”Pohjolan viinirypäleet” pelastavat heikonkin marjavuoden – 1900-luvun alussa suomalaisia piti patistaa istuttamaan herukoita pihoihinsa
Herukoiden historia
”Pohjolan viinirypäleet” pelastavat heikonkin marjavuoden – 1900-luvun alussa suomalaisia piti patistaa istuttamaan herukoita pihoihinsa
Erilaiset herukat ovat kuuluneet Suomen puutarhoihin jo satojen vuosien ajan. Luotettavat viinimarjat tuottavat satoa silloinkin, kun metsämarjoilla on huono vuosi. Vaikka perinteisen rintamamiestalon puutarhaa on vaikea kuvitella ilman herukkapensaita, alun perin kansa lämpeni herukoiden viljelylle hitaasti.
Julkaistu 8.8.2023
Viherpiha

Punaisten herukoiden marjat kimmeltävät auringossa kuin rubiinit, kypsät mustaherukat hohtavat tummina kuin etelän yöt. Herukoiden raskaat tertut saavat pensaiden oksat niiaamaan syvään, kunnes marjojen poimija vapauttaa ne taakastaan. Yhdestä kookkaaksi kasvaneesta herukkapensaasta saattaa kertyä ämpärikaupalla mehukkaita marjoja, vaikka osa kirpeänmakeista marjoista päätyisikin suoraan poimijan suuhun.

Entisaikojen kätevät emännät keittivät herukka- eli viinimarjasadosta sokerin kanssa mehut, hillot ja hyytelöt, jotka varastoitiin talven varalle kellariin siisteihin pullo- ja tölkkirivistöihin. Mustaherukan aromikkaita lehtiä saatettiin sujauttaa lisäksi maustamaan kurkkusäilykkeitä.

Suuren säilöntätarpeen vuoksi herukkapensaita on ollut tapana istuttaa talon pihapiiriin runsaasti. Marjapensaat tuottivat satoa silloinkin, kun metsämarjoilla oli huono vuosi. Perinteisen rintamamiestalon puutarhaa ei voikaan edes kuvitella ilman säntillisiin riveihin istutettua marjapensasryhmää. Esimerkiksi puutarhasuunnittelija Elisabeth Koch laati suunnitelmia kaupunkien pienille omakotitalotonteille ja siirtolapuutarhoihin, joihin oli mahdutettu muutamien hedelmäpuiden lisäksi vähintään viisi, mutta mieluiten tusina marjapensasta. ”Varsinkin kaupunkilaislapset kaipaavat tuoreita puutarhamarjoja, heillä kun ei ole tilaisuutta poimia marjoja metsästä, kuten maaseudun lapsilla”, Koch muistutti vuonna 1953 julkaistussa kirjassaan.

Herukoiden poimintaa heinäkuussa 1960. Kuva Museovirasto, Erkki Voutilainen.

Suomalaisissa puutarhoissa on kasvanut herukoita jo parin sadan vuoden ajan. Alkuun yleisesti käytössä oli tosin vain luonnosta kerättyjä pensaita, sillä sekä puna- että mustaherukka kasvavat Suomessa myös luonnonvaraisina. Mustaherukkaan voi törmätä eteläisen Suomen lehtokorvissa purojen varsilla ja muilla kosteahkoilla paikoilla. Luonnonvarainen pohjanpunaherukka kasvaa koko maassa, harvinaisempana täällä esiintyy myös muutama muu punaherukkalaji. Luonnonvaraisten marjapensaiden lisäksi luonnosta saattaa löytyä herukoita myös viljelykarkulaisina tai -jäänteinä, sillä ne voivat menestyä vuosikausia hoitamattomina.

Punaherukoiden satoaika on elokuussa. Pehmeähköt marjat säilyvät hieman pidempään hyvinä, kun ne kerätään kokonaisina terttuina.

Herukoita on viljelty ainakin Saksassa, Englannissa ja Hollannissa pitkään. Jo 1400-luvulla Englannissa tiedetään viljellyn mustaherukkaa. Samoilta seuduilta ovat kotoisin vanhimmat herukkalajikkeet. Kovasti ’Punainen Hollantilainen’ ja ’Valkoinen Hollantilainen’ -lajikkeita muistuttavia puna- ja valkoherukoita kuvaillaan jo vuonna 1665 julkaistussa englantilaisessa puutarhakirjassa.

’Lepaan Valkea’ vuodelta 2012 sai alkunsa ’Valkoisen Hollantilaisen’ ja ’Punaisen Hollantilaisen’ risteytyksessä. Sen marjat ovat muita valkoherukoita suurikokoisempia.
’Inkilän Annukka’ eli ’Inkilänhovin Valkoinen’ on maatiaiskanta Juvalta Inkilänhovista. Sen marjoissa ei ole juurikaan hapokkuutta. Lajike on nimetty oopperalaulaja Martti Talvelan Annukka-­vaimon mukaan.

Vaikka ensimmäiset tiedot herukoiden viljelystä Suomessa ovat jo 1700-luvulta, viljely yleistyi vasta seuraavalla vuosisadalla, ensin kartanoiden ja pappiloiden puutarhoissa. Kansa tosin innostui herukoiden viljelystä aika hitaasti, olihan metsissäkin marjoja. Puutarhuri ja kansakoulunopettaja Matti Hyvönen patisteli vuonna 1929 ilmestyneessä Kotipuutarhuri-kirjassaan lukijoita istuttamaan puutarhaan lisää marjapensaita: ”Ken on saanut tietää, kuinka herkullisia ja hyviä ruokia marjoista voidaan valmistaa talvellakin ja kuinka mainiosti marjajuomat korvaavat tavalliset nautintojuomamme, kahvin ja teen, hän on tahtonut saada puutarhamarjoja asuntonsa ympärille kasvamaan”.

Pystykasvuinen viherherukka ’Vertti’ on syntynyt musta­herukka ’Öjebyn’ itsepölytysjälkeläisenä.

Muissakin vanhoissa puutarhakirjoissa lukijoita kannustettiin istuttamaan puutarhaansa lisää herukoita. Niissä muistutettiin, että toisin kuin hedelmäpuut, marjapensaat menestyvät Suomen pohjoisosia myöten. Pohjoisen kesän sanottiin tekevän marjapensaiden sadosta myös hienomman makuisia kuin Keski-Euroopassa. Puutarhakirjailijat Nora ja Maiju Pöyhönen, äiti ja tytär, ylistivät herukoita jopa ”pohjolan viinirypäleiksi”.

Ensimmäiset herukkalajikkeet saapuivat Suomeen 1800-luvulla. Tuolloin ulkomaisten puna- ja mustaherukkalajikkeiden lisäksi oli tarjolla myös mustaherukan kirjavalehtistä muotoa sekä mustaherukan vihreämarjaisia muotoja eli viherherukkaa. Mustaherukoista on aina ollut useampia lajikkeita kuin punaherukoista. Esimerkiksi Harvialan taimitarhan hintaluettelossa vuodelta 1924 löytyy viisi erilaista mustaherukkaa, muun muassa englantilaiset ’Bang Up’ ja Queen Victoria’, mutta punaisista herukoista mainitaan vain, että ne ovat hollantilaisia.

Mustaherukka ’Melalahti’ on lähtöisin Paltamosta eli V-kasvuvyöhykkeeltä. Se on hyvin sopeutunut varsinkin Pohjois- ja Itä-Suomen oloihin.
1940-luvulla jalostettu hollantilainen punaherukka ’Jonkheer van Tets’ on kookas ja pysty pensas, jolla on pitkät marjatertut.

Ulkomaiset lajikkeet eivät aina menestyneet pohjoisessa niin hyvin kuin oli toivottu. Niiden sijasta varsinkin mustaherukoista alettiin nopeasti suosia luonnonlajeista kehittyneitä kestäviä kotimaisia paikalliskantoja, kuten Jyväskylästä peräisin oleva ’Åström’, ’Melalahti’ Paltamosta ja Varsinais-Suomen saaristosta lähtöisin oleva ’Brödtorp’. Niitä kasvaa yhä monissa kotipuutarhoissa, sillä marjapensaat ovat pitkäikäisiä. Monien mielestä vanhojen lajikkeiden marjat ovat myös makoisampia kuin lähinnä ammattiviljelyn tarpeisiin jalostetuilla uudemmilla herukoilla. Vanhat kotimaiset herukat vaikuttavat kuitenkin modernien lajikkeiden taustalla, koska niitä on hyödynnetty lajikekehittelyssä. Esimerkiksi mustaherukka ’Mikaelin’ taustalta löytyy maukasmarjainen ’Brödtorp’. Poikkeuksellisen pystykasvuisen ’Marskin’ taustalla taas on ’Hedda’-lajike, joka on pohjoisruotsalaisen ’Öjebyn’ ja kainuulaisen ’Melalahden’ risteytys.

8 x herukka

1. ’Jonkheer van Tets’

Ribes rubrum

Näyttävän näköinen ja satoisa punaherukkalajike syrjäytti aikoinaan ’Punaisen Hollantilaisen’.

2. ’Valkoinen Hollantilainen’

Ribes rubrum

Ikivanha lajike kasvaa muiden valkoherukoiden tapaan punamarjaisia muotoja heikommin.

3. ’Brödtorp’

Ribes nigrum

Varsinais-Suomen ulkosaariston paikallislajike tunnetaan myös nimellä ’Osmola’. Sen marjat ovat makeat ja kookkaat, mutta kasvutapa lamoava.

4. ’Punahilkka’

Ribes rubrum

Kotimainen lajike vuodelta 2009. Sen marjat ovat tavallista makeammat ja hieman pisaramaiset. Kukat ovat vaaleanpunertavat.

5. ’Piikkiön helmi’

Ribes rubrum

Makeissa ja kauniissa marjoissa on vain vähän hapokkuutta. Pystykasvuinen kotimainen lajike on vuodelta 2012.

6. ’Punainen Hollantilainen’

Ribes rubrum

Punaherukkalajikkeesta löytyy mainintoja jo 1600-luvulta. Se oli Suomen yleisin 1950-luvulla.

7. ’Marski’

Ribes nigrum

Suomalaislajikkeen marjat ovat tavallista kookkaammat. Se on ’Mortin’ ja ’Heddan’ risteytys. Pystykasvuista lajiketta suositellaan myös aidaksi.

8. ’Venny’

Ribes nigrum

Kotimaisen viherherukan marjat ovat makeat ja miedot. Linnut jättävät ne yleensä rauhaan.

Lähteet: Matti Hyvönen: Kotipuutarhuri (Otava 1929); Nora ja Maiju Pöyhönen: Kodin kasvitarha (Otava 1950); Elisabeth Koch: Oma puutarhani (WSOY 1953); MTT: Suomen kansallisten kasvigeenivarojen pitkäaikaissäilytysohjeet: Hedelmä- ja marjakasvit (2006)

Kommentoi »