Kotivinkki

Jatta neuloo kiitollisuussukkia aikuistuville nuorille – ”Neulomalla haluan välittää ajatuksen: kiva, kun olet olemassa”

Jatta neuloo kiitollisuussukkia aikuistuville nuorille – ”Neulomalla haluan välittää ajatuksen: kiva, kun olet olemassa”
Jatta Ruohola ottaa kantaa nuorten mielenterveyskeskusteluun neulomalla kiitollisuussukkasia. Jokainen nuorelle annettu pari sisältää tärkeän viestin. Idean tekoihin hän sai oman sukunsa historiasta.
Julkaistu: 23.12.2019

"Sain idean kiitollisuussukkasiin sukuni historiasta. Isoäitini lähetti sukkia rintamalle, jossa uudet, ehjät villasukat olivat kaikki kaikessa märässä ja kylmässä taisteleville sotilaille.

Kun lapseni muuttivat pois kotoa, minäkin aloin tehdä omia lämpimiä lahjoja. Neulon kiitollisuussukkasia lasteni ystäville, jotka ovat muuttamassa omilleen. Haluan sukilla kiittää heitä siitä, että he ovat tulleet matkan varrella lasteni elämään ja jakaneet iloja ja suruja. Osa on tullut hyviksi tutuiksi minullekin.

Kun Jatan tyttäret muuttivat omilleen, hän alkoi tehdä erotyötä neulomalla. Hän ajattelee kudin käsissään usein myös vanhoja oppilaitaan. Käsityökori on isoäidiltä peritty.
Jatta jätti opettajan työt hetkeksi ja opiskelee artesaaniksi. Nyt on vuorossa kaavoituksen opettelu. ”Uuden opettelu on antoisaa. Välillä täytyy tankata itselleen, jotta voi antaa muille.”
Elämää ei Jatan mielestä kannata ottaa liian vakavasti. Nämä hauskat sukat hän neuloi seurustelun aloittaneelle nuorelle miehelle. Sukkien nimi on You are looking good.
Muutin Reykjavikiin ja rakastuin perusharmaaseen, värjäämättömään villaan.

Käsillä tekeminen on meidän perheessämme monen sukupolven juttu. Äiti, isoäiti ja täti tekivät käsitöitä, ja käsitöitä on aina myös annettu lahjoina. Pehmeistä paketeista on muotoutunut minulle perinne. Aloin suunnitella neuleita jo lukiossa ja jopa myin niitä.

Sitten puhkesi atopia ja minun oli pakko hyllyttää neulonta hetkeksi. Hetki venyi vuosiksi.

Muutin Reykjavikiin ja rakastuin perusharmaaseen, värjäämättömään villaan. Harmaassa langassa toistuivat Islannin maiseman piirteet ja luonnollisuus.

Sittemmin allergiani on väistynyt ja voin taas neuloa. Harmaa villasukka edustaa minulle perustarpeita, kuten turvallisuutta.

Lähes kaikki Jatan esineet säilytyslaatikoita myöten ovat kierrätyshankintoja. Turhia tai uutena ostettuja esineitä hänellä ei juuri ole.
Taulun kauniit kaunokirjaimet on suunnitellut arkkitehti T. Salervo. Hän on piirtänyt myös kadun toisella puolella sijaitsevan Kemin kansakoulun 1930-luvulla.
Kun tuunaa itse, saa takuulla yksilöllistä. Hylätty lamppu sai maalin, lakan ja nahkanarun avulla uuden elämän.

Sukkien saaja saa itse päättää, millaisen teeman sukkiin haluaa. Hän on tärkeä, yksilöllinen ja arvokas sellaisena kuin on. Hän saa ajatuksella tehdyt sukat ja tietää, että joku aikuinen on ajatellut häntä neuloessaan.

Neulomalla haluan välittää ajatuksen: kiva kun olet olemassa. Se on kannanottoni nuorten mielenterveyskeskusteluun.

Tähän mennessä olen neulonut reilut parikymmentä sukkaparia. Palkitsevaa on, kun nuoret osaavat jo itse pyytää, voisivatko hekin saada omat sukat.

Olen asettanut itselleni leikkimielisen tavoitteen sadasta kiitollisuussukkaparista.

Jatta on innostunut kierrätetyistä luonnonmateriaaleista, kuten nahasta. Hän on valmistanut vanhoista nahkatakeista esimerkiksi joogabolstereita, kintaita ja laukkuja.
Kemin harmaat katukivetykset sekä vanhat rakennukset ovat tulleet Jatalle tutuiksi koiralenkeillä. Kansakoulurakennus on hänen suosikkejaan.

Olen opettajan työstä opintovapaalla. Opiskelen artesaaniksi ja neulon. Samalla kun neulon lasteni ystäville, ajattelen niitä hiljaisempia, kilttejä oppilaita, joita en opettajana pystynyt huomioimaan niin paljon kuin he olisivat ansainneet.

Monella oppilaalla on ollut suuri rooli siinä, että luokkayhteisö on turvallinen ja sinne mahtuu kaikenlaisia oppijoita. He ansaitsisivat kiitoksen.

Jatta neuloo kotisohvalla, puistossa ja junassa. Harmaa on hänen kuningasvärinsä, sillä se ei riitele muiden värien kanssa. Jatan mielestä neulominen on mainio keino rentoutua, kunhan ei jännitä hartioita.

Kurkkaa kiitollisuussukkien ohje! Kenelle sinä haluaisit neuloa ne?

Söpöt kiitollisuussukat ovat Jatta Ruoholan suunnittelemat.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee itse Molla Millsin suunnittelema kesälaukku! Osta tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti