Jätänkö mökkiin lämmöt päälle vai en – ja mistä tiedän, mikä on oikea lämpö?
Rakenna ja remontoi
Jätänkö mökkiin lämmöt päälle vai en – ja mistä tiedän, mikä on oikea lämpö?
Jätänkö mökkiin lämmöt päälle vai en – ja mikä on oikea lämpö? Aina peruslämpöä ei välttämättä tarvita lainkaan. 5 vastausta mökin peruslämmöstä.
4.11.2017
 |
Meillä kotona

1. Pitääkö mökissä pitää peruslämmitystä?

Nyrkkisääntö on, että hirsimökki kestää kylmänä oloa varsin hyvin. Parinkymmenen asumattoman vuoden jälkeenkin rakennuksen hirret voivat olla täysin terveet, jos katto on pitänyt eikä maankosteus ole päässyt tuhoamaan alimmaisia hirsikertoja.

Eristetyissä mökeissä tilanne on toinen. Kosteus saattaa kylmässä mökissä tiivistyä eristeisiin ja synnyttää hometta. Erityisen riskialttiita ovat kevätsäät, kun ulkona voi olla lämpimämpää kuin sisällä. Ilma pyrkii aina lämpimästä kylmää kohti, eli eristetyissä taloissa sisältä ulospäin. Jos ilman kulkusuunta muuttuu ulkoilmasta sisälle päin, eristeet voivat kostua.

2. Mikä on sopiva peruslämpö?

Viiden asteen peruslämpö on rakennusteknisesti täysin riittävä, vaikka osa kodinkonevalmistajista toivoo, että heidän laitteensa talvehtisivat vähintään 15–16 asteen lämmössä. Tällainen lämpö olisi kuitenkin äärimmäisen kallis pitää yllä mökeissä, joiden eristyskin on useimmiten vähän niin ja näin.

Edullisimmin selviät kuivanapitolämmityksellä. Siinä sisälämpö pidetään aina muutaman asteen ulkolämpöä korkeammalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että talvella sisälämpö voi huoletta tippua reilustikin pakkaselle – kunhan sisällä on hieman lämpimämpää. Tällaisen lämpöeron ylläpito onnistuu esimerkiksi sähköpattereihin liitettävällä lämmitysohjaimella.

3. Mitä peruslämmitys maksaa?

Motiva selvitti vuonna 2016 Meidän Mökki -lehden pyynnöstä peruslämmön hintaa. Esimerkiksi otettiin 60 neliön pyöröhirsinen perusmökki ilman lisäeristystä, mikä vastaa suurin piirtein kevyesti eristettyä lautamökkiä. Lämmitys hoidettiin sähköpattereilla, ja sähkön hinnaksi arvioitiin 12 snt/kWh.

15 asteen peruslämpö kuluttaa lämmityskaudella energiaa noin 8000 kWh, mikä maksaa noin 960 euroa. Vastaavasti viiden asteen peruslämmön kustannus on noin 480 euroa. Sen sijaan kuivanapitolämmityksen kustannus oli vastaavalla ajanjaksolla vain 180–240 euroa.

4. Mitä muita tapoja on pienentää lämmityslaskua?

Ilmalämpöpumpulla voit saada peruslämmitykseen merkittävää säästöä. Säädä laite haluamaasi peruslämpöön ja patterit pari astetta sitä alemmaksi. Tarkista myös, ettei laitteen automaattiasetus ole kytketty päälle ja että laite on lämmitysasennossa. Ilmalämpöpumpulla voit myös viilentää mökkiä kesähelteillä.

Kosteuden poistoon on mainio myös aurinkoenergialla toimivat lämmittimet, jotka kuivattavat ja lämmittävät mainiosti juuri kriittisillä kevätsäillä.

5. Kuinka nostan lämmön turvallisesti normaaliksi?

Muutamia asioita kannattaa muistaa, kun palaat mökille ja nostat peruslämmön taas normaaliksi.

Laitteiden elektroniikka pysyy kunnossa, kun pidät lämmön vähintään viidessä asteessa. Älä kuitenkaan kytke sähkölaitteita päälle heti, vaan anna niiden totutella huoneenlämpöön 2–4 tuntia ennen käyttöä.

Takkaa kannattaa lämmittää aluksi varoen. Voit tutkia kylmän hormin vetoa aluksi vaikkapa tulitikun avulla, ja tarvittaessa lämmittää hormia vaikkapa sähköpuhaltimella. Myös kiukaan tulipesää kannattaa lämmitellä maltillisesti, sillä laadukaskin hormi on kovilla kylmän talven jälkeen.

Takkavalmistajilla on usein omat suosituksensa, kuinka tulisijaa kannattaa lämmitellä talven jälkeen.
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön voi naamioida melko helposti.
Peruslämmössä maltti on valttia.
1 kommentti