Lammastilaa pitävä Maija Suutarinen haluaisi, että liha kuuluisi vain juhlahetkiin: ”Toivoisin, että ihmiset söisivät vähemmän lihaa”
Leipätyö
Lammastilaa pitävä Maija Suutarinen haluaisi, että liha kuuluisi vain juhlahetkiin: ”Toivoisin, että ihmiset söisivät vähemmän lihaa”
Kun kotitarpeeksi hankitut lampaat tulivat yllättäen tiineiksi, Maija ja Samppa Suutarinen perustivat lammastilan. Heille on tärkeää tuottaa hyvänmakuista lihaa mahdollisimman eettisesti ja vähin päästöin. Toisin kuin usein luullaan, kotimaisen lampaanlihan paras sesonki on syksy.
1.11.2023
 |
Maku

Helou, mitä tyypit? Maija Suutarinen huikkaa iloisen tervehdyksen lammashaassa laiduntaville erivärisille karvapalloille, astuu hakaan ja rahisuttaa herneämpäriä.

Lampaat tallustavat reippaasti jonossa Maijan luo, isommat edellä, pienet perässä. Bää, määkäisee musta pikku karitsa hennolla äänellä. Maija rapsuttelee lampaita korvan takaa ja puhuttelee niitä nimillä. Tässä on Mama Felix, 14-vuotias laumanjohtaja, ja tuo valkoinen utelias on Puuppanen.

Vaikka Hakamaan lammastilalla kasvatetaan eläimiä lihan- ja villantuotantoon, niitä kohdellaan omina persooninaan.

– Lampaamme ovat tottuneet ihmisiin ja rakastavat rapsuttelua. Haluan helliä niitä paljon, jotta niiden elämä on stressittömämpää ja mukavampaa myös hoitotoimenpiteissä, Maija sanoo.

Lampaiden hyvinvointi on Maijalle tärkeää. Hän sanoo, että tilalla on avoimet ovet. ”Kuka vaan voi tulla meille katsomaan, mistä liha on peräisin ja kuinka eläimistä pidetään huolta.”
Maija ja Samppa palkittiin Vuoden 2022 lähiruokateko -palkinnolla. ”Maija on innovatiivinen eikä jää laakereilleen”, sanoo Samppa.

Lampuriksi puolivahingossa

Alun perin lampaiden pidon piti olla vain harrastus. Kun Maija ja hänen puolisonsa Samppa kaksitoista vuotta sitten muuttivat maalle Petäjävedelle, he ottivat pihaan kolme kesälammasta kotitarvekasvatukseen. Kaksi niistä teurastettiin syksyn tullen perheen omaan käyttöön, mutta Leo-pässistä he eivät raaskineet luopua.

Seuraavana kesänä pihaan muutti mummoikäisiä lampaita, jotka Leo onnistui yllättäen saamaan tiineiksi. Iso osa jälkeläisistä oli pässejä, joita ei voi pitää samassa laumassa uuhien kanssa, koska pässit tulevat sukukypsiksi jo kolmen kuukauden iässä. Maija myi ne lihoiksi.

Kotimaisen lampaanlihan paras sesonki on syksy, mikä on ristiriidassa sen kanssa, että lammasta syödään täällä eniten pääsiäisenä.

– Ryhdyin selvittämään elintarviketuotannon kiemuroita, muun muassa sitä, mistä löytäisimme pienelle toimijalle sopivan teurastamon ja miten liha olisi hyvä pakata.

Aluksi lihaa myytiin perinteisesti pakattuna: puolikasta tai kokonaista karitsaa, jossa oli lajitelma muun muassa kyljyksiä, viulua ja niskakiekkoa. Moni asiakas kehui ja halusi ostaa lisää. Siispä tilalle rakennettiin lampola, ja Maija ryhtyi opettelemaan lammastalouden perusteita.

Seuraavat lihaerät myytiin helpommin käytettävinä lihoina, kuten fileinä, ja tilalle kehitettiin oma lisäaineeton säilyke. Nyt tilan pihapiirissä elelee noin parinkymmenen lampaan lauma. Tilan loput noin sata lammasta laiduntaa lähialueiden luonnonnurmilla maisemanhoitokohteissa.

Suurin osa lampaista laiduntaa luonnonlaitumilla koko kesäkauden. Halutessaan tilan lampaat pääsevät myös sisälle suojaan.
Lisäaineettomissa lammassäilykeissä on vain lampaanlihaa ja mausteita. ”Näissä ei maistu nötkötti”, kehuu Maija.

Vain puoli kiloa

Lampaanlihan kulutus on Suomessa pientä: vuosina 2022 ja 2021 noin 500 grammaa henkeä kohti. Määrään lasketaan raaka luullinen liha, joten varsinainen syöty liha on vielä vähemmän.

Noin kolmasosa kulutetusta lampaanlihasta on kotimaista. Valtaosa lihasta tulee Uudesta-Seelannista. Hintaero kotimaisen ja tuontilihan välillä ei ole valtava, mutta ulkomaista lammasta on kaupoissa useammin saatavilla. Esimerkiksi uusiseelantilainen karitsan ulkofilee maksoi syyskuussa S-ryhmän kaupoissa 39,90 €/kg. Kotimaisen karitsan ulkofileen hinta on tilalta ostettuna noin 43,90 €/kg.

Tuoretta kotimaista lampaanlihaa on yleensä parhaiten tarjolla syksyllä. Sitä voi kysellä suoraan tiloilta tai lähiruokapiireistä.

Lähteet: Suomen Lammasyhdistys, Luke ja MTK.

Päästöttömämpää lihaa

Alusta asti Maijalle ja Sampalle on ollut selvää, että tilan ruoantuotannon tulee olla kestävän kehityksen mukaista. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että käytetään mahdollisimman vähän peltopinta-alaa.

– Suomessa lampaille syötetään usein viljoja, jotta ne kasvaisivat hyvin. Meillä viljoja ei käytetä lainkaan lampaiden ravintona. Talvella lampaat syövät monilajista heinää ja laidunkaudella tarvittava ravinto löytyy laitumelta, kertoo Maija.

Lampaat pystyvät syömään myös sellaista pusikkoa, jota ei muuten voi hyödyntää.

– Samalla ne pitävät yllä ekologista monimuotoisuutta, sillä laiduntaminen auttaa hoitamaan perinnemaisemia ja niiden eliölajistoa.

Maijan lampaat ovat suomalaisen alkuperäisrodun kainuunharmaksen ja norjalaisen rygjan risteytyksiä. Hän on kehittänyt risteytyksen sillä perusteella, että se kasvaa terveenä ilman viljarehua ja tuottaa lihan ohella laadukasta villaa ja taljoja.

– Koska eläin joutuu heittämään henkensä ihmisen takia, siitä ei haaskata yhtään osaa.

Ulos laiduntamaan! Maijan mukaan nurmi ja korsirehu pitävät lampaat terveinä, sillä ne ovat lampaiden luontaista ravintoa.
Samppa kerii tilan lampaat kolmesti vuodessa. Tilalla myydään kehruuvillaa, lankoja ja taljoja.
Kananmunia saadaan omasta pihan kanalasta. Tavoitteena on tuottaa ruokaa lähellä ja ympäristön kannalta kestävästi.

Oikea sesonki on syksy

Syksyllä pässit pääsevät astumaan niille valittuja uuhia. Karitsat syntyvät maalis–huhtikuussa. Se on Maijalle ja Sampalle vuoden työläintä aikaa.

– Joskus lampaat synnyttävät karitsoita kaikkiaan kahden kuukauden ajan. Silloin on oltava hälytysvalmiudessa ympäri vuorokauden menemään lampolaan. Ihmisen apua tarvitaan, jos karitsa syntyy esimerkiksi virheasennossa.

Jos karitsat kasvavat hyvin, ne lähtevät teuraaksi tavallisesti syksyllä noin 45–50-kiloisina, lähes täysikasvuisen lampaan kokoisina jölliköinä. Kotimaisen lampaanlihan paras sesonki onkin juuri syksy, mikä on ristiriidassa sen kanssa, että lammasta syödään täällä eniten pääsiäisenä.

Maijan mukaan suomalainen lammas on eläimen elämän ja luonnon kannalta eettisempi valinta kuin tuontiliha: Suomessa lammastalous on pienimuotoisempaa kuin maailmalla, mikä takaa esimerkiksi sen, että teurasmatkat ovat lyhyempiä ja maatalousmaa ei kärsi ylilaidunnuksesta. Maija vinkkaa ostamaan kotimaista lammasta syksyllä talteen pakastimeen tai säilykkeenä.

– Nurmikasveja syönyt ja leppoisasti elänyt suomalainen lammas on hyvin maukasta, ei villasukan makuista. Sitä ei tarvitse marinoida vaan mausteeksi riittävät suola ja pippuri.

Tilausravintolassa ovat vierailleet villiruokakokki Ossi Paloneva ja keittiömestari Toni Liukkonen, joka valmisti muun muassa ylikypsää, nyhdettyä luullista lammasta palsternakkapyreen, paahdetun porkkanan ja bearnaisekastikkeen kera.
Tilan pihapiirissä asuvat myös ponit Osku ja Kinkku.

Vähemmän mutta parempaa

Korkeat koivut huojuvat tuulessa. Maaseudun rauhan rikkoo hetkeksi vain piha-aitauksesta kuuluva Osku-ponin aivastus.

Hakamaan tila on avoinna myös matkailijoille ja lampaiden rapsuttelijoille. Matkailijat voivat nauttia lampaiden rauhoittavasta läsnäolosta ja touhuista pötkötellen riippumatossa lampolassa tai laitumella tentsile-teltassa. Viime vuosina pihapiirissä on pidetty myös tilausravintolaa.

Eläinten hoidossa ja tilanpidossa riittää tekemistä ympäri vuoden. Maija pyöritti tilaa aiemmin päätoimisena, mutta aloitti päivätyöt ravitsemusalan kehittämishankkeessa reilu vuosi sitten. Samppa työskentelee poliisina. Hakamaan tila on aina ollut pikkuruinen, mutta Maija ja Samppa ovat päättäneet vähentää lampaiden määrää edelleen. Maija on kärsinyt voimakkaista hermokivuista jouduttuaan kymmenen vuotta sitten pahaan kolariin. Välillä kroppa kestää huonosti fyysistä työtä.

– Käymme Sampan kanssa säännöllisesti keskustelun, onko tilanpito molemmista kivaa. Jos se menee liian raskaaksi, toiminnan voi lopettaa.

Tärkeintä on, että työtä tehdään omien arvojen mukaan. Maijalla on myös haave – lihantuottajalle ehkä hieman yllättävä.

– Toivoisin, että ihmiset söisivät vähemmän lihaa. Jos liha kuuluisi vain juhlahetkiin, se voisi olla kalliimpaa. Emme tarvitse sellaisia määriä lihaa, mitä tällä hetkellä tuotamme. Hävikkiinkin lihaa päätyy liikaa. Kalliimpaa raaka-ainetta arvostettaisiin enemmän, mikä vähentäisi myös hävikkiä.

Hakamaan lammastila

Petäjävedellä Keski-Suomessa sijaitsevalla Maija ja Samppa Suutarisen tilalla kasvatetaan lampaita sekä viljellään vihanneksia ja marjoja. Tuotteita ovat lampaanliha ja -taljat, villalangat, kehruuvilla ja marjahillot sekä matkailu- ja elämyspalvelut. Ensimmäiset lihat myytiin vuonna 2012. Tilalla on myös tilausravintola.

Kommentoi »