Huonekalujen puhdistus ja patinan poisto
Tee itse
Huonekalujen puhdistus ja patinan poisto
Onko perintöpiirongin viilussa valkoinen rengas? Tai pöydässä tupakan polttomerkki? Huonekalujen puhdistukseen ja liian patinan poistoon on onneksi monta kätevää konstia.
31.5.2011
 |
Avotakka

Kaikki tummentumat huonekalujen pinnoissa eivät ole hienostunutta patinaa: joskus kyseessä on tavallinen, ruma lika. Useimmat elämän jäljet saa puhdistettua oikeilla aineilla.

Vanhoissa huonekaluissa näkyvät vaaleansameat kohdat ja valkoiset renkulat johtuvat usein liian märällä rätillä pyyhkimisestä tai kukkamaljakosta valuneesta vedestä. Myös alkoholi ja kuumat astiat vaurioittavat vanhoja lakkapintoja.

1960-luvun jälkeen valmistetuille kalusteille paras puhdistuskeino on pyyhkiminen lämpimään tiskiaineveteen kastetulla rätillä.

Ennen 60-lukua tehdyt huonekalut on lakattu sprii- tai selluloosalakalla tai sellakalla, jotka eivät pidä vedestä. Niinpä huonekalu pyyhitään nopeasti nihkeällä räsyllä ja kuivataan välittömästi. Pinnat voi puhdistaa varovasti etikkaveteen (1:8) kastetulla nahkealla. Tunkkaisuus lähtee kaappien ja laatikoiden sisäosista seuraavalla seoksella: 600 millilitraa valkoista viinietikkaa, 200 millilitraa vettä ja 25 millilitraa eukalyptusöljyä.

Tarvikkeet:

 • 0000-teräsvillaa
 • huonekalujen puhdistusöljyä
 • tärpättiä (tai Ring Remover -ainetta)
 • oliiviöjyä
 • tupakantuhkaa
 • (värillistä) huonekaluvahaa
 • 240-hiomapaperia
 • maalarinteippiä
 • huonekalumaalia
 • maalisivellin
 • puuvillaräsyjä.

Ohjeet huonekalujen puhdistukseen

1. Hinkkaa pahimmat pinttymät huonekalun pinnasta 0000-teräsvillalla ja huonekalujen puhdistusöljyllä. Pyyhi pinta puuvillarätillä ja toista puhdistusöljykäsittely tarvittaessa. Jos pintojen väri pysyy tasaisena eikä naamuja ole, ei esinettä välttämättä tämän lisäksi tarvitse enää pintakäsitellä esimerkiksi vahalla.
2. Pyyhi vaaleaa renkulaa varovasti tärpätillä puunsyiden suuntaisesti. Jos jälki ei häivy, kokeile tupakantuhkan ja oliiviöljyn seoksella. Tehokkain keino on puhdistus valmiilla renkulanpoistoaineella, ring removerilla. Neutraloi pinta käsittelyn jälkeen nahkealla rätillä pariin kertaan pyyhkimällä. Sävytä puhdistettu kohta tarvittaessa muun pinnan väriseksi esimerkiksi oikeansävyisellä vesivärillä tai petsillä. Pinnasta saattaa tulla herkkä muun muassa kuumille astioille, joten huonekalu on hyvä vahata tai lakata renkulanpoistoaineella käsittelemisen jälkeen.
3. Vaalenna palanutta kohtaa hankaamalla sitä tupakantuhkan ja oliiviöljyn seoksella sekä 0000-teräsvillalla. Jälkeä voi hangata kevyesti myös 240-hiomapaperilla. Neutraloi pinta nahkealla rätillä pyyhkimällä. Sävytä puhdistettu kohta tarvittaessa muun pinnan väriseksi esimerkiksi oikeansävyisellä vesivärillä tai petsillä.
4. Maalaa halutessasi jotkut kohdat huonekalusta pariin kertaan, vaikkapa laatikoiden vedinkohdat. Suojaa maalattavien kohtien ympäristö maalarinteipillä. Irroita maalarinteipit maalikerrosten välillä ja poista mahdolliset maalitahrat tuoreeltaan.
5. Vahaa kalusteen maalaamattomat kohdat. Levitä 0000-teräsvillalla vahaa tasainen, ohut kerros. Anna levätä puolisen tuntia ja kiillota kuivalla, nukkaamattomalla puuvillaräsyllä. Mitä enemmän hankaat, sitä kiiltävämpi pinnasta tulee. Mikäli kiilto ei ole tasainen, toista vahaus. Värillinen vaha tasoittaa esineen pienet värierot ja peittää ohuet naarmut.

Lue lisää:

Kommentoi »