Onko sinulla Ikea-kaluste, josta haluaisit eroon? Kalustejätti ostaa käytetyt huonekalut takaisin


Hemnes, Bestå ja Billy... onko kotiin kertynyt liikaa kalusteita? Tarpeettomiksi jääneet Ikean huonekalut voi viedä lunastettavaksi Ikean Kodista kotiin -palveluun. Palvelun käytön edellytyksenä on Ikea Family -jäsenyys. Sieltä ne menevät myyntiin tavaratalojen löytöpisteisiin.
Teksti Emmi Nissi
Kuvat valmistajat

Mistä Kodista kotiin -palvelussa on kyse, Janina Myllynen Ikean viestinnästä?

Tarpeettomiksi jääneet Ikean huonekalut voi tuoda takaisin tavarataloihin, josta ne myydään uusiin koteihin. Palvelu on itse asiassa ollut olemassa jo vuodesta 2016, mutta se on alkanut nyt selvästikin kiinnostaa entistä enemmän, kun kuluttajat ovat tietoisempia kierrättämisestä ja kiertotaloudesta.

Mitä tuotteita Ikea ostaa kuluttajilta?

Otamme vastaan koottuja ja kovapintaisia Ikea-huonekaluja: sohvapöytiä, yö- ja apupöytiä, tv-tasoja, kirjahyllyjä, kaappeja, työpöytiä, tuoleja, ruokapöytiä, vitriinejä sekä lipastoja. Kalusteet otamme vastaan nimenomaan koottuina.

Kodista kotiin -palvelun käyttäjän tulee olla Ikea Family -jäsen

Millaisessa kunnossa kalusteiden tulee olla?

Otamme vastaan käyttökuntoisia kalusteita: esimerkiksi elämisen jäljet saavat kyllä näkyä, jos kaluste on edelleen toimiva. Jos tuote ei heikon käyttökunnon vuoksi soveltuisikaan jälleenmyyntiin, asiakas voi kuitenkin jättää sen tavarataloon. Silloin huolehdimme kalusteen asianmukaisesta kierrättämisestä.

Miten toimin käytännössä, jos tuon tuotteen takaisin?

Käytännössä asiakas vie huonekalun tavaratalon vaihto- ja palautusosastolle. Siellä työntekijä tarkastaa huonekalun ja hyvittää kalusteen takaisinostoarvon hyvityskuponkeina. Kuponkeja voi käyttää Ikean tavarataloissa mukaan luettuna ravintola, bistro ja herkkutori.

Asu ja sisusta ekologisemmin! Listasimme 18 konkreettista tekoa, joilla pienennät asumisesta syntyvää hiilijalanjälkeä.

Tavarataloihin voi tuoda esimerkiksi käytetyt Ikean pöydät ja tuolit. Jutun kuvat: Ikea

Kuinka suuri hyvitys on?

Osoitteesta www.ikea.fi/kodistakotiin on nähtävillä hyvityshinnasto. Hyvityksen arvo on tuotteesta riippuen 5–20 euroa, ja hyvityksen saa käyttöönsä heti tuotteen jättämisen yhteydessä.

Missä kierrätetyt kalusteet ovat myynnissä?

Kierrätettyjä tuotteita myydään tavaratalojen löytönurkassa. Se löytyy tavarataloista hieman ennen kassoja. Kodista kotiin -palvelun kautta tulleet kalusteet myydään löytönurkassa erillisellä Kodista kotiin -merkinnällä varustettuina. Jokaisessa Suomen tavaratalossa on oma löytöpiste.

Millaista palautetta olette saaneet löytöpisteistä?

Kodista kotiin -tuotteet ovat todella suosittuja löytöpisteillämme, ja kaikenlaiset kalusteet haetaan löytönurkista nopeasti uusiin koteihin – joskus jopa minuuteissa.

Mitä muuta kierrätykseen liittyvää teillä on suunnitteilla?

Ikea tutkii parhaillaan maailmanlaajuisesti mahdollisuuksia huonekalujen leasing-palveluun. Esimerkiksi ulkomailta tulevat opiskelijat tarvitsevat kalusteita vain lyhyen aikaa. Tarkastelemme jatkuvasti myös sitä, miten voisimme tulevaisuudessa tarjota kierrätettäville huonekaluille kuljetuspalvelua, joka sulautuisi kestävästi muuhun logistiikkaamme.

Ikea ei ole ainoa yritys, joka ostaa asiakkailta vanhoja tuotteita. Myös Iittalan myymälöihin voi nykyään tuoda Iittalan ja Arabian vanhoja astioita – lue Vintage-palvelusta kertova juttu täällä.

Juttua muokattu 20.6.2019: Lisätty tarkennus: Kodista kotiin -palvelun käyttäjän tulee olla Ikea Family -jäsen.

Julkaistu: 18.6.2019