Neulo hyvää! Kiitollisuussukat välittävät lämpimän viestin
Tee itse
Neulo hyvää! Kiitollisuussukat välittävät lämpimän viestin
Kiitollisuussukat välittävät tärkeää viestiä. Jatta Ruohola suunnitteli ne kiitokseksi nuorelle tai aikuisille sekä osoittamaan, että sukkien saaja on erityinen ja arvokas sellaisena kuin on. Kenelle sinä haluat neuloa kiitollisuussukat? Poimi ohje!
23.12.2019
 |
Kotivinkki

Isoäiti lähetti sukkia sotilaille rintamalle, ja siitä Jatta Ruohola sai ajatuksen: haluan neuloa kiitollisuussukkia aikuistuville nuorille! Lue juttu Jatan kiitollisuussukista täältä.

Koko: 38.

Tarvikkeet:

  • Novitan 7 veljestä -lankaa värissä jäkälä (047) noin 150 g
  • varren kirjontaan vihreää villakirjontalankaa, mustaa kalastajalankaa ja mohairtyyppistä valkoista lankaa
  • puikot nro 3 tai käsialan mukaan (kirjontakuvion vuoksi on hyvä jos varren neulos on tiivistä).

Kiitollisuussukat "Letting go" neulotaan näin

Varsi

Luo 64 s ja jaa ne neljälle puikolle, 16 s kullekin. Neulo ensimmäinen krs oikeaa suljettuna neuleena. Kerroksen vaihtumiskohta on aina 1. ja 4. puikon välissä.

Neulo 3–4 cm joustinneuletta 1 s oikein kiertäen, 1 s nurin. Jatka sen jälkeen sileää neuletta suljettuna neuleena.

Lyhytvartisissa sukissa aloita kavennus, kun vartta on neulottu noin 5 cm.

Varren kavennus: neulo 1. puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli). Neljännen puikon lopussa neulo yhteen 3. viimeinen ja 2. viimeinen s. Neulo kerroksen viimeinen s. Kavennuksen jälkeen jatka 4–5 kerrosta sileää ja toista kavennus ensimmäisen kavennuksen mukaan. Toista kavennus välikerroksineen, kunnes s:oiden määrä on 56 eli jokaisella puikolla 14 s. Neulo ennen kantapäähän ryhtymistä vahvistettua neuletta saman verran kuin neuloit varren resoria. Vahvistetussa neuleessa nosta joka toinen s puikolle neulomatta. Seuraavalla kerroksella neulo kaikki silmukat oikein.

Kantapää

Poimi kantapäätä varten 1. ja 4. puikon s:t, yhteensä 28 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja nosta ensimmäinen s neulomatta. Jatka vahvistettua neuletta nostamalla oikealla joka toinen s neulomatta. Nurjalla neulo kaikki silmukat. Toista näitä kerroksia 28 kerrosta.

Kantapään kavennus: Neulo oikeasta reunasta kunnes puikolla on jäljellä 10 s. Tee ylivetokavennus. Käännä työ ja nosta 1. s neulomatta. Neulo 6 s nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen. Käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo oikeaa ja tee ylivetokavennus. Jatka kavennuksia edelleen niin, että sivulla silmukat vähenevät, mutta keskellä silmukkamäärä pysyy samana = 8 s.

Sivusilmukoiden loppuessa poimi kantalapun vasemmasta reunasta 14 s. Neulo 2. ja 3. puikon s:t ja poimi kantalapun oikeasta reunasta 14 s. Neulo ensimmäiseltä puikolta neljännelle kantalapun 4 s. Nyt 1. ja 4. puikoilla on kummallakin 18 s.

Kiilakavennuksessa neulo ensimmäisen puikon lopussa kaksi s yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros ja toista seuraavalla kierroksella kavennukset samalla tavalla. Seuraava kerros on välikerros ja sitä seuraa uusi kavennuskerros. Lopeta kavennukset kun kaikilla puikoilla on 14 s.

Jalkaterä

Jatka sileää neuletta pikkuvarpaan kärkeen, noin 15–20 cm.

Sädekavennus: Neulo jokaisella puikolla keskellä ja lopussa kaksi s:aa oikein yhteen. Neulo välikerroksia yhtä monta kun puikolla on silmukoita ennen kavennusta; ensimmäisen kavennuskierroksen jälkeen tulee 5 välikerrosta. Seuraavalla 4 jne. Jatka kunnes silmukoita on yhteensä 8. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele huolellisesti.

Ennen kirjontaa höyrytä sukat kevyesti: keitä kattilassa vettä ja laita sukka kerrallaan muutamaksi minuutiksi sihtiin kattilan päälle. Silitä höyrystynyt sukka muotoonsa ja tasaiseksi kämmenellä.

Varren kirjonta

Mallin kukkaan tarvitset vihreää villakirjontalankaa, mustaa kalastajalankaa ja mohairtyyppistä valkoista lankaa. Aloita varresta. Tee vihreällä varsipistoja haluamasi varren korkeus. Tee päähän etupistoilla kukan keskusta. Halutessasi voit piirtää kukan ruutupaperille ja kiinnittää sen nuppineuloilla varren päähän. Sen jälkeen harsi ohuella langalla kuvio paperin läpi. Poista paperi varovasti. Vahvista haluamillasi pistoilla hahtuvien varret ja keskustan reunat. Lopuksi tee valkoisella langalla hahtuvat. Mallikukassa on kolme pistoa kussakin terässä.

1 kommentti