Istutussuunnitelma: perinteikäs kukkapenkki punamultaisen tuvan seinustalle
Piha ja puutarha
Istutussuunnitelma: perinteikäs kukkapenkki punamultaisen tuvan seinustalle
Kestävät ja vuosien saatossa hyviksi havaitut kasvit kuuluvat punamultaisen talon pihapiiriin. Seinänvierustalla on sijansa kukkapenkille, johon voit kerätä kaikki rakkaimmat, mummolan kukkamaalla kukoistaneet lajit. Mallia saat tämän jutun hempeästä istutussuunnitelmasta.
9.10.2017
 |
Viherpiha

Vanhan punamultaisen mökin pihamaalta paljastuu usein sinnikkäitä perennoja tai sammaloituneita omenapuita, jotka ovat pitäneet pintansa vuosikymmenet ilman huolenpitoa. Perinteikkäitä maatiaislajeja ja oloihimme sopeutuneita luonnonkasveja ymmärsivät jo isovanhempamme istuttaa puutarhoihinsa.

Näitä suloisia ja vaatimattomia lajeja kannattaakin säästää ja vaalia puutarhan kukkapenkissä. Ne sopivat erinomaisesti myös uuden punamultaisen talon yhteyteen. Istuta niiden seuraksi kestävistä kannoista lisättyjä lajeja, joita onneksi kasvatetaan muutamilla kotimaisilla taimistoilla.

Perusta punamultaisen talon seinustalle suloinen, vanhanajan kukkapenkki. Aurinkoiseen kukkamaahan kuuluvat itseoikeutetusti leimuavanpunaiset idänunikot, raikkaat päivänkakkarat, suloiset kellokukat ja upeat, pensasmaiset pionit.

Myös vaaleat pastellisävyt tulevat kauniisti esiin punamultaista tupaa tai taloa vasten. Ne ovat hienoimmillaan kevyessä katveessa tai pehmeässä kesäillan valossa. Monet vanhoilta pihoilta tavattavat perennat ovatkin vaaleansinisiä tai -liiloja, hempeän ruusunpunaisia tai valkoisia.

Esimerkiksi kevyessä varjossa viihtyvän, siniviolettikukkaisen lehtoakileijan väri vaihtelee aniliininpunaisen, sinisen ja valkoisen sävyissä. Akileijat myös risteytyvät helposti keskenään. Niiden kumppaneiksi sopivat vaikkapa vaaleankeltaiset kevätesikot tai pastellinsävyiset, nuokkuvakukkaiset varjoliljat.

Jos olet hankkinut vanhan puutarhan, siellä kasvavia perennoja on helppo tarvittaessa siirtää, jakaa ja istuttaa uudelleen, mutta pensaat ja puut on yleensä syytä jättää sijoilleen. Leikkaa vanhoja omena- ja muita hedelmäpuita varovasti ja vähän kerrallaan. Iäkkäät puut ovat arvokkaita jo pelkästään maiseman kannalta, ja niiden lajikkeet saattavat paljastua ainutlaatuisiksi

Istutussuunnitelma: perinteinen ja helppohoitoinen kukkapenkki

Istutussuunnitelman lajit kukkivat vuodesta toiseen ilman erityistä hoitoa ja pitävät hyvin pintansa myös rikkakasveja vastaan.

Esimerkkisuunnitelman kukkapenkin istutusalueen koko noin 6 metriä x 2 metriä.

Kukkapenkin kasvimäärät:

  • 6 morsiusleinikkiä
  • 6 jalopähkämöä
  • 6 kevätkaihonkukkaa
  • 6 kyläkurjenpolvea
  • 7 harmaamalvikkia
  • 8 puistolemmikkiä
  • 8 arovuokkoa
  • 5 ruusunätkelmää.

Malli-istutuksen kasvien hinta noin 280 euroa.

1. Morsiusleinikki, Ranunculus aconitifolius ’Flore Pleno’

Hieno vanhanajan perenna, jolla on raikkaan vihreät, liuskaiset lehdet ja valkeat, pallomaiset kukat. Viihtyy parhaiten kevyessä varjossa, mutta menestyy auringossakin, kunhan kasvualusta on riittävän tuoremultainen. Kestävä leikkokukka ja kaunis lisä kesäisiin kimppuihin. Istuta noin 40 sentin välein.

Valon tarve: aurinko–varjo

Korkeus: 60 cm

Kukinta-aika: touko–heinäkuu

2. Jalopähkämö, Stachys macrantha

Helppohoitoinen ja näyttävä perenna menestyy monenlaisilla mailla ja kasvupaikoilla. On parhaimmillaan kuitenkin puolivarjoisissa penkeissä, ravinteikkaassa ja tuoreessa multamaassa. Sinipunaiset, pystyt kukinnot sietävät hyvin sadetta ja kestävät pitkään maljakossa. Jaa taimet, kun kasvusto alkaa harveta keskeltä. Istuta 40 sentin välein.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 30–50 cm

Kukinta-aika: heinäkuu

3. Kevätkaihonkukka, Omphalodes verna

Erinomainen peittoperenna kukkii kevätkesällä taivaansinisin, lemmikkiä muistuttavin kukin. Herttatyviset lehdet ovat vaaleanvihreitä ja säilyvät kauniina syksyyn saakka. Sopii puiden ja pensaiden alustoille rinteisiin ja kukkapenkin reunakasviksi. Ei siedä kuivuutta. Suojaa talveksi lumettomilla paikoilla.

Valon tarve: puolivarjo

Korkeus: 15 cm

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

4. Kyläkurjenpolvi, Geranium pratense ’Mrs Kendal Clark’

Luonnonperenna, joka on aiemmin ollut yleinen kukkapenkeissä. Nykyisin tarjolla on useita lajikkeita, joiden väri vaihtelee sinisen ja violetin sävyistä puhtaan valkoiseen. ’Mrs Kendal Clark’ -lajikkeen kukat ovat hempeän vaaleansiniset. Istuta tuoremultaiseen ja kalkittuun maahan. Siementaimia syntyy herkästi.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 60 cm

Kukinta-aika: heinä–elokuu

5. Harmaamalvikki, Lavatera thuringiaca

Perinteikäs vanhojen pihojen kasvi on helppohoitoinen syyskesän kukkija. Kestävä myös leikkona. Kasvutapa on pensasmainen, korkeat kukkavarret eivät yleensä kaipaa tukea. Istuta esimerkiksi tuvan suojaisalle seinustalle matalampien perennojen taakse. Leikkaa kuihtuneet kukkavarret ja suojaa talveksi lumettomilla paikoilla. Helppo lisätä siemenistä, voit myös jakaa taimet syyskesällä. Istuta ravinteikkaaseen hiekansekaiseen multamaahan 40 sentin välein. Sietää myös paahdetta.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 100–150 cm

Kukinta-aika: heinä–syyskuu

6. Puistolemmikki, Myosotis sylvatica

Meillä luonnonvarainen perenna, joka sopii myös veden äärelle ja kosteille niityille. Kasvupaikan tulee olla tuoremultainen, sillä kuivuus altistaa kasvin helposti härmälle. Lyhytikäinen laji, mutta siementää runsaasti ja säilyy siten kasvupaikallaan. Liiallista leviämistä on helppo taltuttaa kitkemällä, sillä pikku taimet irtoavat vaivattomasti mullasta. Pienet kukat ovat useimmiten vaaleansinisiä, toisinaan myös valkoisia tai vaaleanpunaisia.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 20–40 cm

Kukinta-aika: touko–heinäkuu

7. Arovuokko, Anemone sylvestris

Suurikokoista valkovuokkoa muistuttava perenna suosii tuoremultaista, hiekalla parannettua ja kalkittua kasvualustaa. Paras kasvupaikka on puolivarjoinen ja tuulensuojainen, paahteessa kukinta jää lyhyeksi. Leviää juurirönsyjensä avulla ja vaatii kasvurauhaa. Lehdistö säilyy kauniina kukinnan jälkeen. Sopii myös metsäpuutarhaan sekä puiden ja pensaiden alustalle.

Valon tarve: aurinko–varjo

Korkeus: 30–40 cm

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

8. Ruusunätkelmä, Lathyrus latifolius

Monivuotinen, ruohovartinen köynnös, jonka tuoksuhernettä muistuttavat perhosmaiset kukat houkuttelevat medellään perhosia. Kukat ovat vaaleanpunaiset, valkoiset tai punaiset. Istuta seinustalle, säleikköön tai pergolaan ravinteikkaaseen ja tuoreeseen, mutta läpäisevään ja kalkittuun multaan. Anna kasvurauha. Taimia on saatavilla, mutta voit myös kasvattaa siemenestä.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 150–200 cm

Kukinta-aika: kesä–elokuu

Kommentoi »