Kotivinkki

Jouluiset kirjoneulesukat ovat täydellinen jämälankaprojekti – näissä sukissa yhdistyvät villi väri-ilottelu ja erilaiset tekniikat

Jouluiset kirjoneulesukat ovat täydellinen jämälankaprojekti – näissä sukissa yhdistyvät villi väri-ilottelu ja erilaiset tekniikat
Jouluiset kirjoneulesukat syntyvät pinosta jämälankoja. Kati Rahikaisen suunnittelemista joulusukista löytyy palmikkoa, pitsiä ja kirjoneulekimara.
Julkaistu 28.11.2022

Koko: 39.

Tip tap-sukat – tarvikkeet:

  • 200 g Novitan 7 Veljestä -lankaa tai saman vahvuisia lankoja
  • puikot käsialan mukaan 3,5–4 mm
  • halutessasi silmukkamerkkejä
  • virkkuukoukku tai päättelyneula.

Jouluiset kirjoneulesukat – ohje:

Resoripalmikko

1. Resori neulotaan tasona. Luo 18 silmukkaa esimerkiksi valkoisella ja aloita palmikko:

1. krs: Neulo *3 s oikein, 2 s nurin, 8 oikein, 2 nurin, 3 oikein.

2. krs: Neulo 5 oikein, 8 nurin, 5 oikein.*

Toista *–* 4 kertaa ja tee 9. kerroksella ensimmäinen palmikonkääntö:

9. krs: Neulo 3 o, 2 n, nosta 4 s apupuikolle työn taakse ja neulo seuraavat 4 oikein, neulo apupuikon silmukat oikein, 2 n, 3 o. Kiinnitä silmukkamerkki kerroksen 1. silmukkaan ja jokaisen palmikonkääntökerroksen alkuun.

Jatka 2. krs työn nurjalla ja sen jälkeen taas *–* 4 krt ennen seuraavaa palmikon­kääntöä. Tee tällä tavoin yhteensä 10 palmikonkääntöä aina joka 10. kerroksella.

2. Viimeisen käännön jälkeen yhdistä resori renkaaksi nurjalta päättelemällä aloituskerroksen silmukoiden läpi oikein kaikki muut silmukat paitsi viimeinen. Käännä rengas oikein päin ja poimi resorin reunasta neulomalla 69 silmukkaa. Hommaa helpottavat joka 10. kerroksella kiinnitetyt silmukkamerkit: poimi ennen ensimmäistä silmukkamerkkiä 6 silmukkaa ja sen jälkeen aina silmukkamerkkien välissä 7 silmukkaa.

Voit ladata kaavion myös tulostettavana pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

Varsi

1. Neulo ensimmäinen krs vihreällä (70 s) suljettuna neuleena. Huom! Aloita kuvio kaavion vasemmasta yläreunasta.

Kuusimetsän jälkeen neulo latvialainen palmikko eli kierreraita esimerkiksi valkoisella ja punaisella:

1. krs: Neulo *1 nurin valkoisella, 1 nurin punaisella* niin, että lepäävä lanka onkin työn edessä, ja lankaa vaihdettaessa kiepautetaan seuraavan silmukan lanka aina samalla lailla edellisen silmukan langan kanssa ”kierteelle”.

Toista *–* kerros loppuun. Muista kiertää langat ennen jokaista silmukkaa.

2. krs: Neulo valkoisella pelkkää oikeaa.

2. Neulo 12 krs pitsiä seuraavasti:

Kantapää

1. Kantapää neulotaan tiima­lasikantapäänä 24 silmukalla (1. ja 4. puikko). Neulo viimeisen rivin 1. puikollinen vielä pitsiä (kavenna vielä 1 silmukka), tasaa silmukat puikoille niin, että keskitaka on puikkojen 1 ja 4 välissä ja aloita kantapää haluamallasi värillä 1. puikon nurjalta:

2. Tiimalasikantapäässä tärkeintä on vetää nostettu silmukka kireälle, jotta työhön ei tule reikiä. Aiheesta löytyy havainnollistavia Youtube-videoita.

1. puikon nurjalla puolella nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka niin kireälle, että oikealla puikolla näyttää olevan silmukkapari yhden silmukan sijaan. Neulo loput 1. ja 4. puikon silmukat nurin ja käännä työ.

3. Oikealla puolella nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja vedä lanka taas niin kireälle, että puikolle näyttää muodostuvan silmukkapari. Neulo kaikki silmukat oikein, lukuun ottamatta edellisellä kerroksella nostettua silmukkaa, joka näyttää silmukkaparilta. Käännä työ.

4. Nosta taas yksi silmukka nurin neulomatta ja kiristä lanka, jotta silmukka näyttää silmukkaparilta. Neulo kaikki silmukat nurin, lukuun ottamatta edellisellä kerroksella nostettua silmukkaparilta näyttävää silmukkaa.

5. Jatka näin, eli nosta aina ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, kiristä lanka ja neulo normaalisti lukuun ottamatta edellisillä kerroksilla nostettuja silmukoita. Näin joka kerroksella neulottavat silmukat vähenevät. Jatka lyhennettyjä kerroksia, kunnes keskellä on 8 silmukkaa. Kantapää näyttää nyt kolmion muotoiselta.

6. Neulo yksi kierros ympäri, kaikki silmukat oikein – siis myös puikot 2 ja 3. Silmukkaparit neulotaan yhtenä silmukkana, ei erikseen. Kierroksen jälkeen olet taas puikkojen 4 ja 1 välissä eli kerroksen alussa.

7. Tee tiimalasikantapään lisäykset. Oikealla puolella neulo 1. puikon tavalliset silmukat (kantapään keskiosan silmukat) oikein ja lisäksi yksi silmukka, joka on nostettu neulomatta kaksi kerrosta aiemmin, ja käännä työ.

8. Nurjalla puolella nosta 1. silmukka nurin neulomatta, vedä lanka kireälle, neulo kantapään keskiosan tavalliset silmukat nurin + yksi silmukka, joka on nostettu neulomatta kaksi kerrosta aiemmin, ja käännä työ.

9. Jatka näin seuraavat kerrokset (neulo kahdelta näyttävä silmukka yhteen), kunnes neulot nurjaa puolta ja nostat 1. puikon ensimmäisen silmukan nurin neulomatta. Neulo muut silmukat nurin ja käännä työ.

10. Nosta 4. puikon ensimmäinen silmukka neulomatta, kiristä silmukka ja neulo 4. puikon silmukat oikein. Kantapää on valmis.

Jalkaterä

1. Neulo jalkaterä 1+1 pystyraidalla kahdella värillä. Eli esimerkiksi *1 s valkoisella, 1 s lilalla*. Toista *–* kerros loppuun. Ohjeen sukissa on tehty kahdeksan kerrosta yhdellä väri­yhdistelmällä, minkä jälkeen on vaihdettu molemmat langat. langat, mutta voit hyvin käyttää pienempiäkin keriä.

2. Kun sukka peittää pikkuvarpaan, neulo kärkeen leveä nauhakavennus:

Leveä nauhakavennus tehdään 1. ja 3. puikon lopussa neulomalla kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat oikein yhteen sekä 2. ja 4. puikon alussa yli­veto­kavennuksella (neulo ensimmäinen silmukka oikein, nosta toinen silmukka, neulo seuraava oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli).

Tee kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes silmukoita on puolet vähemmän kuin aloittaessasi kavennukset. Kavenna loput silmukat joka kerroksella. Kun puikoilla 8 s, vedä lanka niiden läpi.

3. Neulo toinen sukka samoin. Lopuksi päättele langanpäät ja höyrytä sukat kevyesti.

Päättelyvinkki!

Kierrä katkaistu lanka neulottavien lankojen ympäri 2–3 silmukan välein noin puikollisen verran. Kun sukat ovat valmiit, riittää, kun pujottelet loppu­pätkän vastakkaiseen suuntaan virkkuu­koukulla tai neulalla.

Tiptap-sukkien koeneulonta järjestettiin mysteerineulontana, jolloin osanottajat saivat tehtäväkseen ohjepätkän kerrallaan. Nämä sukat tekivät ­Aino-Maria Huttu, Sari Arponen, Mirka Otsonkoski, Katja Kuivamäki ja Paula Härkänen.
1 kommentti