Avotakka

6 syytä nähdä mänty uusin silmin! Suomalaisille niin tutut mäntypaneelit ja -kalusteet tekevät hiljaista paluuta

6 syytä nähdä mänty uusin silmin! Suomalaisille niin tutut mäntypaneelit ja -kalusteet tekevät hiljaista paluuta
Mäntypanelointi ja -kalusteet tuovat lämpöä ja kodikkuutta moderniin sisustukseen. On aika alkaa arvostaa kotoista ja suloisen laikukasta ystäväämme!
Julkaistu: 23.8.2019

1. Vanha tuttu yllättää

Puisia Lundia-hyllyjä on viime vuosina maalattu urakalla uuteen uskoon. Valkoinen ja musta ovat tiettävästi suosituimmat maalivärit. Rohkeimmat tuunaajat ovat maalanneet hyllyihinsä jopa psykedeelisiä kuvioita. Yhtäkkiä alkuperäinen puuhylly näyttää taas tosi trendikkäältä skandinaaviseen tyyliin sisustetuissa olohuoneissa. Niissä hyllyä ei ole peitetty tavararöykkiöiden ja kirjojen alle. Hyllyissä on keramiikalla ja viherkasveilla luotuja, ilmavia asetelmia.

Käytettyjä Lundia-hyllyjä saa esimerkiksi Kierrätyskeskuksesta.

2. Yksikin paneloitu seinä lämmittää

Mäntypaneloitu seinä tuo lämpöä olohuoneeseen, etenkin jos seinät ovat muuten valkoiset. Puupaneloitu seinä on hyvä kontrasti uutta ja vanhaa yhdistelevälle sisustukselle, johon sopivat rouheat rottinkikalusteet ja rapeat juuttimatot.

Usva-sisustusapaneeli, sävy kuultava hiekka 37 €/m2, Siparila. Kuvan stailaus Anna Aromaa/Avotakka.

3. Usko pois, mäntylattia on kodikas

1980-luvulla alkoi vanhoissa kerrostalohuoneistoissa lautalattiabuumi. Muovimattojen alta kaivettiin esiin alkuperäiset lautalattiat, jotka käsiteltiin kestäväksi ja kiiltäväksi lakalla, joka muuttui vuosien myötä tunkkaisen keltaiseksi. Nyt mäntypuisen lautalattian halutaan näyttävän mahdollisimman luonnolliselta. Sitä varten lattia käsitellään suovalla tai suojataan värittömällä öljyvahalla.

Alkuperäinen lautalattia tuo kodikkuutta valkoiseen keittiöön.

4. Kas, puukatto ei näytä synkältä vaan freesiltä

Vanhojen talojen ja kesämökkien tummat kattolaudat ja paneelit maalataan remontin yhteydessä nykyään usein valkoiseksi, sillä puunväristä kattoa pidetään synkkänä ja raskaan oloisena. Tämän 1960-luvun rivitalokodin kattoa ei haluttu maalata, sillä asunnon rakenteet haluttiin säilyttää alkuperäisinä. Paneloitu katto tuo kodikkuutta suurten ikkunoiden ympäröimään tilaan, joka on sisustettu moderneilla kalusteilla.

Sohva ja pöytä ovat Hakolan mallistosta.

5. Mäntyä katosta lattiaan (ja mikä ihana lopputulos!)

Kokonaan paneloitu kesämökki on monen kauhistus. Puunvärissä huoneessa tulee helposti tunne kuin olisi saunan pukuhuoneessa. Tämän kesämökin tupakeittiö on hieno esimerkki siitä, miten kauniilta mäntypanelointi näyttää, kun siihen on yhdistetty mustat eleettömät kaapistot ja ajattomia huonekaluja. Valkoisella maalattu tila olisi kliininen.

Tupakeittiön laajennusosa on valmistunut vuonna 1977. Huoneessa on alkuperäinen mäntypanelointi. Uusi keittiö on tehty vanerista mittatilaustyönä.
Puunsävyisiin kalusteisiin sopii hyvin esimerkiksi murrettu vihreä, roosa ja ruskealla taitettu harmaa.

6. Unohda lipaston maalipinta – maalaa mieluummin seinät

Mökkihenkinen lipasto tekee säväyksen. Vaikka käsittelemättömästä massiivipuusta valmistettu lipasto on ideaali maalattava, jätä se rauhaan ja maalaa sen sijaan seinät. Puunsävyisiin kalusteisiin sopii hyvin esimerkiksi murrettu vihreä, roosa ja ruskealla taitettu harmaa.

Tarva-laatikosto (92 x 155 cm) 149 €, Ikea.
3 kommenttia