Kotivinkki

Mitä eroa on smetanalla, jogurtilla ja rahkalla? Näin valitset sopivat hapanmaitotuotteet ruoanlaittoon ja leivontaan

Mitä eroa on smetanalla, jogurtilla ja rahkalla? Näin valitset sopivat hapanmaitotuotteet ruoanlaittoon ja leivontaan
Hapanmaitotuotteiden kirjosta löytyy sopiva joka lähtöön, mutta eri tuotteiden ominaisuudet voivat poiketa paljonkin toisistaan. Mitä rasvaisempi hapanmaitotuote on, sitä paremmin se kestää kuumennusta juoksettumatta.
Julkaistu: 12.5.2020

Hapanmaitotuotteet valmistetaan maidosta tai kermasta, johon lisätään hapate eli bakteeriviljelmä. Seosta pidetään tietyssä lämpötilassa tietty aika. Bakteerit käyttävät ravinnoksi maidossa olevaa sokeria eli laktoosia. Hapatteen myötä koostumus sakenee, maku happanee ja tuotteeseen syntyy sille tyypillisiä aromeja.

Hapatebakteerit ovat peräisin luonnosta. Teollisuudelle niitä valmistetaan laboratorioissa viljelemällä bakteerikasvustoja. Eri hapanmaitotuotteille ominainen maku, rakenne ja aromi tulevat siihen käytetystä bakteerilajista.

Tiesitkö?

Laktoosi muuttuu hapattamisessa osittain maitohapoksi. Siksi moni laktoosille herkkä voi nauttia hapatettuja maitotuotteita muttei maitoa.

Hapanmaitotuotteiden valmistus

Hapankermat, smetana ja ranskankerma valmistetaan hapattamalla kermaa. Tuotteiden rasvaisuus riippuu niihin lisätyn kerman rasvaisuudesta.

Jogurtti valmistetaan maidosta. Usein maidosta haihdutetaan ensin vettä, jotta jogurtista tulee paksumpaa. Maitoon voidaan myös lisätä maitoproteiinia. Jogurtti hapatetaan 43 asteessa kolmessa tunnissa. Siksi jogurttia on valmistettu luonnollisesti lämpimämmissä maissa.

Rahka voidaan määritellä tuorejuustoksi. Se valmistetaan maitoa tai piimää hapattamalla, jonka jälkeen massasta erotetaan nestettä eli heraa. Tästä syystä rahka on usein ”kuivempaa” kuin muut hapanmaitotuotteet.

Hapanmaitotuotteet ruoanlaitossa ja leivonnassa

Hapanmaitotuote juoksettuu helposti, kun sitä lisää kuumaan ruokaan. Mitä vähemmän rasvaa, sitä herkemmin rakenne muuttuu rakeiseksi eli maidon proteiini sakkautuu. Esimerkiksi jogurtti ja ranskankerma juoksettuvat helposti etenkin, jos ruoassa on paljon happamia raaka-aineita tai suolaa.

Ruoanvalmistusjogurtti

Ruoanvalmistusjogurttia (10 %) voi käyttää kuumennettaviin ruokiin juoksettumatta, jos jogurtin joukkoon sekoittaa 2 teelusikallista maissi- tai ohratärkkelysjauhoja desiä kohti.

Ranskankerma

Ranskankerman (28 ja 34 %) voi vaahdottaa kuten kuohukerman. Se tuo jälkiruokiin mukavan happaman ja samalla täyteläisen vivahteen toisin kuin pelkkä kerma. Vaahdota ranskankermaa kylmänä 2–3 minuuttia sähkövatkaimella.

Smetana

Smetana (42 %) vaahtoutuu tanakaksi ja pursotettavaksi hetkessä. Kulhoon muodostuu helposti köntti voita.

Vinkki!

Hapata itse. Ota purkista ruokalusikallinen viiliä eli ”viilin siemen” laakean kulhon pohjalle. Kaada päälle noin 2 desiä täysmaitoa. Sekoita kevyesti. Peitä kulho lautasella ja jätä huoneenlämpöön happanemaan vuorokaudeksi. Sen jälkeen siirrä viilikulho jääkaappiin tanakoitumaan.

Kommentoi »