Maku

Kalakoulu: silakka

Kalakoulu: silakka

Silakka on pidetty ja runsaasti pyydetty Itämeren kala. Valtameressä samaa kalaa kutsutaan silliksi.
Teksti Midi Vuorela
Kuvat Tuomas Kolehmainen
Mainos

Sillissä rasvaa on yli 10 %, vähärasvaisemmassa silakassa 6–8 %. Kevätkudun jälkeen rasvapitoisuus on vieläkin alhaisempi. Hopeakylkisen silakan käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. Edullista ja ravintorikasta silakkaa voisi käyttää ruoanvalmistuksessa enemmän. Silakan suosio on viime vuosien aikana valitettavasti kääntynyt laskuun.

Tuore silakka on todellinen herkku

Suurin osa silakkasaaliista pyydetään troolaamalla, jonkin verran myös verkoilla. Parivuotias silakka on 13–14 sentin mittainen ja viisivuotias noin 18 senttinen. Kauppasilakka on yleensä 1–4 vuoden ikäistä. Silakka on mainio A- ja D -vitamiinin sekä hivenaineiden lähde. Sen proteiinipitoisuus sekä rasvahappokoostumus ovat hyviä.

Silakka on parasta vastapyydettynä. Kauppojen kalatiskillä näkyvä pyyntipäivämäärä kertoo kuluttajalle kalan tuoreuden. Silakka on edullinen ruokakala, joka ostetaan yleensä valmiina fileinä. Perkaamista ja fileointia pelkäämätön ostaa tuoreen silakan kokonaisena. Silakan vaaleankeltainen mäti maistuu herkkusuille.

Silakkapihvit uunissa

1 uunipelti, 10–12 annosta
1 1/4 kg silakkafileitä
1–1 1/4 tl suolaa
3/4 tl pippurisekoitusta
Täyte
1 dl tuoretta basilikaa silputtuna
1 dl purjoa silputtuna
1/2 dl tilliä silputtuna
Leivittämiseen
2–3 rkl juoksevaa margariinia
1/4 dl vehnä- tai ruisjauhoja tai korppujauhetta

Kuumenna uuni 225–250 asteeseen. Voitele uunipelti juoksevalla margariinilla tai pane voideltu leivinpaperi pellille.

Levitä puolet silakkafileistä nahkapuoli alaspäin pellille. Mausta fileet suolalla ja pippurisekoituksella. Sekoita yrttisilput ja purjo keskenään ja levitä silppu fileiden päälle tasaisesti. Nosta loput fileet täytteen päälle nahkapuoli ylöspäin. Valuta juokseva margariini fileiden päälle ja ripottele tai siivilöi jauhot pinnalle. Paista uunissa 12–15 minuuttia.

Nauti palsternakka-perunasoseen ja paistettujen punajuurisuikaleiden kanssa.

Silakkapihvit maistuvat kylmänä ruisleivän kanssa tai marinoituna etikka-mausteliemessä.

Kokeile myös näitä

Maista savustettuja ja halstrattuja silakoita tai silakkapihvejä. Tuoreina, juuri valmistettuina ne ovat herkullisia ruis- tai näkkileivän päällä. Savusilakka sopii myös piirakoiden ja pasteijoiden täytteisiin.

Ideoi erilaisia maustekastikkeita etikka-suolaliemessä raakakypsytetyille silakkafileille.

Tee silakasta soppa tai rantakalaa muikun tapaan. Uunissa, ruiskuoren alla haudutettu silakkaruukku on helppotekoinen ja maukas herkku.

Käytä silakkafileitä laatikoihin ja vuokaruokiin. Lado maustetut silakat uunivuokaan silakan muotoon. Kaada päälle pehmeä, sinapilla maustettu kermavaahto. Paista uunissa.

Hurjastele ruotsalaisten erikoisuudella, hapansilakalla. Avaa pullistunut purkki kylmän veden alla tai ulkosalla. Älä anna hajun tyrmätä. Huuhtele hapansilakat kylmällä vedellä. Syö perunoiden, hyvän leivän ja sipulisilpun kanssa.

 

Julkaistu: 11.11.2004
Katso myös nämä