Lahjaksi saatu bonsai sai aikaan mullistuksen – nyt rintamamiestalon puutarha huokuu japanilaista taikaa
Piha ja puutarha
Lahjaksi saatu bonsai sai aikaan mullistuksen – nyt rintamamiestalon puutarha huokuu japanilaista taikaa
Rintamamiestalon tavallisesta pihasta kehkeytyi japanilaishenkinen puutarha. Irman ja Keijon puutarhan tunnelman avaimet ovat karppialtaissa, muotoon leikatuissa pensaissa ja herkissä puissa. "Emme olleet käyneet Japanissa emmekä tunteneet japanilaista puutarhakulttuuria. Rauhallinen, kurinalainen tunnelma vain miellytti meitä", Irma kertoo.
24.11.2020
 |
Avotakka

Yksi lahjaksi saatu bonsai voi mullistaa koko pihan. Näin kävi espoolaisille Irma ja Keijo Kahilalle. Heitä viehätti saamansa bonsaipuun muoto ja kurinalainen kasvu, ja pian he huomasivat käyskentelevänsä puutarhamyymälän japanilaishenkisessä näytepuutarhassa ja opiskelevansa kirjoista japanilaisen puutarhan elementtejä.

– Emme olleet käyneet Japanissa emmekä tunteneet japanilaista puutarhakulttuuria. Rauhallinen, kurinalainen tunnelma vain miellytti meitä, kertoo Irma Kahila.

Monet suomalaisen luonnon ja puutarhan kasvit taipuvat myös bonsaiksi. Etualan ruukussa on pensashanhikki. Kasvin ja ruukun lisäksi olennainen osa asetelmaa ovat alusta ja tausta.
Puro yhdistää pihan kolmea allasta, joiden vettä kierrättää pumppu. Altaat on huolellisesti maisemoitu kivin ja kasvein. Atsaleat ja saniaiset tuovat väriä.
Vesialtaissa uiskentelee muutama koikarppi ja kultakaloja. Talven ne viettävät syvimmässä altaassa.
Puutarhan kruunuina on useita bonsaita, joita muotoillaan säännöllisesti. Talven ne viettävät ikkunallisessa viileässä talvehtimishuoneessa. Tämä japaninvaahtera on Acer palmatum.

Kahilat asuvat Espoossa Keijon lapsuudenkodissa – rintamamiestalossa, jonka puutarha oli varsin perinteinen hyötytarhoineen ja omenapuineen.

– Päätimme kunnostaa puutarhaamme täysin toisenlaiseen tunnelmaan, mutta paikan ja miljöön ehdoilla, sanoo Keijo Kahila.

Piharemontti alkoi vuonna 1995 ensimmäisen vesiaiheen rakentamisella. Vuosien mittaan altaita tuli vielä kaksi lisää, ja nykyään niissä uiskentelee muutama koikarppi ja kultakaloja, jotka talvehtivat syvimmässä altaassa. Altaat he maisemoivat huolellisesti luonnollisiksi kivin, joiden päälle sai sammal rauhassa asettua. Altaisiin on löytynyt luonnollinen tasapaino, joten huolto sujuu yllättävän helposti.

Japaninvaahteran Deshojo-lajike herättää huomiota keväällä ja alkukesällä voimakkaan aniliininpunaisilla lehdillään. Kesän kuluessa lehdet vihertyvät, kunnes syksy värittää pienoispuun punaoranssiksi.
Erilaiset lehtiperennat tuovat vaihtelua. Taponlehti, sormivaleangervo ja erilaiset saniaiset sopivat puutarhan tunnelmaan.
Sammal saa asettua kiville, vesimaljoille, ruukuille ja kivilyhdyille.

Koti sijaitsee reilun tuhannen neliön tontin toisella laidalla, rintamamiestaloille tyypillisesti, joten suojaisalle puutarhalle jää reilu tila. Altaat ovat puutarhan keskeisimmällä paikalla, ja niiden ympärille levittäytyy huolellisesti muotoiltuja havuja, herkkiä japaninvaahteroita ja värikkäitä atsaleoita.

Tunnelma on kuin japanilaisessa puutarhassa, vaikka Kahilat eivät pihaansa sellaisena pidäkään, ennemminkin fuusiopuutarhana. Osa istutuksista on tuttuja, kestäviä peruskasveja, kuten angervoita ja marjakuusia.

– Leikkaamme ja muotoilemme kasveja huolellisesti. Japanilaistyylisiin pilvimäisiin muotoiluihin paras on kartiomarjakuusi. Koivuangervoistakin saa tyylikkäitä palloja. Leikkaan aluksi reilusti, sitten lisää ja katselen etäältä lopputulosta. Tarvittaessa leikkaan vielä lisää, kertoo Irma.

Japaninvaahtera Kiyohime on siro pikkupuu, joka vaatii suojaisan kasvupaikan. Muotoillut pensaat sen alla ovat keiju- ja koivuangervoa sekä taustalla marjakuusta.
Kartiomarjakuusten kartiomainen ja monirunkoinen kasvutapa sopii pilvimäisiin leikkauksiin, jotka vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä ja paranevat vuosien mittaan.
Atsaleojen kukat ovat värikkäitä, joten ne näkyvät etäältäkin. Syksyisin lehdet saavat kauniin oranssin tai punaisen ruskavärin.
Ikivihreät havut rauhoittavat näkymää ja tarjoavat katseltavaa talven paljainakin aikoina.
Liuskekivi istuu japanilaishenkiseen puutarhaan. Patioita reunustavat muotoon leikatut tuijat ja marjakuuset. Rusokirsikka toimii istuskelupaikan päivänvarjona.

Kahilat ovat vuosien varrella pyrkineet vähentämään kukkaloistoa, sillä perennojen kukinta tuntui heistä liiankin voimakkaalta ja värikylläiseltä. Ikivihreät havut puolestaan rauhoittavat näkymää ja tarjoavat katseltavaa talven paljainakin aikoina. Alkukesän väriloisto syntyy atsaleoilla, jotka näkyvät kauas.

– Kauneinta keväällä ja alkukesällä ovat japaninvaahteroiden silmut ja aukeavat lehdet. Niissä on hienoa herkkyyttä, ja kun aurinko osuu niihin, on tunnelma kohdallaan. Toisaalta varjossakin on paljon kauneutta. Valon ja varjon leikki sopii tämänkaltaiseen puutarhaan.

Tunnelma merkitsee meille paljon, pariskunta tuumaa yhdessä.

Irman ja Keijon neuvot puutarhan luomiseen

  • Mieti, mitä säilyttämisen arvoista tontilla on, mitä haluat korostaa.
  • Suunnittele, selvitä ja hae inspiraatiota. Huomioi miljöö.
  • Luo peruskasvillisuudella hyvä pohja. Jos haluat kokeilla, istuta katseenvangitsijoiksi erikoisempia kasveja. Kokeiluista oppii ja onnistumiset kannustavat.
  • Älä pelkää muotoilla kasveja. Muotoilu ja karsiminen voivat tuoda kasvin aivan erityisellä tavalla esiin. Leikkaamiseen tarvitset hyvät välineet. Pensassaksilla saa tasaista pintaa, oksasaksilla on helppo napsaista sieltä täältä.
  • Nauti tekemisestä. Istahda ihailemaan lopputulosta
Kommentoi »