Kotivinkki

JonSukkien suunnittelija Jonna Nordström tunnustautuu kärsimättömäksi neulojaksi: ”Ensimmäinen sukka on luovaa työtä, toisessa into lopahtaa”

JonSukkien suunnittelija Jonna Nordström tunnustautuu kärsimättömäksi neulojaksi: ”Ensimmäinen sukka on luovaa työtä, toisessa into lopahtaa”
Jonna Nordström, 44, neuloi ensimmäiset sukkansa seitsemän vuotta sitten. Nyt hänellä on oma kymmenien tuhansien jäsenten neuleyhteisö. Kärsimättömänä neulojana Jonna tunnistaa toisen sukan syndrooman: ensimmäinen sukka on luovaa työtä, toinen kopioimista, jolloin into pääsee lopahtamaan.
Julkaistu 10.10.2019

"Kun kustantaja pyysi minulta kirjaa, luulin sitä aprillipilaksi. Meni hetki toipua hämmästyksestä. Kului toinen tovi, että sain mallineuleet kasaan. Onneksi äiti, sisko ja joukko ystäviä osallistuivat talkoisiin, sillä mukaan piti saada myös muutama uusi ohje.

Innostuin neulomisesta vasta seitsemän vuotta sitten. Siihen asti äiti teki sukkani, sillä tykkäsin täydentää asujani niihin sopivilla villasukilla. En enää kehdannut vaivata äitiä, joten oli pakko opetella uusi taito. Varret neuloin vanhasta muistista, mutta kantapäähän piti soittaa siskolta apua. Pian neulominen vei mennessään.

Jonnan lempivärit pukeutumisessa, sisustamisessa ja käsitöissä ovat musta ja valkoinen. ”Nyt kotiin on karannut vähän keltaista. Ensimmäistä kertaa elämässäni ostin jopa keltaisen villatakin.”
Jonna kannustaa aloittelijoita neulomaan ensin molemmat varret ja sitten vasta tarttumaan kantapäihin. ”Kun yhdestä kantapäästä on selvinnyt, voi tehdä toisen heti perään.” Katso vaihe vaiheelta -ohje villasukan kantapään tekoon.
Jonna on tartuttanut neulomisinnostuksen myös ystäviinsä. Lankalyylit-käsityökerho kokoontuu säännöllisesti neulomaan porukalla. Moni lyyleistä on tehnyt ensimmäiset sukkansa näissä tapaamisissa.

Kun olin neulonut pari vuotta raitasukkia, innostuin lisäilemään raitojen lomaan helppoa kirjokuviota. Julkaisin sukkakuvan netissä, ja minulle alkoi sadella ohjepyyntöjä. Näin syntyivät ensimmäiset JonSukat.

Lähettelin mallikaavioita sähköpostilla pitkin ja poikin, kunnes innokkaat sukantekijät ehdottivat, että perustaisin oman Facebook-ryhmän. Villasukkarakkautta – ohjeet JonSukkiin on toiminut reilut 2,5 vuotta. Jäseniä on lähes 30 000.

Kun sukkia alkoi kertyä yli oman tarpeen, perustin hyväntekeväisyysryhmän. KFC – Knit for Charity -ryhmässä on noin 500 jäsentä.

”Täytyy varoa, ettei leppoisa harrastus vain pääse aiheuttamaan stressiä. Tilaustyöt lopetin, sillä koin niiden rajoittavan luovuuttani, eikä aikakaan enää riitä niihin.”
”Aluksi neuloin paksuilla sukkapuikoilla. Pikkuhiljaa löysin käsialani. Nyt ote on rentoutunut, jälki löystynyt ja puikot vaihtuneet entistä ohuemmiksi.”
Jonna käyttää villasukkia kesät talvet, ja hänellä on sopiva pari joka asuun. Hänestä ohjeen on oltava niin simppeli, että neuloessa voi katsella telkkaria. Kurvikkaat-JonSukkien ohje on mukana kirjassa.

Olen kärsimätön neuloja ja haluan saada nopeasti valmista. Tunnistan itsessäni toisen sukan syndrooman: ensimmäinen sukka on luovaa työtä, toinen kopioimista, ja siinä into lopahtaa. Niinpä en tee mielelläni kahta ihan samanlaista paria.

JonSukat ovat saaneet kavereita ympärilleen: Jonnet ovat miesten sukkia, Jonttuut vanttuita eli lapasia, Jonesit ja Jonskit lyhyitä naisten sukkia ja JonMinit varrettomia sukkia. JonMarien kuvioissa on Marimekko-aihe.

Hiljattain minulta pyydettiin ohjetta näkövammaisten blogiin. Näistä sukista tuli Kinket sokean, neulomista harrastavan Kirsti-tätini mukaan.

Työskentelen lähihoitajana kotihoidossa kotipaikkakunnallani Porin Reposaaressa. Alun perin kouluttauduin ompelijaksi, mutta kun vaihdoin alaa, käsityöt unohtuivat vuosiksi. Neulominen on minulle harrastus, ja sellaisena haluaisin sen pitääkin. Jottei vapaa-aika olisi pelkkää sukkaa ja lapasta, olen alkanut tehdä myös makramee-töitä ja -koruja."

Villasukkien lisäksi Jonnan Villasukkarakkautta, JonSukat -kirjaan tulee muutama lakki- ja lapasohje. Kirja ilmestyy lokakuussa. Osa ohjeista on uusia ja osa vanhoja suosikkeja.
Loppukesästä koti pursusi sukkia, lapasia ja lankoja, kun Jonna keräsi materiaalia kirjaansa.
Jonna Nordströmin Johanna-ystävä on neulonut kasan JonSukkia työkavereilleen. Sukat päätyvät lämmittämään palvelu talon henkilökunnan jalkoja. Jonnan jalassa on SikSakkia-JonSukat.

3 kommenttia