Joulutähden matka kodin kunniapaikalle alkaa kaukaa etelästä, sieltä, missä aurinko paistaa juuri sopivan lämpimästi: Italiasta, Etiopiasta, Meksikosta tai Keniasta. Siellä emotaimesta otetaan alkuvuodesta pistokas ja tuodaan se kesän korvalla juurtumaan Hollantiin.
Hollannista taimi matkaa rekan kyydissä Hämeenlinnan kupeeseen Kiipulan puutarhaan, jossa se loppukesän helteissä istutetaan. Marraskuussa joulutähti alkaa olla valmis muuttamaan uuteen kotiin, tämä kaikista isoin ja näyttävin joulutähti.
Suomessa myydään vuosittain reilut kaksi miljoonaa joulutähteä. Se kisaa suosituimman joulukukan tittelistä hyasintin kanssa, eikä ihme: se on paitsi perinteinen, myös helppo, turvallinen, näyttävä ja kestävä valinta. Ja vielä erityisen hyvä ilman puhdistaja, tuoteryhmäpäällikkö Jarmo Lemström taimitukku Scheteligistä kehaisee.
Täällä Kiipulassa tuotetaan vuosittain melkein 38 000 joulutähteä lähiseudun kukkakauppoihin ja tukkuihin eri puolilla Etelä-Suomea. Eniten kasvatetaan pieniä ja suuria yksilatvaisia tähtiä. Kaikkiaan lajikkeita on lähes parikymmentä, niistä Kiipulan komeimpana XL kokoinen monilatvainen joulutähti.
– Asiakkaat tykkäävät kuitenkin eniten näistä isoista yksilatvaisista, joissa on poikasia mukana, ylipuutarhuri Henni Nuutinen kertoo ja hipaisee ohi kulkiessaan taimien latvoja.
Maailmalla jalostetaan uusia joulutähtilajikkeita vuosittain puolenkymmentä risteyttämällä ja etsimällä luonnostaan syntyneitä mutaatioita. Suurin osa niistä on punaisia, sitä suomalaistenkin suosikkiväriä.
Perinteinen joulun tuoja
Joulukukilla on suomalaisissa kodeissa yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusella. Ensimmäinen tieto on Helsingistä vuodelta 1879, kun nykyisen eduskuntatalon paikalla sijainneen kukkakaupan ikkunaan asetettiin hyasintti kaupunkilaisten ihmeteltäväksi.
Kiipulan opetus- ja kauppapuutarhallakin toimitaan pitkään historiaan nojaten. Kasvihuoneviljely on ollut 1950-luvulta lähtein osa tuberkuloosipotilaiden tueksi perustetun Kiipula-säätiön toimintaa. Testamentin hengessä puutarhalla opintojansa suorittaa erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita.
Noin 7500 kasvihuoneneliön puutarha levittäytyy valtavana rakennusten rykelmänä keskelle Turengin peltoja. Tähän aikaan vuodesta eniten Kiipulassa työllistävät juuri joulutähdet, kaksi ihmistä ihan kokopäiväisesti heinäkuusta marraskuun loppupuolelle ja vielä ison joukon muitakin istutus- ja pakkausvaiheessa. Hyasintteja ja tulppaanejakin Kiipulassa on, muutamia tuhansia, jotta nekin tulevat tutuksi ammattiopiston puutarhaopiskelijoille.
Ympäri vuoden viljellään myös leikkogerberaa ja ruukkukasveja. Sesongin mukaan tuotetaan lisäksi esimerkiksi kurkkua ja kesäkukkia.
Hellässä hoidossa
Heinäkuussa suurikokoisimman joulutähden taimi on siis matkannut Hollannista Suomeen ja se on istutettu käsityönä juurtumaan Kiipulan multiin. Pitkin kesää ja syksyä sitä lannoitetaan ja versomisen jälkeen myös harvennetaan. Katkaisemalla päälatvan kärki kasvi alkaa haarottua, ja siten saadaan luotua monilatvaisia joulutähtiä.
Kasvuvaiheessa joulutähti saa pimennyshoitoa. Se on kuin talven hämärään tottunut suomalainen, joka tarvitsee puolet vuorokaudesta lepoa pimeässä. Pelkässä auringonvalossa se jäisi ihan vihreäksi, mutta pimeän turvin se kasvattaa värikkäät suojalehtensä ja puhkeaa kukkaan muun maan vaipuessa lokakuun harmauteen.
Ensimmäiset joulutähdet kääräistään kukkakaupan paperiin isänpäivän tienoilla. Itsenäisyyspäivänä on seuraava ryntäys, kun valkoiset lajikkeet viedään koteihin sinivalkokynttilöiden seuraksi. Joulua kohti kauppa kiihtyy, varsinkin, jos pakkaset pysyvät maltillisina.
– Joulutähti on herkkä kylmälle ja vaatii siksi kunnon pakkauksen. Moni arkailee ostaa sitä, jos ulkona on kovin kylmä. Ihan varmasti kukka paleltuukin, jos sen huonossa paketissa nostaa auton katolle lastausta odottamaan. Kunnon kääreissä sen saa elossa kotiin, Henni Nuutinen opastaa.
Jouluviikon sää vaikuttaa kukkien myyntiin huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi taloustilanne.
– Ehkä ajatellaan, että vaikka rahasta on tiukkaa, muutaman euron kukka tuo hintansa arvosta joulutunnelmaa, tiedottaja Elina Raukko Kauppapuutarhaliitosta uskoo.
Kukkaloistoa koteihin
Joulukukkien suosio on kasvussa kotien sisustamisinnostuksen imussa. Erityisesti nosteessa on 1970-luvun suosikki ritarinkukka eli amaryllis, joka päätyy tänä jouluna lähes miljoonaan kotiin, toimistoon tai julkiseen tilaan. Atsalean suosio sen sijaan hiipuu pikkuhiljaa.
– Kukkien kanssa on niin kuin muussakin muodissa. Välillä halutaan pinkkiä joulutähteä ja seuraavana vuonna jotakin ihan muuta. Tuotannon kannalta tämä on melkoinen haaste, kun joulukukat tilataan taimitoimittajilta jo tammi–helmikuussa. Vaikein on amaryllis, joka on tuotantokelpoinen vasta kolmen vuoden kuluttua istuttamisesta, taimitukkuri Jarmo paljastaa.
Joten juuri nyt kukkatarhalla toivotaan, että sisustus- ja kotilehtien joulukuvissa näkyy niitä lajeja, joita he ovat tämän vuoden suosikeiksi veikanneet.
– Onneksi vuodesta toiseen voidaan suunnilleen kuitenkin sanoa, että myytävistä joulutähdistä noin 75 prosenttia on punaisia, viitisentoista prosenttia valkoisia ja loput pinkkejä tai kirjavia. Amarylliksistä punaisia on vieläkin isompi osa, jopa 90 prosenttia. Hyasintissa sen sijaan valloittaa valkoinen, Jarmo luettelee.
Omaan kotiinsa ylipuutarhuri Henni valitsee – kuinkas muutenkaan – kotimaisen joulutähden. Tuoksua tuomaan tarvitaan lisäksi hyasintti, ja tunnelman viimeistelevät leikkotulppaanit. Amaryllikselläkin on oma roolinsa puutarhurin joulussa: se on varattu ystäville vietäväksi joulutervehdykseksi.