
Mamma mia! Viiniasiantuntija Ilkka Sirénin vinkit edullisiin italialaisiin arkiviineihin
Italialaisilla viini kuuluu ruokapöytään siinä missä leipä ja vesi. Nappaa tästä hinta-laatusuhteeltaan mainio viini vaikkapa vähän paremmalle arkiaterialle.
1. Tyylikäs valkoviini

Kätevän kokoiset ”puolikkaat” viinipullot sopivat arkeen kuin nakutetut. Pohjois-Italian Alto Adige tunnetaan luonteikkaista ja raikkaista viineistä. Chardonnay-rypälelajikkeesta valmistettu valkoviini on pirteän hapokas ja tuoksussa on omenaa, limettiä sekä hennon yrttinen vivahde. Tyylipuhdas italialainen chardonnay on erinomainen valinta vaikkapa merenelävien tai kevyiden pastaruokien seuraksi.
Kätevän kokoiset ’puolikkaat’ viinipullot sopivat arkeen kuin nakutetut.
2. Raikas rosee

Sisilialainen luomurosee on kevyt ja raikkaan marjaisa seurusteluviini. Valmistuksessa rypäleiden kuoret ovat kosketuksissa mehun kanssa vain lyhyen ajan, mikä antaa viinille kauniin vaaleanpunaisen värin. Tuoksussa pääosaa esittävät mansikka, vadelma ja karpalo. Nero d’Avola- ja Shiraz-rypäleistä valmistettu roseeviini on erinomainen valinta kesäpäivien viilentäjäksi tai esimerkiksi grillipizzan kyytipojaksi.
3. Juustojen ystävä

Appassimento-menetelmällä valmistetut viinit tehdään osittain tai kokonaan rusinoituneista rypäleistä. Kun vesi haihtuu rypäleistä, maku muuttuu intensiivisemmäksi. Myös pieni määrä jäännössokeria on tyypillistä appassimento-punaviinille. Runsas ja täyteläinen maku pursuaa tummia marjoja, luumua ja mausteisuutta. Tanniinit ovat miellyttävän pehmeät. Viini soveltuu hyvin esimerkiksi kypsien juustojen tai grillatun lihan kanssa.
4. Mehevää menoa

Barbera on yksi Piemonten tunnetuimmista rypälelajikkeista ja tämä viini on siitä malliesimerkki: mehukas, mausteinen ja täyteläinen, mutta silti leikkisä ja raikkaan marjaisa. Tynnyrikypsytys antaa viinille lisää syvyyttä ja vivahteikkuutta. Viini sopii erinomaisesti italialaisen keittiön liharuokien ja eritoten tomaattipohjaisten pasta-annosten kanssa. Viini sopii mainiosti pasta puttanescalle!
5. Kahvipöydän suosikki

Makea kuohuviini on tätä nykyä harvinaisempi näky ruokapöydissä, mutta suomalaiseen kahvittelukulttuuriin se sopii täydellisesti. Moscato Bianco -rypälelajike tunnetaan runsaan aromaattisesta tuoksusta, eikä tämä viini ole poikkeus. Lasista hyppää esiin persikkaa, omenaa ja kukkaisia aromeja. Kuohuviinin makeutta tasapainottaa raikas hapokkuus sekä pirteä kuplarakenne. Tarjoile hyvin viilennettynä marjaisten kakkujen tai leivosten kanssa. Kokeile tätä makeaa kuoharia hedelmäpiiraan kera – reseptiin pääset tästä!
Katso Ilkan viinivinkki!
Ilkka Sirén esittelee makean italialaisen kuohuviinin Marenco Asti Dolcen. Katso video alta tai Meillä kotonan Instagramista.