
Näyttelijä Janne Kataja kutsuu vieraita syömään yömyöhään – ”En muista, milloin olisin syönyt yksin”
Näyttelijä Janne Kataja kutsuu kavereita ruokapöytään vuorokaudenajasta välittämättä. Hän rakastaa grillaamista ja suosikkijuomana toimii vichy ja georgialainen mineraalivesi. "Ystävieni mielestä se on kuin merivettä joisi.”
1. Pöytä kahdelle
”Aloitan ruoan laittamisen soittamalla läpi kaikki ystäväni: kuka pääsisi kylään syömään. En muista, milloin olisin syönyt yksin. Epäsäännöllistä rytmiä eläviä näyttelijäkollegoita saatan saada ruokapöytään jopa yömyöhällä. Minulla on tuttuja ympäriinsä, joten myös työmatkoilla pyrin löytämään jonkun seurakseni.”
”Aloitan ruoan laittamisen soittamalla läpi kaikki ystäväni: kuka pääsisi kylään syömään.”
2. Omat rajat
”Olen äärimmäisen ruokarajoitteinen ihminen. Lapsesta saakka tiettyjen ruoka-aineiden, kuten kanan tai kalan, suutuntuma on ollut minulle sietämätön. Ennen rajoitteitani pidettiin nirsoiluna. Nykyään niiden kanssa on helpompi elää, sillä erityisruokavaliot ovat yleistyneet. Lapsilleni valmistan myös sellaisia ruokia, joista en itse pidä. Silloin maustan tuoksun perusteella. Oma ruokavalioni koostuu kasviksista, juureksista, Mifusta ja naudan paistijauhelihasta. Grillaamista rakastan! Grillissä toimii parhaiten tiskiltä ostettu paistijauhelihan rasvaisempi versio.”

3. Painajainen lautasella
”Nuorena teatterilaisena olin vierailemassa teatterifestivaalilla Unkarissa. Yövyin kaverini kanssa samassa perhemajoituksessa. Isäntäväki oli valmistanut paikallisen perinneruoan: oranssissa liemessä killui valkoisia läskinpaloja, lanttua ja eläimen silmiä. Näystä järkyttynyt kaverini kieltäytyi syömästä keksityn vatsapöpön varjolla – mutta Janne syö mielellään minunkin annokseni, hän ilmoitti! Piilotin ruokaa servietin väliin ja housuntaskuihin. Yöllä salakuljetin ainekset vessanpönttöön.”
4. Suolaa lasissa
”Suosikkijuomani on tuplasuolattu vichy. Ennen kuin päivä on edes puolessa, sitä on mennyt neljä viisi tölkkiä. Kotona myös Sodastreamer laulaa. Juhlapäivieni herkku on Borjomi, maailman suolaisin mineraalivesi Georgiasta. Ystävieni mielestä se on kuin merivettä joisi.”
”Suosikkijuomani on tuplasuolattu vichy.”
5. Liesiniksi
”Heirolin paistinpannuissa, kasareissa ja kattiloissa ruoka ei pala pohjaan. Induktio- tai kaasuliedellä lämpötila nousee nopeasti korkeaksi. Olen oppinut, että liettä ei kannata koskaan laittaa täysille – kikka pitää pannut paremmassa kunnossa ja tekee ruoastakin parempaa.”
Janne Kataja
44-vuotias näyttelijä, juontaja ja yrittäjä asuu Riihimäellä osin kahden tyttärensä kanssa.