Maku

Kakku syntyy myös ilman munia

Kakku syntyy myös ilman munia

Monelta kutsujen järjestäjältä menee helposti sormi suuhun, kun pitäisi leipoa munaton täytekakku – sehän syntyy tavallisesti pääasiassa muna-sokerivaahdosta…
Teksti Marita Joutjärvi
Mainos

Perinteisistä kakuista esimerkiksi piimäkakku kuuluu munatta syntyviin leivonnaisiin. Tässä helpotukseksi kaksi kakkua, joiden makuaineita voit vaihdella mahdollisten lisäallergioiden mukaan.

Täytekakkupohja ilman munia
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
mausteeksi esim. 1 tl sitruunan raastettua kuorta tai vaniljasokeria
1/2 dl öljyä
2 dl vahvaa kahvijuomaa
Mittaa kulhoon jauhot, sokeri, leivinjauhe ja haluamasi mauste. Sekoita öljy ja kahvi keskenään. Lisää rivakasti, liikaa sekoittamista välttäen, jauhoseokseen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Kokoa kakusta täytekakku tavalliseen tavaan.

Appelsiininen kakkupohja ilman munia
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
50 g voita tai margariinia
2 dl appelsiinimehua
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata rasva ja kaada kylmä appelsiinimehu sen joukkoon. Lisää nesteseos kuiviin aineisiin, sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun, noin 1 1/2 litran vuokaan ja paista 175 asteessa 40–50 minuuttia.
Vinkki!
Korvaa appelsiinimehu halutessasi vedellä. Osan sokerista voit vaihtaa kaakaojuomajauheeseen.

PS. Muistathan, että voit huoletta jättää pullataikinasta munat kokonaan pois.

Julkaistu: 26.4.2005
Katso myös nämä