Jestas, mitkä amppelit! Näin Krista hoitaa ällistyttävän komeita petunioitaan

Jestas, mitkä amppelit! Näin Krista hoitaa ällistyttävän komeita petunioitaan
Krista Mettälän terassilla Hattulassa kasvaa ehkä Suomen muhkeimmat petuniat. Hän kastelee niitä seisotetulla lannoitevedellä ja nyppii kuihtuneet kukat joka ilta. Hommaa siivittää leikkimielinen amppelinkasvatuskilpailu ystävän kanssa.
Julkaistu: 3.8.2018
Jutun kuvat: Krista Mettälä.

Miksi valitsit terassille juuri petuniat?

Aiemmin ostin vaihtelevasti erilaisia amppeleita kesäksi parvekkeelle ja terassille, osin huonolla kasvatusmenestyksellä. Kerran satuin ostamaan petunioita ja huomasin, että erityisesti valkoiset petuniat ovat todella innokkaita kasvamaan ja kukkimaan. Ne ovat rakenteeltaan vahvempia kuin esimerkiksi liilat petuniat.

Laitatko joka vuosi petunioita vai vaihteletko kukkia?

Tuon yhden onnistuneen petuniakesän jälkeen olen aina ostanut amppeleihin petunioita. Muihin telineisiin ja kukkalaatikoihin saatan vaihdella kesäkukkia vuosittain.

Meillä on ystäväni kanssa joka kesä leikkimielinen amppelinkasvatuskilpailu, sillä hänellä on myös kesäisin valkoisia petunioita parvekkeellaan. Kisa ratkeaa yleensä loppukesästä, kun amppelit mitataan, mutta tänä vuonna julistauduin voittajaksi jo kesäkuun lopussa.

Mistä ostit amppelisi?

Amppelit ostin Hämeenlinnan Terrasta, ja heille nuo kukat taitaa toimittaa Lakstedin puutarha Hattulan Pekolasta. Amppelit maksoivat 15,95 euroa kappale. Ostin viisi valkoista, yhden valkopunaisen, kaksi liilaa ja kaksi liilamustaa ja nostin vain valmiit amppelit koukkuihin terassille.

Olen joka vuosi ostanut amppelit heti toukokuun alussa, jos säät ovat sallineet. Normaalisti amppeleista muotoutuu isot pallot, mutta vielä koskaan ne eivät ole kasvaneet pisaroiksi. Luulen, että tänä vuonna poikkeuksellisen lämmin toukokuu on vaikuttanut tähän mielettömään kasvupyrähdykseen.

Amppeli ennen hurjaa kasvupyrähdystä.

Millaisella paikalla amppelit ovat?

Terassimme on etelään, eli amppelit saavat aurinkoa aamuvarhaisesta noin seitsemään asti illalla, jolloin aurinko menee puiden taakse. Näillä paahteilla terassi on ollut todella kuuma paikka, ja olenkin ihmetellyt, etteivät amppelit ole kärsineet oikeastaan yhtään.

Miten hoidat petunioita, että niistä tulee noin upeat?

Laitan veden hapettumaan terassille saaveihin ja niihin GreenCaren Puutarhan kesä -lannoitetta. Olen heitellyt lannoitetta noin puoli desiä 45 litran saaviin. Taidan käyttää hieman runsaampaa annostusta, kuin ohjeissa sanotaan. En ole koskaan mitannut.

Kastelen kukat hellepäivän iltana auringon laskettua, ettei aurinko haihduta vettä. Näinä paahteisina päivinä lapset ovat kastelleet kerran päivällä ja minä toisen kerran illalla. Kastelen kukkia aina runsaasti, jotta ne saavat varmasti juuri tarvittavan määrän vettä. Sadepäivinä en ole kastellut lainkaan.

Kuivuneet kukat nypin iltaisin pois. Olen myös säännöllisesti käännellyt amppeleita, jotta kukat kasvaisivat tasaisesti. Yleensä käännän amppeleita aina silloin, kun kukat alkavat kääntyä selkeästi etelään päin.

Olen tehnyt nippuside- ja rautalankavarmistukset amppeleille tällä viikolla, koska en ole varma, paljonko painoa nuo alkuperäiset ruukut ja kannakkeet kestävät.

Kuinka kauan seisotat vettä ennen kastelua? Entä lannoitatko kukkia joka kastelukerralla?

Minulla on kaksi pientä 45 litran saavia ja yksi 80 litran saavi terassilla täynnä vettä. Yleensä yhteen kastelukertaan menee 45 litran saavi kokonaan. Kun astia tyhjenee, laitan lannoitteet saavin pohjalle ja uudet vedet hapettumaan. Vedessä on siis joka kerta lannoitetta, ja vesi lämpenee noin vuorokauden verran.

Kauanko sinulla menee iltaisin kukkien nyppimiseen?

Joka ilta noin pari kolme tuntia, sillä näillä paahteilla nypittävää on huomattavasti enemmän kuin normaalisti. ”Normaaleina” kesäpäivinä aikaa menee tunnista kahteen. Nyppiminen on ihan mukavaa rauhoittumista ja vastapainoa työlle, joten en koe sitä hankalana. Usein mieheni istuu terassilla seuranani, ja vaihdamme päivän kuulumiset siinä samalla.

Päivällä tehdystä kastelusta on todella paljon apua, sillä silloin amppelit ovat terhakoita ja nyppiminen on huomattavasti helpompaa.

Oletko kokeillut jättää nyppimättä? Kärsiikö kukinta?

Olimme muutaman päivän reissussa ja ystäväni kävi kastelemassa kukat. Sanoin, ettei hänen tarvitse nyppiä kukkia. Koska nypittävää näillä paahteilla riittää, minulta meni seuraava viikko, että sain kukat "balanssiin". Normaaleina kesäpäivinä nyppimättä jättäminen ei ole aiheuttanut ongelmia. Olen kuitenkin huomannut, että jokailtainen nyppiminen pitää kukat kauniina. Amppelit ovat aivan täynnä nuppuja koko ajan.

Kuva: Krista Mettälä.

Millainen pihanne muuten on? Mitä muita lempikasveja sinulla on?

Puutarhamme odottaa täyttä remonttia. Olemme remontoineet tähän asti taloamme ja seuraavaksi suunnitelmissamme on siirtyä sisältä ulos ja laittaa piha kuntoon. Mielessä vilisee paljon erilaisia pihasuunnitelmia, mutta ensi kesään asti nautimme terassipuutarhasta.

8 kommenttia