Viherpiha

Pelkkää priimaa joka neliösentillä! Kahden hortonomin siirtolapuutarhassa kukkivat vain kauneimmat lajikkeet

Pelkkää priimaa joka neliösentillä! Kahden hortonomin siirtolapuutarhassa kukkivat vain kauneimmat lajikkeet
Siirtolapuutarha on kahden intohimoisen kasvi-ihmisen ja tyylitaiturin yhteinen koekenttä, jonne kelpaavat vain klassikkoperennojen hienoimmat lajikkeet. Tyyli- ja kasvi-inspiraatiota kaksikko kerää Englannin puutarhanäyttelyistä.
Julkaistu: 26.4.2019
Omenapuihin on vartettu monia erikoisia lajikkeita, kuten ’Keltainen Syyskalvilli’ ja ’Orlovim’. Puiden alla mutkittelevien perennapenkkien reunat on viimeistelty kanttauksin.

Kahden hortonomin modernilla siirtolapuutarhalla on kokoa vain 400 neliötä, mutta se tuntuu paljon suuremmalta. Intohimoisesti puutarhaan suhtautuvien omistajien hyppysissä jokainen neliösenttimetri on vähitellen valjastettu esteettisten elämysten tuottamiseen.

Tilanne oli tyystin toinen vuonna 2006, kun pariskunta teki kaupat siirtolapuutarhasta Helsingissä. Huonokuntoisen mökin ympäristössä kasvoi vain valtavasti vadelmia. Piikikkäiden marjapuskien alta uudet omistajat löysivät keltapäivänliljoja, pienen ryppään taponlehteä ja yhden pionin, joka oli pahassa kiipelissä juolaheinien saartamana.

Vanhojen perennojen jäänteet pelastuivat, mutta muuten pariskunta laittoi puutarhan kokonaan uusiksi. He jyrsivät maan ja pengersivät sen klassisesti kivillä. Omenapuita he raakkasivat niin, että keskiosan nurmialueelle tuli lisää valoa. Uusia kasveja hankittiin satapäin.

Kokeilujen myötä parhaimmaksi sinisarjalajikkeeksi on osoittautunut valkokukkainen ’Whitney’. Se jaksaa kukkia muita pidempään.
Kasvihuoneessa kiipeilevät aitoviiniköynnökset ’Dr. Schmidtmans’, ’Frankenthaler’ ja ’Siegerrebe’.
Yksivuotiset kasvit ovat ruukuissa, jotta ne voi ränsistyttyään helposti vaihtaa uusiin.

Kahdentoista vuoden aikana viettävälle, aurinkoiselle rinteelle on mahdutettu Englannista tilattu erikoiskorkea kasvihuone, iso ja tyylikäs vesiallas sekä aistikkaasti mutkittelevia perenna-alueita, joiden kuningattaria heinäkuisen vierailun aikaan ovat uhkeat kiinanpionit ja röyhelöiset kurjenmiekat. Sateenvarjomaisiksi muotoiltujen känkkyräoksaisten omenapuiden latvusten alle levittäytyy erilaisten kuunliljojen kokoelma. Omenapuihin on vartettu 16 uutta lajiketta. Kaikesta käy ilmi pariskunnan rakkaus kasveihin ja eheään tyyliin.

– Arvostamme klassikkoperennojen hienoimpia lajikkeita. Mitä jalostetumpi lajike, sen parempi. Tuntuu hienolta ajatella, että joku on nähnyt vaivaa vuosikausia, jotta kukinnosta tulisi mahdollisimman upea. Täällä kokeilemme kaikkea, mistä olemme ennen vain haaveilleet.

Paras jättilaukkalajike ’Globemaster’ selvisi kasvatuskokeilun avulla. Noin metrin korkuiseksi venyvä sipulikasvi kukkii runsaimmin aurinkoisella paikalla.
Upean värinen saksankurjenmiekka ’Provencal’ on tilattu ranskalaiselta Iris Cayeux -taimitarhalta.

Joinakin kesinä pariskunta on tutkinut esimerkiksi sitä, missä kiinanpionilajikkeista on täydellisimmät kukat tai minkä jättilaukkalajikkeen kukkapallot ovat kaikkein suurimmat. Pionien sarjan voitti kaksivärinen ’White Cap’, joka myös kukkii poikkeuksellisen pitkään. Jättilaukoissa ykköslajikkeen tittelin sai ’Globe Master’. Sen ylivertainen kukan koko kävi selvästi ilmi, kun kaikki rinnakkain istutetut jättilaukkalajikkeet kukkivat yhtä aikaa.

Puutarhan omistajat ovat tietoisesti antaneet itselleen luvan hurahtaa kasveihin. Kasveihin saa heidän mielestään tarvittaessa upota sievoisiakin summia rahaa – ne ovat harrastus siinä missä muutkin. Heitä kiinnostavat yhtä lailla sekä uutuuskasvit että lajikkeet, joilla on pitkä historia.

Puutarhan kukkarunsautta tasapainottavat monet lehtiperennat, joista pariskunnalle rakkaimpia ovat erilaiset kuunliljat.
Tyylitaiturit ihastuivat lammikon laituria koristavaan tötterölehteen Lontoossa.

Suosikkihurahduspaikkoihin lukeutuvat Lontoon kuuluisat puutarhanäyttelyt, Chelsea ja Hampton Court Palace Flower Show’t, joista löytyy joka vuosi mukaan trendikasveja tai muita ihanuuksia, jotka on vain pakko saada. Sellaisia ovat esimerkiksi kellertävä hakoneheinä ’Aurea’ sekä kuunlilja ’Orange Marmalade’, jonka lehtien keskustaa halkovassa paksussa raidassa on oranssihtava keltaisen sävy. Joskus paljastuu, että kasvin kiehtovin ominaisuus on juuri sen menneisyys.

– Hankimme 1620-luvulta olevan tulppaanilajikkeen, joka on kokenut tulppaanimanian aikakauden. Kasvi itsessään ei ole mitenkään ihmeellinen, mutta on jännittävä tietää, että aikoinaan sen sipuli maksoi Hollannissa kaksi joenrantatonttia.

Puutarhalammikon reunat ja pohja on vuorattu pyöreillä kivillä. Siinä kasvava punainen lumme ’James Brydon’ on saanut Royal Horticultural Societyn arvostetun Award For Garden Merit -palkinnon. Veden partaalla on muun muassa kuunliljoja, taponlehteä ja tummaa käärmeenpartaa.

Komeimmat kuunliljat

Siirtolapuutarhan kukkarunsautta rauhoittavat kymmenet erilaiset kuunliljalajikkeet. Toisin kuin kestävimmätkään kukat, lehtevät kuunliljat säilyvät kauniina läpi kesän. Siksi ne ovat pariskunnan suosikkeja näyttäviksi reunuskasveiksi.

– Kuunliljojen kukatkin tuovat vaihtelua näkymiin. Joidenkin lajikkeiden kukinto on erityisen näyttävä, esimerkiksi ’Guacamole’-lajikkeen valkoisissa kukissa on hieno violetin vivahde ja upea tuoksu. Kuunliljojen monimuotoisuus on kiehtovaa. Kaunislehtisten lajikkeiden lisäksi puutarhassa näkee myös ääripäitä. Esimerkiksi jättiläismäisen ’Empress Wu’ -lajikkeen rinnalla keikistelee miniatyyri ’Blue Mouse Ears’.

– Olemme innostuneet varsinkin minikokoisista kuunliljoista, sillä niitä mahtuu paljon pieneenkin tilaan. Paras paikka erikoisimpien kuunliljojen hankintaan on hollantilainen verkkokauppa Hosta World.

2 kommenttia