Jalostetut kesäkukat eivät ole aina pölyttäjien mieleen – pörriäiset tarvitsevat siitepölyä ja mettä, asiantuntija sanoo
Puutarhan kasvit
Jalostetut kesäkukat eivät ole aina pölyttäjien mieleen – pörriäiset tarvitsevat siitepölyä ja mettä, asiantuntija sanoo
Värikkäät ja tuoksuvat kukat houkuttelevat puutarhaan tai parvekkeelle pölyttäjiä, mutta kaikki suositut kesäkukat eivät tarjoa pölyttäjille ravintoa. Kauppapuutarhaliiton asiantuntija Johanna Reinikainen kertoo, mistä on kyse.
Julkaistu 30.5.2023
Meillä kotona

Miksi pölyttäjiä kannattaa houkutella puutarhaan kukilla?

Pölyttäjät ovat tärkeitä tyyppejä koko planeetan ekosysteemin tasolla. Monimuotoisuus niin eläin- kuin kasvikunnassa pitää yllä tasapainoa, joka takaa lopulta ruokaturvan myös meille ihmisille. Lähimetsästä pääsee keräämään mustikka- ja puolukkasatoa pölyttäjien ansiosta. Omassa pihassa pölyttäjistä voi olla konkreettista iloa vaikkapa hyötypuutarhan sadonmuodostuksen kannalta.

Mitkä kukat eivät houkuttele pörriäisiä? Miksi?

Kaikki kukat eivät sisällä pölyttäjille hyödyllistä ravintoa. Esimerkiksi osa kerrotuista ja jalostetuista lajikkeista, kuten kerrottu daalia ja kerrottu samettikukka eivät sisällä siitepölyä eivätkä mettä. Kerrotuissa lajikkeissa kukintoa on kehitetty näyttävämmäksi, mutta samalla niiden heteet surkastuvat eikä kasvi pysty tuottamaan siitepölyä.

Siitepölystä pölyttäjät saavat tarvitsemaansa proteiinia ja mesikukista hiilihydraatteja, ja näitä kumpaakin tarvitaan. Pörriäinen saattaa käydä pyörähtämässä kauniilla kukalla, mutta jää nälkäiseksi.

Kerrotussa kukassa terälehdet kasvavat tiheästi monessa kerroksessa ja voivat peittää kokonaan kukan keskustan. Kuvassa daalia 'Sweet Suzanne'
”Kerrotuissa lajikkeissa kukintoa on kehitetty näyttävämmäksi, mutta samalla heteet surkastuvat eikä kasvi pysty tuottamaan siitepölyä.”
Pörriäisten on helppo päästä ravintoapajille, jos kukka on yksinkertainen ja puolikerrannainen. Kuvassa daalia ’Alstergruss’.

Voiko näitä kuitenkin istuttaa puutarhaan tai parvekkeelle?

Vaikka kasvi ei olisi hyödyllinen juuri pölyttäjille, voivat siitä hyötyä kuitenkin muut eliöt tai ihmiset. Esimerkiksi kerrottu samettikukka ei hyödytä pölyttäjiä samoin kuin yksinkertaiset kukinnot. Syksyllä kukinnan jälkeen kerrottukukkaiset kasvit voi kuitenkin kääntää maahan ja saada siten maaperän eliöitä hellivää viherlannoitetta.

Runsaslajisuus miellyttää niin pölyttäjiä kuin ihmissilmääkin, joten varminta on vaalia kasvilajien monipuolisuutta omassa puutarhassa. Kasvien ja kukkien tärkeänä tehtävänä pihamaalla ja kaupunkiympäristössä on myös tuottaa iloa ihmiselle.

”Mahdollisimman kotoperäiset ja luonnonvaraiset kasvilajit ovat pörriäisille mieluisinta ravintoa. Esimerkiksi voikukista ei kannata edes yrittää eroon!”

Miten varmistaa pölyttäjien vierailut puutarhassa?

Pölyttäjille kannattaa tarjota ravintoa koko sesongin ajan samalla ajatuksella kuin lintujen talviruokinnassa. Keväästä syksyyn kukkiva puutarha on ihana, ja sen voi suunnitella niin, että sieltä löytyy pölyttäjille mieluisia lajeja läpi kauden. Mahdollisimman kotoperäiset ja luonnonvaraiset kasvilajit ovat pörriäisille mieluisinta ravintoa. Esimerkiksi voikukista ei kannata edes yrittää eroon!

Pölyttäjät tarvitsevat ruuan lisäksi myös pesäpaikkoja ja esimerkiksi ravintoa jo perhosten toukkavaiheessa. Vaikkapa hoitamattomat alueet, lahopuut ja haravoimattomat lehtikasat voivat olla tärkeässä roolissa pörriäisten asuin- ja talvehtimispaikkana. Toisaalta vaikkapa nokkosmätäs tarjoaa nokkosperhosten toukille ravintoa. Ihmissilmälle epäsiistit risukasat ja hoitamattomat alueet voivat siis olla hyönteisille elintärkeitä, ja ne voi jättää hyvin mielin niille sijoilleen.

Ruusuruoho on varsinainen pörriäismagneetti.
1 kommentti