Vanhoihin esineisiin rakastuneen Anna-Emilian joulu syntyy vintagekoristeilla: ”Minulla on niin monta joululiinaa, että voin vaihdella niitä monta kertaa”
Ihmiset
Vanhoihin esineisiin rakastuneen Anna-Emilian joulu syntyy vintagekoristeilla: ”Minulla on niin monta joululiinaa, että voin vaihdella niitä monta kertaa”
Anna-Emilia Mikkolan, 27, vaatteet ja koko koti ovat vintagea. Vanhanajan koristeita hän etsii kirpputoreilta. Kokoelmaan kuuluu myös muun muassa joulupuku 1950-luvulta.
21.12.2022
 |
Kotivinkki

”Olen ehdottomasti jouluihminen. Joulussa parasta on tunnelma sekä odotus, josta tulee olo, kuin olisi lapsi jälleen. Joulutunnelmassani tärkeitä ovat kynttilät sekä itse kasvattamani huonekuusi, jonka koristelen täyteen. Olen myös hankkinut niin paljon jouluisia vintagepöytäliinoja, että voin vaihdella niitä joulun aikaan monta kertaa.

Vaikka vietän joulun perheeni luona pohjoisessa, koristelen myös kotini Turussa jouluiseksi. Kotini sisus­tus on kokonaan vintagea, samoin kaikki joulukoristeet. Tekokuusta en kotiini ottaisi, vaikka onhan niitäkin ollut jo vuosikymmeniä olemassa.

Minulla on myös jouluvaatteita, kuten 1950-luvun joulupuku. Käytän usein myös kansallispukujen osia, joita yhdistelen muiden vaatteiden kanssa ja pidän niin arkena kuin juhlassa.

Anna-Emilia saa inspiraatiota historiaan liittyvistä kirjoista ja lehdistä. ”Instagram-tilini @miss_anbanamba kautta olen tutustunut muihin vintageharrastajiin ja saanut uusia ystäviäkin.”
Huonekuusi kasvaa piirongin vieressä ympäri vuoden. Jouluksi se puetaan perinteiseen lippuviiriin sekä joulunauhoihin.
Piparkakkumuoteista osa on jo 70 vuotta vanhoja. ”Leivoin ­pipareita viime jouluna ensimmäistä kertaa ja osa paloi, mutta toivon, että piparkakkujen leipomisesta tulee minulle uusi jouluperinne”, Anna-­Emilia kertoo.
Anna-Emilia käyttää arkenakin kansallis­pukujen osia. Päällään hänellä on Etelä-­Pohjanmaan hame.

Kiinnostus vanhoihin esineisiin ja pukeutumiseen on tullut äidiltäni. Vintageharrastukseni alkoi noin seitsemän vuotta sitten, kun muutin opiskelemaan ja omaan kotiin. Se ei oikeastaan enää ole harrastus vaan elämäntapa. Se on niin iso osa persoonaani ja luonnettani, etten voisi kuvitella eläväni muuten.

Vintageen liittyy ekologisuus. Vanhat esineet kestävät usein pidempään – ovathan ne jo kestäneet vuosikymmeniä. Lisäksi pidän siitä, että vanhoilla tavaroilla on omat tarinansa. Vanhanajan arvoja en sen sijaan ylläpidä.

Pukeudun joka päivä vintagevaatteisiin. Ostan niitä kirpputoreilta ja myös ompelen itse vanhojen kaavojen mukaan. Pukeudun pääasiassa 1920–1980-luvuilta oleviin vaatteisiin, mutta yhdessä asussa en koskaan yhdistele eri aikakausia.

”Pukeudun joka päivä vintagevaatteisiin. Ostan niitä kirpputoreilta ja myös ompelen itse vanhojen kaavojen mukaan.”
”Sain tämän mekon lahjaksi ystävältäni, joka tuntee makuni. Mekko on 1950-luvulta ja se istuu täydellisesti”, Anna-Emilia kertoo.
Paidan Anna- Emilia on ommellut itse 1930-luvun kaavoilla. Hän hankkii ompelutöitä varten sekä alkuperäisiä vanhoja kaavoja että niistä tehtyjä jäljennöksiä.
Kynttilät ja vanhat joululiinat ovat tärkeä osa Anna-Emilian joulutunnelmaa. Etelä-Pohjanmaan hameen lisäksi Anna-Emilialla on muun muassa Raja- Karjalan ja Peräpohjolan kansallispuvut.

Kun kuljen ulkona, varsinkin vanhemmat naiset tulevat usein kehumaan muun muassa hattujani, joita ei nykyisin enää juurikaan käytetä.

Käyn kirpputoreilla viikoittain. Ostan esineitä, jotka miellyttävät silmääni, mutta keräilen myös esimerkiksi vanhoja Arabian astioita.

Hulluin ostokseni on 1930-luvun silkkinen yöpaita, josta maksoin vahingossa aivan liikaa. Olin katsonut hintalappua väärin, enkä viitsinyt perua ostostani enää kassalla. Yksi ihana löytö on myös ystäväni minulle hankkima 1960-luvun tonttu, jollaista olin pitkään etsinyt. Se on nyt yksi lempijoulukoristeistani.

Anna-Emilian ystävä löysi 1960-luvun naughty elf -tontun ruotsalaiselta kirpputorilta. Nykyisin vastaavat tontut ovat uustuotan­nossa.
Vintagehar­rastuksessa parasta on Anna-Emilian mukaan löytöjen tekeminen sekä luovuus, jota voi käyttää sekä sisustamisessa että pukeutumisessa.
Kommentoi »