JonSukat-sukkien suunnittelijan Jonna Nordströmin ohje lyhyisiin naisten sukkiin – Jonesit ovat kuin makeat karamellit!
Tee itse
JonSukat-sukkien suunnittelijan Jonna Nordströmin ohje lyhyisiin naisten sukkiin – Jonesit ovat kuin makeat karamellit!
JonSukat-villasukat ovat nousseet neulojien suursuosioon. JonSukat ovat saaneet lukuisia kavereita seurakseen. Tässä suunnittelija Jonna Nordströmin ohje lyhyisiin Jones-villasukkiin!
Julkaistu 10.10.2019
Kotivinkki

Koko: 38–39.

Jones-villasukat – tarvikkeet:

  • Socki-lankaa (100 g = 200 m) tai muuta vastaavan vahvuista väreissä musta (n. 40 g), valkoinen (n. 20 g), pinkki (n. 50 g) ja vihreä (n. 15 g). Lankaa myy Adlibris.fi.
  • puikot nro 4 tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

Joustinneule (resori): *1 o takareunasta, 1 n*, toista *–* koko kerros.

Kirjoneule: neulo sileää neuletta oheisen kaavion mukaan.

Jones-villasukat neulotaan näin

Varsi

Luo pinkillä 48 s ja jaa silmukat 4:lle puikolle 12 s/puikko. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä pohkeessa ja jalkaterän pohjassa. Neulo resoria (1 o takareunasta, 1 n) 11 krs. Neulo vielä 1 krs pinkillä oikein ja lisää tällä kerroksella yhteensä 8 s kirjoneuletta varten.

Tee lisäykset joka puikolla näin: Neulo 1 s oikein, nosta silmukoiden välistä lanka vasemmalle puikolle ja neulo se takakautta kiertäen. Neulo 6 s oikein, nosta silmukoiden välistä lanka vasemmalle puikoille ja neulo se takakautta kiertäen. Neulo loput puikon s:t oikein. Nyt jokaisella puikolla on 14 s, yhteensä 56 s. Katkaise lanka.

Jones-villasukkien ruutukaavio.

Aloita kirjoneule kaavion mukaan joko samankokoisilla puikoilla tai puoli numeroa isommilla. Muista lankadominanssi (kuviolanka haetaan puikolle aina pohjavärilangan alta, ja vastaavasti pohjaväriin siirryttäessä pohjalanka haetaan kuviolangan päältä), jotta kuviot tulevat paremmin esiin. Kun neulot mustalla, valkoisella ja vihreällä langalla, kuljeta kaikkia värejä mukana koko ajan. Kun kirjoneuleosuus on valmis, katkaise langat ja aloita nilkan resori pinkillä.

Neulo ensin 1 krs oikeaa ja vähennä samalla joka puikolta 2 s näin:

Neulo 1 s o, neulo seuraavat 2 s oikein yhteen.

Neulo 5 s o, neulo seuraavat 2 s oikein yhteen.

Neulo loput silmukat oikein. Puikoilla on taas yhteensä 48 s, 12 s joka puikolla.

Neulo resoria 11 krs kuten edellä.

Kantapää

Jatka pinkillä ja neulo 1. puikon s:t oikein 4. puikolle. Siirrä kantapäätä varten vielä 1 s molemmista reunoista eli neulo 2. puikolta 1 s ja nosta 3. puikon viimeinen s kantapään puikolle. Silmukoita on nyt kantapäähän 26 kpl. 2. ja 3. puikoille jää molemmille jalkaterää varten 11 s odottamaan. Käännä työ ja aloita kantalappu vahvistettuna neuleena:

1. kerros (nurja puoli): nosta 1 s nurin neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.

2. kerros (oikea puoli): *nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 1 s oikein*. Toista *–* koko kerros ja käännä työ. Toista kerroksia 1 ja 2 molempia 13 kertaa. Yhteensä 26 krs.

Aloita kantapohjan kavennukset nurjalla, jatka vahvistettua neulosta. Kantapohjan silmukkajako puikoille on 8­10­8. Neulo kantalappua, kunnes jäljellä on 9 s. Neulo seuraavat 2 s nurin yhteen ja käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 8 s oikean puolen kerrosta, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s o ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Jatka samalla tavalla niin, että sivusilmukat vähenevät ja keskellä olevat 10 s säilyvät. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa 10 s kahdelle puikolle. Katkaise lanka.

Jalkaterä

Poimi kantalapun reunasta 13 s + 2 s puikon ja kantalapun välistä, ettei kohtaan jää reikää. Aloita mustalla 1. ja 4. puikon välistä ja neulo ensimmäisellä kerroksella puikkojen välistä nostetut 2 s takareunoistaan oikein yhteen. 1. ja 4. puikoilla on nyt molemmilla 19 s. Neulo jalkaterän raidoitus mustalla ja valkoisella. Molempia värejä aina 2 krs.

Tee kiilakavennukset. Neulo joka toisella kerroksella 1. puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Jatka, kunnes joka puikoilla on 11 s. Kun mustia raitoja (raita = 2 kerrosta) on kahdeksan, aloita tehosteväriraitojen neulominen, eli neulo seuraavat 2 krs vihreällä. Sitten 2 krs mustalla ja 2 kerrosta pinkillä. Neulo sitten 2 krs mustalla ja 2 krs vihreällä, katkaise vihreä lanka. Neulo 2 krs mustalla, 2 krs valkoisella ja vielä 2 krs mustalla ja katkaise musta ja valkoinen lanka. Neulo pinkillä 4 krs ja neulo leveä nauha­ kavennus kaventaen joka toisella krs:lla.

1. ja 3. puikko: neulo o, kunnes jäljellä on 3 s. Neulo 2 s oikein yhteen ja viimeinen s o.

2. ja 4. puikko: Neulo puikon 1. s o, tee sitten ylivetokavennus. Neulo puikon loput s:t o. Neulo kaventaen joka toisella krs:lla, kunnes joka puikolla on 5 s. Sen jälkeen tee kavennukset joka krs:lla, kunnes työssä on 8 s. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely

Päättele ja höyrytä kevyesti kirjoneuletta sen tasoittamiseksi.

Vinkit!

  • Varren kuvio on jaollinen 4:llä, joten voit lisätä varteen leveyttä lisäämällä 4 tai jopa 8 s.
  • Samoin saat varresta kapeamman poistamalla 4 tai 8 s. Huomioi tämä jo luodessasi silmukoita resoriin. Huomioi varren lisäykset/kavennukset myös nilkan resoria aloittaessasi.
  • Ylivetokavennuksen sijaan voit käyttää SSK-­kavennusta (slip, slip, knit), eli nosta 2 s oikealle puikolle kuin neuloisit ne oikein, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja neulo takareunoista yhteen.
Kommentoi »