
Miten ihmeessä saa syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä? Helposti, väitän minä
Kasvisten lisääminen lautaselle on yllättävän helppoa, mutta yhtä helposti se myös unohtuu, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt.
Uudet ravitsemussuositukset puhuttivat loppuvuodesta. Moni hämmästeli erityisesti kasvisten määrää. Miten ihmeessä saa syödyksi 800 grammaa kasviksia päivässä!
Helposti, väitän minä.
Ensin pitää tietenkin ymmärtää, mitä kasviksilla tarkoitetaan. Seikkailin monissa somekeskusteluissa ja hämmästyin, miten eri tavoin ihmiset asiaa ajattelivat. Joku luuli, että koko suositusten mukainen määrä pitää rouskutella raakana, joku pohti, lasketaanko mukaan perunat.
Ei, määrä ei tarkoita vain raakoja kasviksia ja ei, pellillinen ranskalaisia ei ole ratkaisu.
Samalla, kun sanon, että kasvismäärän saa kasaan helposti, tiedän, että se voi olla myös vaikeaa. Jos nappaa aamulla kiireessä vain voileivän, syö etäpäivän lounaaksi edellisen päivän makaronilaatikkoa (ilman työpaikkaruokalan ruhtinaallista salaattipöytää), ottaa välipalaksi jälleen leivän ja iltaruoaksi kalapuikkoja ja muusia, ei iltapalan omenasta saa edes puolta kiloa.
Tunnustan, että ennen saatoin itsekin paahtaa päivän kiireessä ilman kasviksia.
Mutta, jos vähän keskittyy, 800 grammaa täyttyy helposti. Itse syön neljä kertaa päivässä, joten noin 200 grammaa kasviksia per ateria on ollut periaatteeni jo pitkään ennen uusia suosituksia. Jos laskee karkeasti, aamulla 100 grammaa tulee marjoista, toinen 100 vihanneksista. Lounasruokalan salaattipöytä on helppo nakki, ja välipalaksi syön hedelmän tai jääkaapista nappaamani valmiiksi prepatun kasvisboksin. Iltaruoan lisukkeena on yleensä salaattia tai lämpimiä kasviksia. Tämän lisäksi moni ruoka on jo valmistettu kasviksista. Jos syö vaikkapa kesäkurpitsalasagnea tai tomaattikeittoa, määrä ylittyy helposti.
Tunnustan, että ennen saatoin itsekin paahtaa päivän kiireessä ilman kasviksia. Kun aloin tehdä kaappiin valmiita bokseja, pulma poistui. Yhteen puolen litran pakasterasiaan mahtuu noin 200 grammaa kasviksia. Kun niitä tekee valmiiksi jääkaappiin, kasviksia on aina helposti tarjolla. Joskus täydennän boksilla heikkoa etälounasta, toisinaan nappaan sellaisen aamiaiselle, usein välipalaksi.
Älä siis lannistu, vaan löydä oma tapasi lisätä kasviksia. Kasviboksit on helppo tapa aloittaa.
Jenny Brandt on Maku- ja Viherpiha-lehtien päätoimittaja.