
1. Siivousrutiinit
Ennen: Pölyt pyyhittiin päivittäin ja kotia hoidettiin myös viikko- ja suursiivouksilla.
Nyt: Pölyjen pyyhkiminen kerran viikossa riittää hyvin. Kaapinpäälliset voi pyyhkiä vieläkin harvemmin. Päivittäin kannattaa huolehtia yleisestä siisteydestä, laittaa tavarat paikoilleen ja siivota esimerkiksi kurajäljet lattialta. Sängyn voi jättää aamulla petaamatta, jotta se tuulettuu. Sen sijaan kahdesti vuodessa toistuvat suursiivoukset, joissa kuurataan koti kaappien perukoilta katon nurkkiin, voi unohtaa. Fiksumpaa on siivota vaikka yksi huone kerrallaan perusteellisemmin.
2. Siivousvälineet
Ennen: Välttämättömiä siivousvälineitä olivat muun muassa lakaisuharja ja rikkalapio, kiillotusharja, pesuharja, amme-, WC-, astia-, huonekalu-, vaate- ja mattoharja, sanko, pesusienet, rievut, säämiskä sekä rottinkipiiska.
Nyt: Vähemmälläkin pärjää. Hyvä imuri, mikrokuitumoppi ja mikrokuituiset siivousliinat riittävät. Siivouksessa käytetään entistä vähemmän vettä, sillä pinta- ja siivousvälineiden materiaalit ovat muuttuneet eikä sisällä oleilla esimerkiksi kengät jalassa. Kosteissa tiloissa on hyvä olla erillinen lattiakuivain.
3. Petivaatteiden huolto
Ennen: Petivaatteet vietiin pakkasella ulos, jotta pölypunkit kuolevat.
Nyt: Tutkijat uskovat pölypunkkien kuolleen sukupuuttoon, joten petivaatteiden tuuletus ei sen takia ole tarpeellista. Myös petivaatteissa käytettävät materiaalit ovat parantuneet, eivätkä ne kerää pölyä kuten aiemmin. Petivaatteet kannattaa kuitenkin aika ajoin ravistella ja viedä ulos tuulettumaan. Ne keräävät myös runsaasti hikeä ja likaa, joten pese tyynyt ja peitot vähintään kaksi kertaa vuodessa ja vaihda lakanat parin viikon välein.
4. Kodin tuuletus
Ennen: Koti neuvottiin tuulettamaan päivittäin, sillä esimerkiksi ruoan haju jäi helposti leijumaan huoneilmaan.
Nyt: Tuuletus ei ole välttämätöntä, koska liesituulettimet ovat tehokkaampia ja monessa kodissa on koneellinen ilmanvaihto. Tuuletusta suositeltiin ennen myös terveyden takia: raikkaan ilman ajateltiin olevan hyväksi ihmiselle.
5. Mattojen tamppaaminen
Ennen: Matot puhdistettiin ulkona piiskalla tamppaamalla.
Nyt: Monet uudet matot eivät kestä kovaa piiskaamista. Se ei ole edes tarpeen, sillä nykyiset imurit puhdistavat pölyn ja hiekan tamppaamista tehokkaammin. Matot voi kuitenkin imuroinnin jälkeen kantaa ulos, ravistella ja jättää tuulettumaan. Ulkoilmassa niihin tarttuu raikas tuoksu. Pitkäkarvaiset matot ovat poikkeus sääntöön: niiden puhdistamisessa piiskasta voi olla hyötyä.
6. Mattojen pesu
Ennen: Matot pestiin mäntysuovalla.
Nyt: Mäntysuopa on liuotin, joka voi levittää uusien mattojen värit. Käytä sen sijaan tavallista pyykinpesuainetta laimennettuna. Vanhojen räsymattojen pesemiseen mäntysuopa sopii hyvin.
7. Astioiden esipesu
Ennen: Astiat pestiin ennen tiskikoneeseen laittamista.
Nyt: Esipesu ei ole tarpeen, mutta ylimääräinen ruoka kannattaa poistaa lautasilta. Jos konetta käyttää harvoin, voi esimerkiksi puurolautaset huuhtaista kevyesti, jottei ruoka pinty kiinni.
Asiantuntijoina Puhtausala ry:n puheenjohtaja Erja Suikkanen ja Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja Anneli Rantamäki. Lähteenä käytetty myös Kotitalouden oppikirjaa (WSOY 1955).