Tommi rakensi perheelleen yli 200-neliöisen terassin pihasaunoineen ja nuotiopaikkoineen – ”Toteutimme unelman, joka palkitsee joka kesä”
Uima-allasterassi
Tommi rakensi perheelleen yli 200-neliöisen terassin pihasaunoineen ja nuotiopaikkoineen – ”Toteutimme unelman, joka palkitsee joka kesä”
Oululaisten Heli ja Tommi Anttilan piha muuttui remontissa hulppeaksi terassialueeksi. Monipuolisen oleskelupihan täydentää puulämmitteinen sauna.
Julkaistu 13.6.2023
Meidän Talo

Anttilan uusperhe ihastui vuonna 2009 rakennettuun omakotitaloon ja muutti siihen vajaa kaksi vuotta sitten. Oulun keskustasta noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla Metsokankaan asuinalueella oleva talo oli viimeisen päälle kunnossa, mutta piha terassialueineen kaipasi vielä viimeistä silausta. Se inspiroi mittavaan remonttiin.

– Perheemme tykkää viettää aikaa pihalla, ja haluamme sen tuovan mahdollisuuksia monenlaiseen oleiluun. Mutta isoja kukkapenkkejä, kasvimaata tai muutakaan työlästä emme halua, Heli Anttila kertoo.

Tältä piha näytti ennen remonttia. 240-neliöisen talon tontti on kooltaan 1800 m².

Pihalla oli valmiina takaterassi, uima-allas ja poreamme sekä suuri nurmialue. Kun Heli ja Tommi Anttila pääsivät ideoinnin alkuun, suunnitelmat saivat kierroksia ja avuksi kutsuttiin Tommin veljen suosittelema, palkittu pihasuunnittelija Heidi Hannus.

– Sanoimme Heidille, että tee sellainen piha kuin tekisit itsellesi. Emme asettaneet mitään rajoituksia. Tosin pihasauna oli jo silloin tilattu, ja sen Heidi otti huomioon suunnitelmassaan, Heli kertoo.

Suunnittelijan palkkaaminen projektiin osoittautui järkeväksi ja rahan arvoiseksi ratkaisuksi.

– Säästyimme monelta virheeltä ja saimme persoonallisen lopputuloksen, Heli painottaa.

– Itselläni ei olisi tullut mieleenikään tehdä terassialueen toimintoja näin moneen tasoon. Lopputulos on hieno. Aina kannattaa olla kunnon suunnitelma, Tommi jatkaa.

Heli ja Tommi ovat innokkaita saunojia. Löylyjen jälkeen on mukava nauttia remontoidusta pihasta, jonka toteuttamiseen kului lukematon määrä työtunteja. Helin ja Tommin uusperheeseen kuuluvat lapset Siiri, Aaro, Isla ja Daniel sekä Aldo-koira.
Ison pihan kokoava elementti on laaja terassi. Sitä pitkin on helppo liikkua paikasta toiseen, jalatkin pysyvät puhtaina.

Remontti oli melkoinen urakka, mutta se eteni hyvin suunniteltuna ripeästi.

– Koska projekti tuntui työläältä tehdä itse, kyselin alussa eri firmoilta rakennustarjouksia. Emme kuitenkaan saaneet yhtään kunnon tarjousta. Sitten päätin, että teemme kaiken itse, kertoo Tommi, jolla on aikaisempaa kokemusta muun muassa talon rakentamisesta.

Työ alkoi myöhään syksyllä 2021, kun pihasaunalle tehtiin marraskuussa perustukset. Saunarakennus laskettiin ruuvipaalujen päälle helmikuussa. Varsinaisen terassin pohja kaivettiin kahdessa osassa huhti- ja toukokuussa.

Arvokkaana apuna rakennustöissä oli Tommin isä Eino Anttila.

– Minä ja Eino kannustimme, että ei muuta kuin tekemään, vauhti korjaa virheet. Tommi toppuutteli, sillä hän halusi miettiä diplomi-insinöörinä asioita perusteellisesti. Siksi varmaan ei ole tullut huteja, Heli naurahtaa.

Tommi suunnitteli ja mietti kaiken tarkasti etukäteen. Hän pohti myös seuraavia vaiheita ja sitä, miten työ etenee kokonaisuutena.

– Laskin jokaisen paneloinnin leveyden ja monellako täydellä paneelilla saan tehtyä tietyn alueen. Kun kaikki oli tehty tasamitoilla, ei tarvinnut kaventaa turhaan ja pääsi helpolla. Tämä näkyi erityisesti nuotiopaikan penkin selkänojissa, Tommi tarkentaa.

Remontin hintakin pysyi järkevänä, kun työ tehtiin itse.

”Projekti opetti, että ammattilaisen tekemän suunnitelman avulla voi tehdä itse jotain sellaista, mitä ei osannut edes kuvitella. Myös töiden huolellinen suunnittelu etukäteen säästää paljon aikaa toteuttamisvaiheessa.”
Vanha uima-allasalue oli 102 neliötä. Terassia laajennettiin 118 neliön verran, minkä lisäksi rakennettiin 16-neliöinen nuotiopaikka.
Spiraalin muotoisessa suihkulähteessä on suljettu vedenkierto, jolloin se ei tarvitse ylimääräistä säiliötä eikä ulkoista vesiliitäntää.
Poreallas on edellisen asukkaan hankkima. Anttilat rakensivat sen reunalle baaritiskin, jonka ääressä voi istuskella.

Urakan ensimmäinen työ oli tehdä valmistelutyöt pihasaunalle. Tämä oli myös koko remontin hankalin vaihe.

– Oulussa lupaprosessi oli työläs. Kaupunki vaati tekemään saunakaivon, jota ei olisi tarvittu muutaman kilometrin päässä Kempeleessä. Sähköposteja vaihdettiin kymmeniä, Tommi kertoo.

Itse saunan rakentamisessa ei ollut ongelmia. New Saunan valmissauna toimitettiin valmiina ruuvipaalujen päälle. Rakennuksessa on perheen toivoma puukiuas. Pukuhuone ja pieni tupa takkoineen toimivat vierastiloina.

Remontti eteni löylyistä nuotiopaikalle, kun routa suli. Kaivinkone kaivoi paikan auki pohjahiekkaan asti. Sen päälle tuli eriste, 30 senttiä mursketta, sitten hiekkaa ja viimeiseksi singeliä eli pyöreää, pienikokoista luonnonkiveä.

Tommilla oli ajatus tehdä valmiiksi vain nuotiopaikka sekä pieni terassialue sen ja saunarakennuksen välille, jotta jalat eivät ole mullassa joka kerta löylyjen jälkeen. Nälkä kasvoi kuitenkin syödessä ja projekti jatkui kevättalvella.

– Tilasimme kaivinkoneen uudestaan ja jatkoimme rakentamista. Sitten kaivettiin loput terassialueesta, Tommi kertoo.

Pihan muutosprojekti lähti liikkeelle pihasaunasta.
Saunarakennuksen pukuhuone sopii myös vieraiden majoitukseen. Lämpöä saadaan Smidson Vigon -kiertoilmatakasta.
Saunan seinät ja lattiat on käsitelty tummalla vahalla. Harvian 20 ES -kiuas tarjoaa lempeät löylyt. Maisemaikkunasta näkee pihalle, mutta saunojat saavat olla rauhassa, sillä ulkoa ei näe saunaan.

Terassialueen pohjalle on upotettu paaluja 40–50 sentin välein. Tampatun hiekan päällä on betonilaatoitus ja kestopuinen runko. Terassin paneloinnin materiaaliksi valittiin Organowoodin kuusesta valmistettu terassilauta, joka ei taivu ja on muutoinkin huoltovapaa.

– Tavarantoimittajan ensimmäisten materiaalilaskelmien mukaan paneelia tarvittiin 1,6 kilometriä. Laskin itse, ettei määrä voi olla niin suuri. Tilasin ensin 500 metriä ja tein valmiiksi yhden terassialueen, ja sitten 300 metriä lisää, Tommi kertoo.

Kolmas lisätilauskerta ei sitten onnistunutkaan, mutta se antoikin tilaa luovuudelle.

– Saimme 500 metriä seinäpaneelia. Onneksi keksimme käyttää sitä poreammeen takana olevassa seinäelementissä, joka oli ennen vaaleaksi rapattua kiveä, Tommi sanoo.

Paneloidulle seinälle teetettiin mittatilaustyönä grafiitinharmaa, teräksestä valmistettu lootuskoriste.

– Ilman sitä seinä olisi tyhjän näköinen, tavallinen seinä, Heli sanoo.

Kaiken kaikkiaan terassilautaa kului 220-neliöiseen alueeseen 1 400 metriä.

Kesäisin olohuone jatkuu suurelle terassille. Pihasaunaan voi kipaista terassin poikki vaikka paljain jaloin.
Suurella terassialueella on useita houkuttelevia yksityiskohtia. Uima-allas ja poreamme kutsuvat pulahtamaan veteen, nuotiopaikka istahtamaan makkaranpaistoon ja hämyinen pergola rentoutumaan kirjan parissa.

Alun perin muutossuunnitelmiin kuului myös lasitettu kesäkeittiö. Siitä kuitenkin luovuttiin.

– Kun toteutus eteni, totesimme, ettemme halua lasikoppia keskelle pihaa. Nuotiopaikka on osoittautunut hyväksi grillauspaikaksi ja sen äärelle mahtuu paljon porukkaa, Heli täsmentää.

Kesäkeittiön paikalla on nyt ilmava pergola tuoleineen ja kevyine verhoineen.

Perheen teiniosaston suosikki on uima-allas, joka on osoittautunut yllättävän helppohoitoiseksi.

– Robotti-imuri huolehtii siisteydestä. Vettä lisätään haihtumisen tahdissa, pH-tabletti veden sameutuessa ja klooritabletti tarvittaessa, Tommi kertaa.

Tulevana kesänä perheen suunnitelmissa on vielä pieniä viimeistelytöitä: Pergolan päälle tehdään rimoitus sekä saunan lähelle rakennetaan pihasuihku ja paikka polttopuille. Lisäksi yksi terassin seinistä on tarkoitus päällystää tummilla paanulaatoilla.

– Vaikka urakka oli suuri ja vaati paljon työtunteja, saimme toteutettua unelman, joka palkitsee joka kesä. Terassin valmistuttua aloimme myös miettiä, mitä tekisimme seuraavaksi. Perustimme oman firman, joka niin ikään oli unelmamme, Tommi kertoo.

4 kommenttia