Kalakoulu: kirjolohi
Ruoka
Kalakoulu: kirjolohi
Kirjolohi on suomalaisten suosikkikala ruoanvalmistuksessa. Sitä kasvatetaan ruokakalaksi vuosittain noin 15 miljoonaa kiloa. Kirjolohi on puikulamainen, tukeva kala jolla on pieni pää. Runsaat tummat pilkut täplittävät kirjolohen hopeanharmaata väriä. Kyljen leveässä juovassa voi nähdä värikirjoa. Alkujaan kirjolohi on kotoisin Pohjois-Amerikan Tyynenmereltä. Kirjolohen lähin sukulainen on lohi.
Julkaistu 28.4.2004
Maku

Kirjolohi esiintyy usein suomalaisen kodin ruokapöydässä, koska sen saatavuus on erittäin hyvä ja hinta on huokea. Kokonainen kirjolohi myydään aina avattuna. Fileet, maustamattomat ja marinoidut suikaleet sekä kylmäsavustettu ja kraavi kirjolohi ovat yleisimmin kauppojen valikoimissa.

Leikkaa nahaton kirjolohifilee vinottain viipaleiksi. Riko kananmunat lautaselle ja vispaa rakenne rikki. Rouhi hapankorput esim. kaulimella ajellen. Sekoita suola, sitruunapippuri ja tillisilppu hapankorppurouheeseen. Paista kalapalat parissa erässä. Kuumenna puolet voista paistinpannussa ja anna sen hiukan ruskistua. Kastele kirjolohipalat ensin kananmunassa ja pyöräytä ne sen jälkeen hapankorppu-mausteseoksessa. Paista keskilämmöllä kauniin ruskeiksi ja kypsiksi. Syö sipulisalsan ja pinaatti-perunapyreen kanssa.

Kommentoi »