Unelmien Talo&Koti

Joulu saapuu Valtosten punaiseen piparkakkutaloon hiljaa hiipien – juhlinta huipentuu aattoon, joka pyhitetään yhdessäololle ja herkuttelulle

Joulu saapuu Valtosten punaiseen piparkakkutaloon hiljaa hiipien – juhlinta huipentuu aattoon, joka pyhitetään yhdessäololle ja herkuttelulle
Minna ja Jani valmistelevat joulua punaisessa piparkakkutalossaan. Piparit on leivottu, ja nyt uunissa paistuu taatelikakku. Pihalla lasten rakentama lumiukko tarkkailee hangella pyöriviä tonttuja.
Julkaistu: 18.12.2018

Kun Minna Valtonen näki kuvan tulevasta kodistaan, se ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä. Suhde syveni kuitenkin heti, kun hän kävi talossa. Nyt perhe on asunut Lohjalla yli seitsemän vuotta ja kasvanut nelilapsiseksi. Silja on 12-, Eemi 7-, Venni 5- ja Iikka 2-vuotias. Perheeseen kuuluu myös Lempi-koira.

Punainen puutalo on rakennettu 1950-luvun alussa. Ympärillä on viihtyisä pihapiiri ja runsaasti leikkipaikkoja.

Minna ja Jani kutsuvat vuonna 1953 rakennettua rintamamiestaloaan piparkakkutaloksi koristeellisten ikkunanpuitteiden vuoksi. Talossa on neljä huonetta ja keittiö, neliöitä on 110. Kellarissa on sähkösauna ja pihalla ulkosauna.

Perhepotretti pakkasessa: äidin sylissä on Iikka-kuopus, isän vieressä poseeraa Silja ja kelkassa istuvat Eemi ja Venni.
Minnan tekemä havukranssi saa lisähehkua ulko-oven syvänsinisestä sävystä.

Minna pitää Piparkakkutalon akka -ruokablogia, joten perheessä syödään usein ennen maistamattomia herkkuja. Reseptit hän kehittää alusta loppuun itse tai muuntelee tuttuja makuja. Joskus pelkkä raaka-aine toimii inspiraation lähteenä.

Joulukuusi haetaan hyvissä ajoin Minnan isän metsästä Joutsasta ja kuskataan kotiin auton katolla.
Minnan isopapan 50-vuotislahja raksuttaa olohuoneessa. Se korjautettiin, ja nyt se pysyy ajassa.
Minna paistoi piparkakkutalon osat ja Venni auttoi niiden yhdistämisessä. Koristeluun osallistui koko katras. Olohuoneen tapetti on Boråstapeterin Jubileum-malliston Flora.

Miten päädyitte asumaan piparkakkutaloon?

Aika lailla sattumalta. Asuimme Janin kanssa Espoossa mutta emme viihtyneet. Palvelut olivat kaukana, ja kerrostalon ilmastointi pörisi yötä päivää. Lähdimme juhannusajelulle katselemaan uutta kotipaikkaa, ja Lohja vaikutti mukavalta. Jani huomasi pian, että tämä talo on myytävänä. Hän näytti kuvaa talosta, ja minä totesin, että hirveä. Lähdin kuitenkin paikalle katsomaan ja ihastuin oitis. Se oli menoa.

Mikä talossa viehätti?

Eniten tunnelma. Perusremontit oli tehty, ja salaojat olivat kunnossa. Lohjan keskustaan kävelee puolessa tunnissa ja kouluun viidessä minuutissa.

Asuuko lähellä sukulaisia?

Kun Janin vanhemmat jäivät eläkkeelle, he muuttivat Sammattiin, puolen tunnin ajomatkan päähän. Isovanhemmista on meille paljon apua ja iloa.

Olohuoneen seinässä on Tikkurilan Petrooli-sävy. Kattovalaisin löytyi nettikirpparilta. Sen on valmistanut Kotivalo 1960-luvulla. Vinyylisohva on samalta ajalta. Nahkanojatuoli on tuunattu Janin poikamiessohvasta.
Janin vanhemmat antoivat lahjaksi kana-aiheisen koulutaulun, sillä pariskunnalla on muutama kiuruveteläinen maatiaiskana ja kukko.
Lempi-koira on koko perheen lemmikki. Siljan rapsutuksista se tykkää erityisesti.
Minna hankkii asetelmiinsa täydennystä usein kirpputorilta.
Iso osa huonekaluista on peräisin nettikirpputoreilta tai sukulaisilta, jokunen on ostettu Ikeasta. "En ole mikään entisöintitaituri, mutta minusta on mukava kunnostaa huonekaluja itse", Minna sanoo.

Millainen sisustaja olet?

Innostun uusista asioista ja tykkään kokeilla kaikenlaista. Olohuoneessa oli aikaisemmin hempeä ruusutapetti. Kun näin nykyisen tapetin, ihastuin siihen tavattomasti. Ruusutarha muuttui hetkessä hämyisäksi pesäksi.

Teillä on paljon vanhoja tavaroita. Mikä niissä ihastuttaa?

Pidän vanhoista ja rustiikkisista esineistä. Lempijaksojani ovat 1940–50-luvut, ja myös 1960-luku menettelee. On mukavaa, että osa tavaroista on suvusta tai lähipiiristä. Esimerkiksi olohuoneen seinäkello on isän papan 50-vuotislahja.

Milloin aloitat jouluvalmistelut?

Alamme koristella kotia jouluiseksi jo marraskuun lopulla, jolloin vietämme Siljan synttäreitä. Lapsuudenkodissani joulu alkoi minun synttäreistäni joulukuun alussa. Aikaistin hieman perinnettä.

Keittiökaapit oli uusittu 1990-luvun remontissa. Minna ja Jani vaihtoivat vain uudet vetimet.
Keittiön ikkunassa on näkösuojana ruudullinen kalvo. Minna maalasi ikkunan yläosaan kuvioita piimään kastetulla pensselillä.
Minna tykkää tehdä asetelmia. Joulunaikaan niitä on vanhoissa emalikattiloissa ja vadeissa.
Punaisen piparkakkutalon liedellä lämpiää glögi. Jouluvalmistelut aloitetaan jo marraskuun lopulla.
Minna koristelee joulun herkkupöydän havuilla ja kynttilöillä. Kurkkaa Minnan resepti herkulliseen punssikostutuksella aateloituun taatelikakkuun.

Mitä joulu merkitsee teille?

Herkuttelua! Viihdymme ruokapöydässä. Aaton vietämme perheen kesken kotona. Jouluruokamme on perinteistä: kinkkua, laatikoita ja rosollia. Jälkkäriksi on kermavanukasta. Tykästyin siihen, kun työskentelin kokkiharjoittelijana Bellevuessa. Yritän pitää sortit kohtuullisina. Alkuaikoina Jani oli vegaani. Elämä helpottui, kun hänestä tuli sekasyöjä. Nykyään hän jopa karppaa!

Millaisia uusia remppasuunnitelmia teillä on?

Olemme joskus miettineet talon laajentamista. Lisätilaa saisi myös pihasaunan takkahuoneesta. Silja voisi muuttaa sinne isompana. Jos asumme täällä vielä eläkeikäisinä, suihku, sauna ja kodinhoitotila olisi hyvä saada asuinkerrokseen. Kun lapset kasvavat, hiomme lattiat.

Siljan huone on erotettu olohuoneesta väliseinällä ja verholla. Kampauspöytä on Facebook-kirpparilta.
Joulu on tullut myös Siljan kamariin.
Minna tilasi makuuhuoneen seinätarrat Wishistä.
Kahdella vanhemmalla pojalla on yhteinen huone yläkerrassa. Kun kuopus muuttaa sinne vanhempien makkarista, rakennetaan kolmikerroksinen sänky. Pallotapetti on Ellokselta. Musta seinä on maalattu Tikkurilan liitutaulumaalilla.
Lumiukko syntyi yhteistyössä. Katoksen kautta on kulku pihasaunaan.
Pihasauna on sisustettu jouluun. Perhe kylpee siellä kesäisin ja jouluaattona, muutoin käytetään kellarin sähkösaunaa. Peltiamme ostettiin Torista.

Minnan jouluvinkit

Havuja asetelmissa. Kuusen- ja männynoksilla saa kotiin joulun tuntua ja tuoksua. Koristele niillä myös kattaus.

Kuusi pöydällä. Juurineen otettu kuusentaimi kestää ruukussa mullassa tai maljakossa vedessä pari kuukautta. Kysy maanomistajalta lupa taimen hakuun.

Kattilat kaapista ulos. Emalikattilat ovat oivallisia istutusastioita. Laita pohjalle kiviä tai soraa ja päälle multaa. Istuta hyasintit jogurttipurkkeihin, niin ne on helppo vaihtaa tarvittaessa. Viimeistele sammalella, jäkälällä ja puolukanvarvuilla.

Huoletonta valoa. Lapsiperheessä led-kynttilät ovat turvallisia. Käytä niitä myös kukka-asetelmissa.

Piimää pensseliin. Piimällä voi maalata kuuraa ikkunaan. Hammastahna ja jogurtti käyvät samaan tarkoitukseen. Joulun jälkeen taiteilut on helppo pestä pois. Piimämaalaus ei sovi kosteisiin tiloihin.

6 kommenttia