Hulvattomat terassit ja kivipihat ovat Mikkelin messutalojen helmiä
Rakenna ja remontoi
Hulvattomat terassit ja kivipihat ovat Mikkelin messutalojen helmiä
Mikkelin asuntomessutaloissa on lähes 200 neliön kokoisia terasseja, jykeviä luonnonkivimuureja ja yllin kyllin porealtaita.
10.7.2017
 |
Meidän Mökki

Olisi kummallista, jos Saimaan rannalla sijaitsevalla asuntomessualueella ei olisi huomioitu poikkeuksellisen hienoja näkymiä. Mäntymetsän siimeksestä välkkyvä vesi näkyy lähes joka taloon sisälle, mutta terasseilla maisema pääsee vasta oikeuksiinsa.

Suurimmat terassit löytyvät rantatonteilla sijaitsevista suurimmista taloista (kohteet 5–9). Wave-talon terassi (kohde 5) leijuu ikään kuin ilmassa, ja neliöitä siinä on huimat 167. Myös Honkatalojen toisessa kohteessa, Saimaanhelmessä (kohde 8) terassipinta-alaa on runsaasti: pääterassilla 113 neliötä ja kattoterassilla 63,5 neliötä. Kattoterassin kruunaa tietysti poreallas, joita nähdään myös monissa muissa messutaloissa.

Villa Saimaanhelmen (kohde 8) terassilta on ehkä messutalojen paras näkymä Saimaalle.
Honkatalojen Waven terassi näyttää leijuvan ilmassa.
Sievitalo Tunturikoivun katetun terassin kulmassa on poreallas. Kuvaushetkellä terassilla ei ollut vielä lasitusta, mutta sellainen on tulossa tähän kulmaan.

Messutalojen pihoissa näkyy myös luonnonläheisyys, kunttapiha on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Vain kahdessa talossa, Sievitalo Tunturikoivussa (kohde 1) ja Omatalo Ajatuksessa (kohde 3) on laaja nurmikkopiha. Massiivisia luonnonkivimuureja on muun muassa PolarHousen Saimaan Aavassa (kohde 13) ja MinunLOFTin kohteessa MinunValo (kohde 25). MinunValosta löytyvät myös jyhkeät luonnonkiviportaat.

Rantaraitin viimeisessä talossa luonnonkiveä on käytetty paljon muun muassa jyhkeissä portaissa ja muurissa.

Laajat kiveykset tekevät pihoista helppohoitoisia. Suuria puuterassi- tai kivipintoja on elävöitetty pienillä istutuksilla tai luonnonkiviasetelmilla. Tontit ovat suhteellisen suuria, ja talot on onnistuttu sijoittamaan niin, että yksityisyys säilyy pihoilla hyvin. Esimerkiksi Mammuttikodin Kotikontin (kohde 26) piha rakentuu lähes kokonaan ”kelluvasta” terassista, jonka keskellä on pieni luonnonkiviasetelma. Piha on hyvin suojaisa, ikään kuin salainen piilopaikka viereisen metsän ja talon välissä.

Alueen maastonmuodot tekevät asuinalueesta elävän ja luonnonläheisen. Joidenkin talojen pihoissa haasteena olivat korkeuserot, jotta talo saatiin ylipäänsä oikeaan korkoon ja pihasta tulisi toimiva. Näin tehtiin muun muassa Ainoakodin Villa Elisassa (kohde 22), jossa pihatyöt veivät myös yllättävän paljon rahaa, jopa 100 000 euroa.

Kokonaisuudessaan messualueen piha-alueet ovat hyvin huoliteltuja, myös kaupungin toteuttamien kulkuväylien ja leikkipuistojen osalta.

Finnlamellin Villa Sukassa (kohde 9) koko etupiha on kivetty, samoin takapihalle johtava alapiha. Tämän pihan erikoinen ratkaisu on suuri viherhuone, joka seisoo kallioseinää vasten.
Ainoakodin Villa Elisan asukas halusi pihastaan hyvin helppohoitoisen, siksi kivipintaa on paljon. Rannanpuoleisessa rinteessä on kukkaistutuksia, ja niiden lomassa muutamia hyötykasveja.
Sievitalo Tunturikoivun nurmipihan reunassa on kesäkeittiö, joka vielä katetaan. Tältä pihalta löytyy lisäksi suojaisa terassi ja poreallas.
Mammuttikodin Kotikontin takapiha on lähes yhtä laiturimaista terassia, talon vieressä olevan terassi on katoksen alla. Pihan keskipiste on erillinen saunatupa. Lisäksi pihalla on grillikatos, johon tulee sekä hiili- että kaasugrilli.
Kommentoi »