”Viime keväänä ihmiset neuloivat puikot sauhuten islantilaisvillapaitoja. Koronan takia minulla oli monen muun tavoin yhtäkkiä paljon vapaa-aikaa työpaikkani Turun linnan sulkeuduttua. Satunnaisena sukkatehtailijana päätin ryhtyä tavallista isompaan projektiin.
Mietin, mikä voisi olla kotimainen vastine lopapeysalle eli islantilaisneuleelle. Onhan meillä valtavasti ammennettavaa niin tarinoissa kuin materiaaleissa. Kansatiedettä ja folkloristiikkaa opiskelleena tuntui luontevalta tarttua Kalevalaan ja suomalaisten pientuottajien lankoihin. Heitin aluksi vitsillä neulovani Kalevalan läpi. Nyt olen neulonut viidestäkymmenestä runosta jo kymmenen paitaa.
Kalevalassa minua kiinnostavat erityisesti naishahmot, jotka jäävät Lönnrotin teoksessa osin miessankarimyytin varjoon. Esimerkiksi Louhi on verraton, vahva naishahmo, joka on paha mutta toisaalta myös antelias. Tykkään suomalaisen kansanperinteen pahiksista ja ristiriitaisista, omaleimaisista hahmoista.
Olen myös eläinrakas ja odotan kovasti pääseväni neulomaan kaunista runoa, jossa lasketaan karja laitumelle toivoen loitsulla Tapiottarelta ja Metsänneidolta sille suojelusta pedoilta.
Neulominen on minulle kirjailijana uusi tarinankerronnan muoto. Vaikka minulla on Kalevala-paidoista neulekirja tekeillä, en pidä itseäni neulesuunnittelijana vaan ennemmin tarinankertojana. Aloitan uuden paidan suunnittelun aina taustatyö edellä eli runoon ja sen aihepiiriin syventyen. Haen inspiraatiota luonnosta ja kotimaisesta taiteesta, kulttuuri- ja käsityöperinteestä. On mukava ajatella olevansa lenkki pitkässä ketjussa.
Kun aloitin projektin, en tiennyt mitään neuleohjeiden kirjoittamisesta. Olen matemaattisesti lahjaton ja esimerkiksi kokojen sarjoittaminen on haastavaa. On ollut mahtavaa, miten paljon kannustusta, apua ja palautetta olen saanut.
Neuloessa mieleni lepää. Neulon sekä kirjoitan mieluiten sohvannurkassa. Välillä unkarilainen paimenkoirani saattaa napata lankakeräni ja innostuessaan jopa silputa sen. Jonain päivänä neulon tai kirjoitan vain pari riviä, toisena monta tuntia.”