
Kultaa, suitsuketta ja mirhaa! Kokoa itämaan tietäjien lahjalaatikkoon kultapalloja, kvinoagranolaa, maustettuja kikherneitä ja ruususuklaata
Ainakin yhtä paljon kuin Kasparin, Melchiorin ja Balthasarin muinoin antamat arvokkaat lahjat, ystävää ilahduttavat pakettiin käärityt kultaiset taatelipallot ja hurmaava ruususuklaa. Sujauta mukaan myös joululeffan seuraksi maistuvat mausteiset kikherneet sekä jouluaamua piristävä kvinoagranola. Paketoimiseen käyvät kodin kaapeista tai kirppareilta löytyvät pahvilaatikot ja puhtaat lasipurkit.
Ruususuklaa

noin 10 isoa suklaapatukkaa tai 4 suklaalevyä
10 min + kovettuminen 1 t
Ainekset:
- 300 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
- 200 g ruby-suklaata
- 1–2 rkl ruusuvettä
- 1 dl kuorittuja, suolattomia pistaasipähkinöitä
- (kuivattuja ruusun terälehtiä, esimerkiksi Aduki)
Ruususuklaa – ohje:
- Paloittele suklaat omiin kulhoihinsa ja sulata joko mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
- Mausta tummasuklaa ruusuvedellä. Maistele ja lisää ruusuvettä tarpeen mukaan.
- Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoine vuoka (noin 20 × 35) ja kaada tummasuklaa vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Lusikoi ruby-suklaata tumman suklaan päälle ja marmoroi suklaan pinta vetämällä puisella hammastikulla edestakaisia viivoja.
- Rouhi pistaasit ja ripottele levyn päälle. Koristele halutessasi kuivatuilla ruusun terälehdillä. Anna kovettua jääkaapissa noin tunnin ajan. Nosta suklaa vuoasta leikkuulaudalle ja leikkaa joko patukoiksi tai levyiksi isolla kokkiveitsellä.

Mausteiset kikherneet

n. 3 dl valmiita kikherneitä
5 min + paahtaminen 25 min
gluteeniton | vegaaninen
Ainekset:
- 1 tlk säilöttyjä kikherneitä (380/230 g)
- 2 rkl rypsiöljyä
- ½ tl suolaa
- ¼–½ tl savupaprikaa
- 1 ½ tl juustokuminaa
Mausteiset kikherneet – ohje:
- Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä siivilässä. Kippaa herneet puhtaalle pyyhkeelle ja taputtele kuiviksi.
- Laita herneet kulhoon ja sekoita joukkoon öljy sekä mausteet.
- Levitä kikherneet leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Kääntele herneitä lastalla ja jatkaa paahtamista vielä noin 5–10 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Vinkki!
Pakkaa kikherneet puhtaaseen lasipurkkiin. Kikherneet säilyvät ilmatiiviisti pakattuna huoneenlämmössä noin viikon.
Kultaiset taatelipallot

16 kpl
15 minuuttia
gluteeniton | vegaaninen
Ainekset:
- 2 dl kaurahiutaleita
- 200 g pehmeitä, kivettömiä taateleita
- 1 rkl vettä
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 1 rkl lakritsijauhetta
- lisäksi Gold glitter -kultaspraytä (esimerkiksi Dr Oetker)
Kultaiset taatelipallot – ohje:
- Mittaa kaurahiutaleet monitoimikoneeseen ja anna käydä hetki.
- Lisää kaikki loput aineet ja jauha tasaiseksi massaksi.
- Pyöritä käsin taatelimassasta pieniä palloja leivinpaperin päälle.
- Viimeistele pallot kultasprayllä. Taatelipallot säilyvät jääkaapissa hyvinä noin 2 viikkoa.
Kvinoagranola

5–6 dl valmista granolaa
5 min + kvinoan liottaminen 1 t + paahtaminen 50 min
gluteeniton
Ainekset:
- 3 dl kvinoaa
- 1 dl kuorellisia manteleita
- 2 rkl öljyä
- ¼ tl hienoa merisuolaa
- 1 rkl seesamiöljyä
- 2 rkl seesaminsiemeniä
- 2 rkl hunajaa
Kvinoagranola – ohje:
- Huuhtele kvinoa huolellisesti tiheässä siivilässä kuumalla hanavedellä. Pane kvinoa kulhoon ja lisää haaleaa vettä noin 1 litra. Anna turvota tunnin ajan.
- Kaada kvinoa takaisin siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Anna kaiken ylimääräisen veden valua pois. Kaada kvinoa leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Paahda kvinoaa 100 asteessa noin 30 minuuttia. Sekoita kerran noin paahtamisen puolivälissä.
- Rouhi mantelit veitsellä.
- Ota kvinoa uunista ja nosta uunin lämpö 175 asteeseen. Sekoita kaikki loput granolan aineet kvinoan joukkoon ja kääntele niin että maut tasoittuvat. Jatka paahtamista 15-20 minuuttia tai kunnes granola on kauniin ruskeaa. Sekoita granolaa kerran paahtamisen aikana. Anna jäähtyä kunnolla ennen pussittamista.