Grillin puhdistus – näillä vinkeillä pidät grillin käyttökunnossa koko kesän!
Ruoka
Grillin puhdistus – näillä vinkeillä pidät grillin käyttökunnossa koko kesän!
Grillin puhdistus kannattaa tehdä huolella, jotta sillä rasvaiseksi jäänyt grilli voi jopa syttyä palamaan. Kaasugrilli putsataan jokaisen käyttökerran jälkeen. Lue vinkkimme ja tartu tuumasta toimeen!
Julkaistu 19.6.2019
Meidän Talo

Grillin puhdistus ja huolto onnistuvat näin:

  • Jos grilli on valmistettu hyvälaatuisesta ruostumattomasta teräksestä, pintaan ilmestyvät ruskeat pilkut eivät ole ruostetta vaan ilmasta tai ruoankärystä tarttuneita epäpuhtauksia. Pese ne pois saippualiuoksella ja pehmeällä rätillä. Älä käytä teräsvillaa.
  • Kaasugrilli puhdistetaan jokaisen käyttökerran jälkeen. Lämmitä grilliä täydellä teholla noin viiden minuutin ajan. Kuumennuksen jälkeen poista ruoan jäänteet irti grilliharjalla, jonka toisella puolella on tavallisesti messinkiharja ja toisella puolella karhunkielen tapainen hiontalevy.
  • Anna grillin jäähtyä ja harjaa polttimet ja lämmöntasauslevyt puhtaiksi grilliharjalla. Kaavi grillin pohjalla olevat hiiltyneet jäänteet ja rasvakertymä tylsällä metalliterällä rasvakaukaloon.
  • Puhdista ja tarvittaessa öljyä grilli huolella syksyllä, jos et aio grillata talven aikana.
  • Pese ja öljyä grillin puuosat kerran tai kaksi vuodessa.
  • Tarkista kaasugrillin letkun kunto pari kertaa vuodessa ja vaihda se, jos siinä on murtumia.
Vuosien kuluessa rosteriosat saattavat värjäytyä kullanruskeiksi. Tämä on aivan normaali ilmiö, eikä se vaikuta teräksen lujuuteen tai ruostumattomuuteen.

Paistoritilöiden ja pariloiden puhdistus

Grillin paistoritilät ovat valurautaa, rosteria tai emaloitua valurautaa. Kaikki ovat hyviä materiaaleja, niitä vain huolletaan eri tavoin.

  • Valurautainen parila tai paistoritilä on helppohoitoinen, kunhan sille tehdään rasvanpoltto ennen käyttöönottoa. Voitele valurautaosat sianihralla eli silavalla tai ruokaöljyllä ja lämmitä ne grillissä erittäin kuumiksi kuvun alla. Tee sen jälkeen rasvanpoltto. Jos valurautaosat ovat ruostuneet, hankaa ne ensin puhtaaksi messinkiharjalla tai karhunkielellä. Rasvanpolttosilavaa saa kaupasta valmiissa tuubissa.
  • Emaloitu pinta on helpoin pitää puhtaana, mutta sen naarmuuntumista pitää varoa. Emaloituja ritilöitä ei saa hangata. Polta lika ja rasva pois hyvin kuumassa grillissä.
  • Rosterille riittää pelkkä peruspuhdistus.

Peitä puhdistettu ja täysin jäähtynyt grilli vedenpitävällä hupulla, joka on riittävän väljä kuivaavan ilmankierron takaamiseksi.

Kommentoi »