Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
30 vuoden kokemuksella

Heikin 180 puun päärynätarhan sadosta syntyy tuoremehua ja siideriä – ”Istutusvaiheessa en ajatellut, kuinka paljon satoikäiset puut tuottavat hedelmiä”

Heikki Tikkala kasvattaa päärynäpuita niiden upean kukinnan, kiiltävän lehdistön ja koristeellisten hedelmien takia. Lajikkeita on kymmeniä.

22.8.2024 | Päivitetty 3.9.2024

Kuinka monta puuta tarhassasi kasvaa?

Täällä on noin 180 puuta, lajikkeita on kymmeniä. Neljän hehtaarin alalla on ollut mahdollista istuttaa taimia niin paljon, että osa selviää varmasti.

Olen keräillyt 30 vuoden aikana etenkin kestäviä venäläisiä lajikkeita, sillä olen opiskellut venäjää ja perehtynyt sikäläisiin lajiketietoihin.

Onko lajikkeilla suuria eroja?

Kypsymisajat vaihtelevat, ja varsinkin kesälajikkeet säilyvät huonosti. Esimerkiksi ’Lada’ on kypsänä hyvänmakuinen, mutta se ylikypsyy nopeasti jauhoiseksi.

Hedelmien maun suhteen en ole kranttu, sillä päärynöillä makukirjo on paljon suppeampi kuin omenalla. Lähes kaikki myynnissä olevat päärynät ovat riittävän hyvänmakuisia. ’Prazdnitšnaja’ ja ’Kafedralnaja’ ovat mielestäni erityisen hyviä kesäpäärynöitä, ’Lutsu Võipirn’ ja ’Pamjat Anzina’ taas makoisia syyspäärynöitä.

Jotkin vanhat 1900-luvun alun lajikkeet ovat vaatimattomia maultaan. Esimerkiksi ’Olga’ kukkii runsaasti ja tekee paljon satoa, mutta sen hedelmä on hapan ja sellaisenaan lähes syömäkelvoton. Makeista hedelmistä tehtyyn mehuun ja siideriin ’Olgan’ änkyryys antaa mukavan pienen puraisun. Lajike on myös hyvä pölyttäjä, talvenkestävä ja kaunis koristepuu.

Päärynänkasvattaja Heikki Tikkala ja korkea päärynäpuu ’Lück’.
Heikin päärynätarha sijaitsee länsirinteessä. Saimaan läheisyys pidentää hedelmien kypsymisaikaa syksyllä. Se suojaa puita keväthalloiltakin, mistä on etua varsinkin mantereisille aikaisin kasvuun lähteville lajikkeille. Korkea päärynäpuu on ’Lück’.
Ussurinpäärynä päärynänkasvattaja Heikki Tikkalan tarhassa
Ussurinpäärynä tuottaa runsaasti muutaman sentin kokoisia hedelmiä. Ne maistuvat happamilta, mutta sopivat mehuun ja siideriin makeiden lajikkeiden joukkoon.
Päärynänkasvattaja Heikki Tikkala ja 'Olga'-päärynä
Kesäpäärynät kypsyvät elokuun loppupuolella, syyspäärynät syyskuussa. Myöhäisimmät lajikkeet Heikki poimii lokakuussa ja kypsyttelee hedelmiä viileissä sisätiloissa jouluun saakka. Kuvassa syyskuun alkupuolella kypsyvä ’Olga’.

Miten päärynätarhasi sai alkunsa?

Paikalla sijaitsi aiemmin vanhempieni kauppapuutarha, jonka kasvihuoneet tuhoutuivat tulipalossa. Olin aiemmin istuttanut tilan alueelle tammia ja lehmuksia. Jos olisin ollut järkevä, olisin pysynyt niissä ja muissa satoa tuottamattomissa lajeissa. Istutusvaiheessa en ajatellut, kuinka paljon satoikäiset puut tuottavat hedelmiä.

Innostuin päärynöistä, sillä ne tuntuivat eksoottisilta. Omenapuita kasvaa jokaisessa pihassa, päärynöitä harvemmalla. Täällä Taipalsaarella tiedetään myös olleen hedelmänviljelyä ennen sotia, ja rannassa olevalta laiturilta pääsi laivalla Lappeenrannan torille myymään hedelmiä.

Paikka on hedelmäpuille ihanteellinen länsirinne, joka on enimmäkseen vanhaa, maaperältään vaihtelevaa peltomaata. Myös Saimaan läheisyys on selkeä etu aikaisin kukkivalle päärynälle, sillä keväthallat ovat täällä harvinaisia.

’Lück’-päärynä
Rapeamaltoinen ja keskikokoinen ’Lück’ on istutettu noin 30 vuotta sitten. Itsepölytteinen syyspäärynä hyötyy ristipölytyksestä.
Pönkkä tukee vinoon kasvaneen päärynän runkoa
Pönkkä tukee vinoon kasvaneen päärynän runkoa suojellen puuta repeytymiseltä. Tuesta on hyötyä niin satoaikaan kuin runsaslumisina talvinakin.

Miten hoidat puita?

Intoni kohdistuu uusien taimien istuttamiseen, ei niinkään puista huolehtimiseen. Olen vähän huithapeli enkä viitsi perehtyä istuttamiseen sen tarkemmin. Lisään istutusvaiheessa peltomaahan hiukan lannoitettua uutta multaa, puuntuhkaa ja tarvittaessa hiekkaa. Parissa paikassa, jossa maa on jäykkää savea, olen jättänyt istutuspaikan koholle.

Päärynöiden leikkaamisessa periaatteeni on olla koskematta puuhun, jos näyttää siltä, ettei mitään tarvitse tehdä. Päärynät ovat minulle ennen kaikkea koristepuita. Annan niiden kasvaa vapaasti korkeutta ja poistan puista vain joitakin yksittäisiä oksia. Useimmat lajikkeet ovat luonnostaan kauniin mallisia, mutta osa niistä, kuten ’Detskajan’, kasvaa korkeaksi ja kapeaksi.

Puurivistöjen alle olen istuttanut erilaisia pensasruusuja, jotka sopivat hyvin päärynäpuiden oheen. Ne varjostavat puiden tyveä kevättalvella, jolloin runkoihin ei tule pakkashalkeamia.

Puiden juuristo kulkee laajalla alueella, ja kastelen niitä vain istuttamisen jälkeen. Muutamalle lajikkeelle, kuten ’Tšižovskajalle’ ja ’Vekovajalle’, kuivuus aiheuttaa hedelmien halkeilua. Vioittuneisiin hedelmiin iskee herkästi muumiotauti, jolloin ne pilaantuvat jo puussa. Pilaantuminen ei ole iso ongelma, sillä satoa tulee liikaa joka vuosi.

Päärynänkasvattaja Heikki Tikkala poimii päärynöitä puusta hedelmäpoimurin avulla
Hedelmäpoimuri on tarpeen korkeimpien puiden sadonkorjuussa. Päärynöiden alustalla kasvaa kymmenittäin erilaisia pensasruusuja, jotka suojaavat puiden runkoja pakkasvaurioilta.

Mihin käytät sadon?

Teen siitä tuoremehua ja siideriä yleensä noin 200 litraa. Vedenpaineella toimiva puristin on kätevä, ja sillä saa mehua 50–60 prosenttia hedelmien painosta. Pastöroitu mehu säilyy hanapakkauksessa ainakin vuoden.

Satoaikaan nappaan puusta silloin tällöin hedelmän. Maku on parhaimmillaan juuri ennen kuin hedelmä tippuu puusta. Silloin kanta on puutunut ja hedelmän voi poimia kevyesti taivuttamalla.

Päärynänkasvattaja Heikki Tikkala tekee mehua vedenpaineella toimivalla puristimella
Vedenpaineella toimiva puristin sopii murskattujen hedelmien mehustamiseen. Puristimen lisäksi tarvitaan omenasilppuri ja pastörointilaite.
Päärynänkasvattaja Heikki Tikkalan päärynälajikkeita
Herkullisin mehu tulee sekoittamalla useita lajikkeita. Mehusta Heikki valmistaa syksyn ja talven mittaan siideriä.

6 × päärynä

Päärynälajikkeet

1. ’Lück’

Pyrus communis

Saksalainen syyspäärynä maistuu miedolta ja makealta. Hedelmän malto on kovanpuoleista mutta mehukasta. Lyhyt varastointi parantaa makua. Itsepölytteinen lajike vyöhykkeille I–II(III).

2. Ussurinpäärynä

Pyrus ussuriensis

Koristepuuksi sopiva laji kasvaa 5–10-metriseksi. Hedelmät pieniä, vihreitä ja happamia. Puusta on useita toisistaan poikkeavia kantoja. Menestyy sisämaassa paremmin kuin rannikolla. Vyöhykkeille I–III(IV).

3. ’Pamjat Žegalova’

Pyrus communis

Myöhäinen syyspäärynä säilyy viileässä 2–3 kuukautta. Ruvenkestävän lajikkeen malto on hyvänmakuista, pehmeää ja mehukasta. Vyöhykkeille I–III(IV).

4. ’Lada’

Pyrus communis

Hyvän päärynäruvenkestävyyden omaava kesälajike kypsyy jo elokuun puolivälin jälkeen. Makeanhapokkaat, sileä- ja pehmeämaltoiset hedelmät pitää käyttää 1–2 viikossa. Viileä varasto pidentää säilytysaikaa. Vaatii pölyttäjän. Vyöhykkeille I–IV.

5. ’Pamjat Anzina’

Pyrus communis

Punaposkisen syyspäärynän sato säilyy pari viikkoa keräämisen jälkeen. Plussaa lajike saa herkullisesta sadosta ja ruvenkestävyydestä. Vyöhykkeille I–III.

6. ’Lutsu Võipirn’

Pyrus communis

Virolaisen syyslajikkeen kookkaat hedelmät ovat maukkaita, mehukkaita ja sileämaltoisia. Sopii suojaisille kasvupaikoille vyöhykkeillä I–III.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt