa kaapistossa on tilaa myös mekoille ja pitkille takeille. Soikea peili on Rustasta.
Kodinhoitohuoneessa on pystyladottu laatoitus.
Naantalin asuntomessujen kohde 11, Kastelli Kultaranta. Neliöitä puurakenteisessa omakotitalossa on 123.

3 kommenttia