Kotivinkki

Sarjakuvataiteilija Juba Tuomola pitää tehokkuudesta ja ajan säästämisestä – ”Yritän järjestää asiat niin, että minulle ei tule kiire”

Sarjakuvataiteilija Juba Tuomola pitää tehokkuudesta ja ajan säästämisestä – ”Yritän järjestää asiat niin, että minulle ei tule kiire”
Sarjakuvataiteilija Juba Tuomola keksi toimivan konstin kiireen selättämiseksi: hän sanoo olevansa kiireinen jo ennen kuin onkaan. Näin hoppu ei pääse yllättämään. Tässä jutussa hän kertoo, mitkä asiat tekevät elämästä parasta.
Julkaistu: 6.5.2021

Paras tapa rentoutua

Joskus se on jopa työnteko, sillä työni on parhaimmillaan niin mukavaa. Piirsin ensimmäisen sarjakuvani kuusivuotiaana. Siinä oli päähenkilönä sala­poliisi Pekka Peruna. Rentoudun myös kunto­salilla, elokuvia katsomalla ja laittamalla ruokaa.

Paras muutos

Aiemmin olin sokeri­syöppö, koukussa makeaan. Minulle tuli kiloja, ja närästys vaivasi. Kun löysin vähähiilihydraattisen ruokavalion, makeanhimo hävisi. Syön joka päivä samassa rytmissä: Juon aamulla kupillisen teetä, sitten syön vasta puolen­päivän maissa ja seuraavan kerran kuuden paikkeilla. Näin verensokeri pysyy tasaisena, eikä tule väsymystä eikä kiljuvaa nälkää.

Paras päivä

Kiireetön päivä on paras. Yritän järjestää asiat niin, että minulle ei tule kiirettä. Jos sellainen vaara on, sanon kaikille, että minulla on kiire – ettei tulisi se kiire.

Paras tapa säästää

Pidän ajan säästämisestä ja tehokkuudesta, koska sanoma­lehtisarjani Viivi ja Wagner pitää tehdä niin usein. Jossain vaiheessa siirryin värittämään Viivin paidan ja Wagnerin housut tietokoneella, sillä se säästi aikaa. Olen myös aina kiroillut Viivin hiuksia piirtäessä, koska niitä oli niin hidasta piirtää. Hiljattain löysin uuden tyylin, jolla se sujuu paljon nopeammin.

Paras oivallus

Olen hoksannut, että ihmiset ajattelevat etupäässä itseään. Siksi on turha miettiä, mitä muut minusta ajattelevat. Se helpottaa sosiaalista kanssakäymistä.

Paras satsaus

Lähdin vuonna 2013 Firenzen taideakatemiaan opiskelemaan kuudeksi kuukaudeksi. Siitä lähtien olen viettänyt kahdeksan viime vuotta talvet Ranskassa ja Espanjassa. Tämä talvi oli erilainen, sillä pysyin kotona. Olen opetellut espanjan kielenkin. Väli­meren rannalla on useita kaupunkeja, joissa pystyn liikkumaan ilman karttaa.

Paras...

Ruoka: Munakas
Juoma: Vesi
Maku: Suolainen
Tuoksu: Vastaleivotun leivän tuoksu
Matkakohde: Amerikka
Kulkupeli: Auto
Kännykkäsovellus: Tekstiviesti
Keittiöväline: Paistinpannu
Kirja: Bukowskin Naisia
Elokuva: Annie Hall
Vaate: Talvitakki
Kosmetiikkatuote: Saippua
Musiikki: Rock
Biisi: Chuck Berryn Johnny B. Goode
Artisti: Serge Gainsbourg
Ravintola: Bacoa Barcelonassa
Jäätelö: Tervajäätelö
Herkku: Mansikka
Kahvila: Cafe Qwensel Turussa
Kaupunki: Pariisi
Vuodenaika: Kesä
Huonekalu: Piirustuspöytä
Kasvi: Kaktus
Rutiini: Aamusivujen kirjoittaminen
Kommentoi »