Hyvästi kellastunut puupinta! 6 ideaa kulahtaneen mäntypinnan piristämiseen
Kuin uusi
Hyvästi kellastunut puupinta! 6 ideaa kulahtaneen mäntypinnan piristämiseen
Vanhoja puupintoja kannattaa vaalia, mutta jos vahvasti kellastuneet mäntypinnat eivät miellytä, kannattaa miettiä vaihtoehtoja.
Julkaistu 1.8.2023
Meidän Talo

1. Maalia pintaan

1960-luvun hirsimökin kaikki pinnat olivat kellastuneet vahvasti. Uusi ilme syntyi maalaamalla katto ja lattia­laudat valkoisiksi. Seiniin valittiin hengittävä musta maali, joka peitti kellastuneen puupinnan yhdellä maalauskerralla. Hauskaa persoonal­lisuutta saatiin maalamalla ovi vihreäksi!

Kuva: Ilona Pietiläinen

2. Katse kattoon ja lattiaan

Jos hirsiseinät ovat hyväkuntoiset, niiden maalaamista kannattaa aina harkita tarkasti. Usein ilme raikastuu jo lattian ja katon maalaamisella. Hailuotolaisen talon remontissa haluttiin vaalia vanhaa, siksi pyöröhirsipinnat saivat jäädä ennalleen. Entisen päätyikkunan paikalla on nyt ovi. Myös se lisää tilaan valoa.

Kuva: Juha Sarkkinen

3. Mustat detaljit

Tämä 1970-luvun talo sai uuden omistajan nimenomaan upeiden mäntypintojensa ansiosta. Aiemmin täysin mäntyinen miljöö kuitenkin keveni remontissa, kun puiset mäntyportaat purettiin ja tilalle saatiin mustat askelmat ja kaiteet. Musta terävöittää muutenkin ilmettä seinissä, ovissa ja muissa detaljeissa.

Kuva: Maria Kalmi

4. Puun tuntua paneelilla

Vanhassa saunamökissä haluttiin vaalia 1950-luvun tunnelmaa. Alkuperäisiä puupintoja säästettiin, mutta seinät jouduttiin uusimaan. Ne päällystettiin Lopen rakennuspuun siskonpaneeleilla, jotka tuovat raikkaan valkoisinakin kivaa puuntuntua vanhaan miljööseen.

Siskonpaneeli on tuttu rintamamiestaloista, joissa se on ollut tyypillinen esimerkiksi eteisissä ja portaikoissa. Kuva: Mikko Kaaresmaa

5. Täydellinen valkopesu

Aiemmin varastona toimineesta tilasta tuli viihtyisä vierasmaja, kun kokonaan kellastunut mäntypintainen huone koki täydellisen valkopesun. Tässä pienen budjetin remontissa seinät ja katto maalattiin vesiohenteisilla maaleilla valkoisiksi ja lattialaudat harmaiksi. Kesäistä tunnelmaa lisää päätyseinälle kipsilevyjen päälle asennettu Boråstapeterin Aurora-tapetti.

Kuva: Antti Rintala

6. Tummaa lakkaa

Vähän yli 20 vuotta sitten rakennetun kesäkodin kellastuneet pinnat ”raikastuivat” tummalla lakalla. Valkoisten kalusteiden ja tummien seinäpintojen yhdistelmä on moderni mutta lämmin. Tila sai hieman lisää visuaalista korkeutta, kun katto maalattiin valkoiseksi.

Kuva: Krista Keltanen
Kommentoi »