Kalakoulu: lahna
Ruoka
Kalakoulu: lahna
Lahna on litteä ja korkea särkikaloihin kuuluva kala. Hyvissä olosuhteissa se kasvaa noin kilon painoiseksi vonkaleeksi kymmenessä vuodessa. Silloin se onkin jo hyvän kokoinen ruokakala.
5.5.2004
 |
Maku

Yleisin lahnan pyyntikoko on vajaasta kilosta kahteen ja puoleen kiloon. Lahna viihtyy parhaiten suurissa järvissä ja merenrannikon sisäsaarien lahdissa. Levinneisyys ulottuu Sodankylän seudulle asti. Lahnan lähisukua ovat sulkava ja pasuri. Ne erottuvat lahnasta peräevän pituuden ja ruotojen lukumäärän mukaan. Lahnan kutuaika on touko-kesäkuussa. Lahna on Hämeen maakuntakala.

Valkolihainen, maukas lahna Lahna on tärkein talouskala särkikalojen heimossa. Se on maistuva ja vähärasvainen ruokakala. Lahnassa on rasvaa vain noin 4 g/100 g. Liha on kypsänä mehevän valkoista ja maukasta. Kokonaisena kypsennetystä lahnasta suuri selkäruoto irtoaa kylkiruotoineen helposti. Voit myös fileoida lahnan. Käsittele se silloin samoin kuin kirjolohi.

 Kokeile myös näitä - Juuri savustettua lämmitä savulahnaa, tuoretta ruisleipää ja voita - Suolalahnaa, uusia perunoita ja ruohosipulia - Friteerattuja lahnan fileepaloja

Kommentoi »