Ikkunaremontti 1970-luvun taloon päivässä – katso miten se tehtiin!
Rakenna ja remontoi
Ikkunaremontti 1970-luvun taloon päivässä – katso miten se tehtiin!
1970-luvun talon ikkunaremontti tehtiin yhden päivän aikana. Uusien ikkunoiden ansiosta talon energiankulutus laskee ja vedon tunne pysyy ulkopuolella. Lue, miten tämä ikkunaremontti tehtiin!
Julkaistu 18.10.2017
Meidän Talo

Vuonna 1978 rakennettu talo oli ikkunaremontin tarpeessa. Ikkunaremontti tilattiin pakettitoimituksena, johon sisältyivät aukkojen mittaukset, uudet ikkunat asennettuina sekä vanhojen purku ja kuljetus kaatopaikalle.

Operaatio koski vain talon vanhaa yksikerroksista osaa eli kuutta alkuperäistä ikkunaa. Vuonna 2008 rakennetun kaksikerroksisen laajennusosan alumiinipuuikkunat täyttävät vielä kauan tehtävänsä.

Ikkunaremontti alkoi aamupäivällä. Uudet ikkunat olivat jo tontilla odottamassa. Muu materiaali sekä työvälineet, samoin kuin pikku verstas kanttauskoneineen, saapuivat paikalle varhain aamulla asennusautolla.

Uudet ikkunat on rahdattu tontille jo edellispäivänä. Niiden puukarmia suojaa huoltovapaa alumiiniverhous.

Purkuikkunat saatiin ehjinä irti

Tässä ikkunaremontissa noudatettiin aukko kerrallaan -taktiikkaa. Toinen tapa on työvaihe kerrallaan, mutta sade- ja pakkassäillä se on huonompi vaihtoehto.

Aluksi asentajat levittivät sisälle asennusmattoja, jotta asunto säilyisi siistinä. Seuraavaksi he irrottivat takapihan puoleisen kookkaan ikkunan karmista listat ja puitteet ja nostivat ne pihalle. Sen jälkeen tuli itse karmin vuoro: se heivattiin aukosta ulos heti, kun kiinnitysruuvit oli ehditty kiertää auki akkutyökalulla.

Useimmiten purettavat karmit sahataan puukkosahalla poikki, mutta tässä tapauksessa purkuikkunat haluttiin säilyttää ja ne piti saada ehjinä pois.

Ison ja pienen ikkuna-aukon välinen pystytolppa sahattiin pois, sillä se ei ollut kantava rakenne. Kahdesta aukosta tuli yksi, ja siihen tulisi yksi kaksiosainen ikkuna, jossa on hyttyspuitteella varustettu tuuletusikkuna.

Aukon alapuu oli vielä hyvässä kunnossa. Asentaja ruuvasi siihen kolme 70-millistä pitkää ruuvia noin 40 sentin välein parin sentin syvyyteen. Näin uusi ikkuna on helppo säätää haluttuun korkeusasemaan ja vaateriin.

Paksu lasi tuo turvallisuutta

Vanhojen ikkunoiden vesipeltien kaato oli riittämätön. Uuden pellin haluttiin johtavan sadevettä paremmin pois, ja siksi karmia piti kohottaa 15 milliä alkuperäistasosta. Tämä huomioitiin jo ikkunoiden mitoituksessa.

Ikkunaelementit ovat raskaita, joten asentajat kärräävät ne aina pyöräalustalla aukon luokse. Ikkunan painoa selittää huoneen puoleisen lasin paksuus. Turvallisuussyistä se on tässä kohteessa kuusi milliä, sillä ikkuna on alle 70 sentin korkeudella lattiasta. Myös karkaistu tai laminoitu lasi täyttäisivät rakennusmääräysten vaatimukset.

Asentajat nostivat karmin alapuun ruuvien päälle ja virittivät karmin korkeuden ja suoruuden ruuveilla huolellisesti kohdalleen. Tämän jälkeen karmi kiinnitettiin 90-millisillä ruuveilla runkoon joka sivulta.

Talon rakennuspiirroksiin ei luotettu, vaan jokainen ikkuna-aukko mitattiin paikan päällä. Työpari nostaa tuuletusluukullisen ikkunan karmia aukkoon.

Saumavaahdon pitää kovettua vuorokausi

Puitteiden kiinnityksen jälkeen asentajat täyttivät karmin ja rungon väliset raot eristävällä polyuretaanivaahdolla. Ikkunat olivat suljettuina, ja ohjeen mukaan niitä ei pitäisi avata massan kovettumisen eli noin vuorokauden aikana. Tilkkeeksi käy saumavaahdon sijasta myös paisuva saumanauha, jos pielet ovat suorat eikä niissä ole epätasaisuuksia.

Vesipelliksi asentaja leikkasi 30 senttiä leveästä peltirullasta peltisaksilla kolmen metrin aihion. Sitä seurasi 20 millin kavennus ja monensuuntaiset taivuttelut kanttauskoneella, ja lopulta kaksipuolisesti pinnoitettu pelti voitiin asentaa karmin alumiiniprofiilin uraan. Nauloja tai ruuveja ei kiinnityksessä tarvittu.

Ennen puolta päivää ehdittiin uusia vielä kaksi muuta pihanpuoleista ikkunaa. Ne, kuten muutkin loput ikkunat, olivat ensimmäistä ikkunaa pienempiä. Iltapäivällä oli laittamatta enää kolme ikkunaa.

Kuusimillisellä lasilla varustettu puite asetetaan paikoilleen karmiin.
Karmi kiinnitetään seinärakenteeseen joka sivultaan 90-millisillä ruuveilla.Ikkunaremontti lähenee loppuaan, kun vesipelti lyödään karmin alumiiniprofiilin uraan.
Takapihan puoleiseen isoon aukkoon on asennettu uusi, tavallisella selektiivilasilla varustettu ikkuna. Karmin ja alapuun välinen rako tilkitään polyuretaanivaahdolla.
Ikkunaremontti lähenee loppuaan, kun vesipelti lyödään karmin alumiiniprofiilin uraan.

Lisäsuojaa auringolta

Talon asukkaita oli kesäisin kiusannut auringonpaisteen aiheuttama länsipuolen huoneiden ylilämpö. Siksi uusissa ikkunoissa on aurinkosuojalasi, joka päästää sisälle vain 34 prosenttia auringon energiasta. Lisäksi niihin asennettiin sälekaihtimet jo tehtaalla.

Jo neljän maissa talon kaikki uudet ikkunat olivat paikoillaan. Pihan puolen ison ikkunan vuorilaudat kiinnitettäisiin vasta sitten, kun remontin yhteydessä uusittujen ulkoverhouspaneelien maalaus ehtii kuivua.

Tähän taloon valittujen ikkunoiden U-arvo on 1,00. Kun arvio alkuperäisten ikkunoiden U-arvosta on 2,1, vähenee talon energiankulutus tällä perusteella runsaat 100 kWh vuodessa ikkunaneliömetriä kohti. Ikkunaremontilla haluttiin vähentää myös vedon tunnetta ja parantaa talon ääneneristävyyttä.

Iltapäivällä kaikki uudet ikkunat ovat paikoillaan. Vaikka uudet ruudut ovat aiempien tapaan kolmilasiset, ne eroavat suuresti lämmöneristävyydeltään ja toimivuudeltaan.

Hyvä tietää ikkunaremontista

  • Ikkunoiden parhaimmat U-arvot ovat alle 0,7. U-arvosta johtuva E-luku kertoo vuotuisen energiankulutuksen ikkunaneliötä kohti. U-arvoilla 0,67 ja 1,0 E-luvut ovat 44 ja 86 kWh/m2,a. Vanhojen ikkunoiden E-luku voi ylittää 200 kWh.
  • Ikkunoiden U-arvot ja seinien eristepaksuudet kompensoivat toisiaan. Tehokkaat ikkunat vähentävät vedon tunnetta, jolloin voidaan alentaa sisälämpötilaa. Yhden asteen sisälämpötilan lasku säästää lämmityskuluja viisi prosenttia.
  • Matkapuhelin ei aina toimi talon sisätiloissa moitteettomasti. Syinä ovat matalaenergiaikkunoissa käytetty lasien kaksinkertainen selektiivipinnoite (ohut metallikerros) sekä paksut, vaimentavat seinärakenteet, jos alueella on alhainen kentänvoimakkuus. Ongelmaan tuo avun radioaaltoja paremmin läpäisevä ikkuna (esim. Signal Window).
  • Ikkunoihin on saatavilla myös itsepuhdistuvia auringonsuojalaseja.
  • Ikkunoita vaihdettaessa on eduksi pitäytyä aiemman tyylisissä. Kun talon julkisivu ei muutu, ei myöskään rakennuslupaa tarvita. Aukkojen mittaus kannattaa teetättää ikkunamyyjällä, jolloin tällä on vastuu ikkunoiden mitoituksesta.
  • Ikkunat voi vaihtaa ainakin alle 15 asteen pakkasilla. Tällöin eristyksenä käytetään talvipolyuretaanivaahtoa.

Lue lisää:

Kommentoi »