"Jokainen haluaa selvästi jättää jälkipolville kädenjälkensä" – tältä Porin asuntomessukohteet näyttävät tapahtuman kynnyksellä
Rakenna ja remontoi
"Jokainen haluaa selvästi jättää jälkipolville kädenjälkensä" – tältä Porin asuntomessukohteet näyttävät tapahtuman kynnyksellä
Porin asuntomessualue on täynnä jännittynyttä kuhinaa. Paine lisääntyy, sillä sisätöiden pitäisi olla valmiit toukokuun loppuun mennessä. Kävimme jututtamassa rakentajia ja heidän edustajiaan Porin asuntomessuilla, kun messujen alkuun on aikaa vajaa kaksi kuukautta.
9.5.2018
 |
Meillä kotona

Kohde 7: WinNovan tähti

Asuntomessujen kohde 7, WinNovan tähti, valmistuu pääosin oppilastyönä. Länsirannikon Koulutus Oy toteuttaa Arkkitehtitoimisto Martin Wolffin suunnitelmaa, jossa vaikutteita on imetty Porin puukaupunginosista. Tällä kertaa kaava sallii rohkeita värejä, ja niitä kohteessa käytetäänkin sekä sisällä että ulkona.

Koulutuspäällikkö Juhani Nygren kertoo mukana olevan oppilaita sekä aikuis- että nuorisopuolelta, ja kaikki ovat hyvällä menestyksellä päässeet käytännössä kokemaan, kuinka tärkeää on pitää aikatauluista kiinni.

– Jokainen haluaa selvästi jättää jälkipolville kädenjälkensä, että juuri minä olen ollut tekemässä tätä taloa.

Satu levittää märkätilaan kosteuseristettä. Hän on aiemmin valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi mutta päätti vaihtaa alaa.
Tältä WinNovan tähti näytti toukokuun 8. päivänä...
... ja tältä sen pitäisi näyttää valmiina.

Kohde 11: Talo Luvia

Rakentajat Virpi ja Pekka Rauhamaa ovat viettäneet muutamia unettomia öitä lähiviikkoina. Nyt Virpi käsittelee telineillä autotallin pintaa. Hänelle kyseessä on jo kolmas taloprojekti, mutta lopputulos ei vieläkään ole täydellinen.

– Kolme taloa ei vielä siihen riitä. Virheet toki vähenevät ja muuttavat muotoaan. Ehkä sitä yrittää vähän liikaa, Virpi pohtii.

Virpi Rauhamaa on huomannut, että täydellisyyteen on rakentamisessa hankala päästä.
Talo Luvia on rakentajiensa itse suunnittelema.

Kohde 12: Sievitalo Kultakoivu

Sievitalon edustaja Mia Kronqvist kertoo firman luottavan messutalon rakennuttamisessa paikallisiin yrittäjiin. Kahden kirvesmiehen firma aloitti Kultakoivun rakentamisen, kun ympäröivien talojen rungot olivat jo pystyssä. Nyt etumatka on kiritty kiinni. Lepotauolla olevat työmiehet huikkaavat, että on suureksi osaksi itsestä kiinni, pitävätkö aikataulut ja tuleeko stressi.

Talo on hienolla paikalla aivan joen äärellä mutta vielä vailla omistajaa. Hintapyyntö, 480 000 euroa, on Porin mitassa kova. Silti Mia uskoo kauppojen syntyvän, vaikka juuri nyt kaupungissa on kaupan vain neljä kalliimpaa taloa.

– Tiedämme tuon. Toisaalta ajattelemme, että ostaja ymmärtää kyseessä olevan pihaa myöten valmis talo. Siinä on kesäkeittiökin.

Mia Kronqvist kertoo, että Sievitalo suosii paikallisia osaajia.
Tältä Kultakoivu näyttää nyt...
... ja tähän pyritään.

Kohde 29: Villa Edla

Kaiken takana on nainen! Elina Levola rakentaa omin voimin Villa Edlaa itselleen ja tyttärelleen.

– Olen koulutukseltani sähkäri, joten minun ei juuri tarvitse käyttää ulkopuolista työvoimaa. Isä ja veli ovat rakennusalalla, joten he käyvät joskus auttamassa.

Elina uskalsi osaksi juuri perhetaustansa vuoksi ryhtyä näin suureen projektiin, vaikka rakentaminen pitää hoitua päätyön ohessa iltaisin ja viikonloppuisin. Pahemmin tiukka aikataulu ei ole edes stressannut.

– Tavallaan se on hyväkin, niin työ ei pääse venymään.

Elina Levola antoi talolle tyttärensä nimen.
Tältä kivestä tehty Villa Edla näyttää myöhemmin pinta rapattuna.

Kohde 30: Casa Terde

Casa Terden rakennuttaja Janni Sillanpää tuli pienen Miila-tyttärensä kanssa katsomaan töiden etenemistä.

– Tahdoimme rakentaa tänne sijainnin vuoksi. Nykyisen talon teimme tarkoituksella niin, että se myydään. Näin pian emme kuitenkaan ajatelleet niin käyvän.

Perheen edellinen omakotitalo sijaitsi 3–4 kilometrin päässä keskustasta. Nyt matkaa on puolet vähemmän.

Nuoripari on hoitanut rakentamisen pääosin itse. Työstä suurimman vastuun on ottanut Jannin puoliso Jannin keskittyessä taloprojektin ohella myös Miilan hoitoon ja opiskelujen edistämiseen.

Janni Sillanpää rakentaa jo toista taloaan.
Casa Terde nyt...
... ja heinäkuussa.

Kohde 31: RTV-talo

RTV-talo sijaitsee alueen laidalla. Paritalon toisen puolen osti paluumuuttaja pääkaupunkiseudulta, ja toinen puoli on vielä vapaana. Sisustusmyyjä Sini Mäläskä RTV-yhtymästä kertoo, että puolikkaasta syntyy kaupat hieman alle 300 000 eurolla.

Sini Mäläskä kertoo, että sisällä on viimeistelyä vaille valmista.
Tältä RTV:n pitäisi näyttää, kun ulkopuolikin on viimeistelty.

Myös tällaisia kohteita on luvassa:

Rivitalokohde 3: Porin Jokisimpukka

Jokisimpukka nyt...
... ja loppukesällä.

Kohde 6: Design-Talo Noste

Tämänhetkinen tilanne...
... ja tässä on tavoite.

Kohde 4: Fiskarhedenvillan Pohjanvalo

Tällä hetkellä talon ulkopinta näyttää jo melko valmiilta...
... mutta pihassa on vielä paljon tehtävää.

Kohde 22: Wienerberger JokiDuo

Tilanne toukokuun alussa...
... ja tällainen lopputulos on tavoitteena.
Kommentoi »