Unelmien Talo&Koti

Kermanvaalea mansardikattoinen 'vanha rouva' on Tiinan ja Jukan helmi: ”Emme todellakaan olleet hankkimassa yhteistä taloa, mutta niin vain kävi”

Kermanvaalea mansardikattoinen 'vanha rouva' on Tiinan ja Jukan helmi: ”Emme todellakaan olleet hankkimassa yhteistä taloa, mutta niin vain kävi”
Tiina ja Jukka vasta seurustelivat, kun Tiina paljasti kumppanilleen haaveilevansa vanhasta mansardikattoisesta talosta. Jukka painoi toiveen mieleen, ja pian pari oli jo hieromassa elämänsä kauppoja.
Julkaistu: 23.5.2022

Juttu on julkaistu Unelmien Talo&Koti -lehdessä 4/2021.

Vehreä puutarha ympäröi Tiina Hovatan Villa Helmeksi kutsumaa 1940-luvun puutaloa. Omenapuun alla komeilee puoliso Jukka Ruuskasen Tiinalle lahjaksi rakentama kasvihuone. Näyttää kuin sekin olisi ollut paikallaan jo vuosikymmeniä.

– Minusta tämä vanha rouva on todellinen lady. Meille talo on ihan helmi. Se oli selvää ensi näkemältä, Tiina sanoo.

Tiina kertoi Jukalle haaveilevansa vanhasta talosta, jossa olisi mansardikatto. Ensimmäinen reissu tulevalle kotitalolle tehtiin kevättalvella tietämättä, että talo oli myynnissä. Jukka halusi vain tarkistaa, vastasiko talo Tiinan unelmaa. Vierailu jäi sillä kertaa kurkisteluksi pihalle. Kun Tiina myöhemmin selasi netin myyntipalstaa, vastaan tuli talo, josta oli vain yksi kuva ja sekin ruokailutilasta. Jukka tunnisti nurkan.

– Olimme tuolloin Jukan kanssa seurusteluvaiheessa. Emme todellakaan olleet hankkimassa yhteistä taloa, mutta niin vain kävi. Ilmoituksesta innostuneina soitimme omistajalle, ja vapun vietimmekin jo Villa Helmessä, Tiina kertoo.

Tiinan ja Jukan aikuiset lapset asuvat jo omillaan, ja Jukan nuorempi tytär asuu pääsääntöisesti äitinsä luona.
Suuri piha tarjoaa tekemistä läpi vuoden. Hyötypuutarhaan ja kasvihuoneelle kuljetaan kaariportin kautta. Viime kesänä Tiina istutti sen juurelle köynnösruusun.
”Juureni ovat Karjalasta. Luulen, että luonteen lisäksi olen perinyt sieltä rakkauden kaikkeen kauniiseen.”
Asetelmat vaihtuvat tiuhaan olohuoneen sivu­pöydällä. Kesäaikaan mukana on aina luonnon­kukkia. Tiina säilyttää tilpe­höörit näteissä rasioissa. Alahyllyllä olevan laatikon hän päällysti olkkarista yli jääneellä tapetilla.
Kevään korvalla olohuoneen tekstiilit vaihtuvat hennon vaaleanpunaisiksi. – Roosan kanssa olen maltillinen: vähemmän on enemmän. Usein tyyny tai kukkakimppu riittää väripilkuksi, Tiina kertoo.
Olohuoneen ovesta pääsee koko talon levyiselle terassille. Pitsiverhot ovat Lene Bjerren mallistosta.
Olohuoneen sohvalta voi katsella ikkunoiden takana siintävää järvimaisemaa tai tele­visiota. Punertava tapetti on Boråstapeterin Nocturne.
Jukka teki kirpparilta ostettuun emännänkaappiin uuden taustalevyn, ja Tiina muodisti ilmeen mustalla liitutaulumaalilla.
Tiinan ja Jukan makuuhuoneen ikkunasta näkyy järvelle. Seinät tapetoitiin muuton yhteydessä. Kaapissa odottavat uudet, voimakkaamman väriset tapetit.
Suuri vaatehuone oli alkujaan Tiinan nuorimmalle tytölle rakennettu oma soppi. Tyttären muutettua omaan kotiin siitä tuli pukeutumistilan ja vaatehuoneen yhdistelmä.
Yläkerrassa on Tiinan oma soppi, pieni aulatila, jossa hän katselee lempisarjojaan ja lukee lehtiä ja kirjoja.
Tiinan ja Jukan mielestä puutarhassa pitää kulkea hymy huulilla.
Keittiö on Tiinan lempi­paikkoja. Hän tykkää sekä kokata että leipoa. Herkkuja nautitaan etupäässä viikonloppuisin.
Ikean kalusteiden tasot ovat tammea. Myös posliininen allas hankittiin Ikeasta. Pikkupöytä on aamiaiskäytössä, isompi pöytä sijaitsee viereisessä ruokailu­tilassa.
Isolla porukalla aterioidaan ruokailutilassa. Tine K:n kattovalaisin tuo tunnelmaa perhepäivällisille.

Kuokkaniemen talot on rakennet­tu aikoinaan Tynkkylänjoen kartanon palvelus­väen asunnoiksi. Tontit ja rakennukset ovat melko pieniä. Myöhem­min Tiina ja Jukka ostivat perikunnalta myös Villa Helmen viereisen tontin ja sen myötä kaksi mökkiä. Tontin neliöt tuplaantuivat.

– Maalasimme talon vaniljan sävyiseksi. Meistä se näytti hieman nuhjaantuneelta ennen huoltoa. Muutakin remonttia riitti. Pääsääntöisesti Jukka tekee työt ja minä toimin apurina, Tiina sanoo.

Jukka remontoi keittiön ja tapetoi tai maalasi huoneiden seinät. Eteisessä, keittiössä ja ruokailuhuoneessa katseet kerää uusi Marrakech-henkinen vinyylilankkulattia.

Ruokailutilan suuren pöydän ääreen mahtuu sukulaisia, ystäviä ja perhettä.

– Meillä molemmilla on lapsia aiemmista liitoista. Vaikka yhteisiä lapsia ei olekaan, juhlimme äitien- ja isänpäivää muistamalla toisiamme. Minun äitienpäivälahjani oli viime vuonna Jukan rakentama kasvihuone, Tiina kertoo.

Terassi on pariskunnan kesäkeidas. Sieltä avautuu näkymä sekä puutarhaan että vieressä siintävälle Saimaalle. Veneellä taittuu matka kaupunkiin, jossa käydään kaupoissa, kahvilassa tai Olavinlinnan lähellä sijaitsevissa ravintoloissa.

”Vanha talo on viehättävä tämmöisenäkin. Toki jos saisin heilauttaa taikasauvaa, se olisi puolet suurempi.”

Kasvihuoneen lattia on ladottu perinteisesti tiilistä.Tiina oli päättänyt ladontamallin jo kauan ennen kasvihuoneen rakentamista.
Pihahuone on tehty kierrätysmateriaaleista. Kaupasta on haettu vain naulat, valokate, betoni, sementti ja ruuvit.
Kasvihuoneen takana aitaa vasten on Tiinan ruukutuspiste, jolle on käyttöä varsinkin keväisin.
Tiina oli aina haaveillut englantilaistyyppisestä kasvihuoneesta.
Edelliset asukkaat rakensivat terassin talon seinustalle. Jukka jatkoi sitä, ja nyt terassi ulottuu sisäänkäynnille saakka. Aurinkotuoleja suojaa paviljonki, jonka katto irrotetaan rankkasateen ajaksi.
Vanhoihin taloihin kuuluu omistusoikeus osuus­kunnan rantaan ja venevalkamaan. Sinne on pihasta vain muutama askel. Omassa puutarhassa on ihana viettää kaunista kesäpäivää, ja kun tekee mieli vaihtelua, Tiina ja Jukka lähtevät veneellä kaupungille.
Kasvihuoneen edustalla voi levähtää romanttisella rautasohvalla. Sisällä kasvihuoneessa aika kuluu kukkia hoidellen, päiväkahvia juoden ja järvimaisemaa ihastellen. Katso lisää kuvia parin kotoa Tiinan Instagram-tililtä: tiina_hovatta.
Tiina tykkää vaaleanpunaisista kukista varsinkin puutarhassa.
Tiina on istuttanut somat orvokit vanhaan teepurkkiin. Salaojitus pitää mullan sopivan kosteana.
Laiskaksi heittäytynyt sammakkoprinssi toivottaa tulijat tervetulleiksi kasvihuoneeseen.
1 kommentti